POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Výživné na maloleté dieťa od manžela vo výkone trestu odňatia slobody.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Výživné na maloleté dieťa od manžela vo výkone trestu odňatia slobody.

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Môj manžel sa momentálne nachádza vo výkone trestu odňatia slobody a je poberateľom výsluhového dôchodku. Je povinný z tohto dôchodku nahradiť náklady spojené s výkonom trestu vo výške 50 %. Zvyšok je odosielaný odsúdenému na jeho osobné konto. Doma mám neplnoleté nezaopatrené dieťa. Mám právo poberať z manželového výsluhového dôchodku výživné na dieťa? Ak áno, v akej výške? Kto by mal tento proces zabezpečiť? Musím to žiadať ja a od koho? Alebo to manžel musí vybaviť s ústavom, kde si odpykáva trest? Aký je pritom postup?

Odpoveď: Výživné na maloleté dieťa od manžela vo výkone trestu odňatia slobody.

Dobrý deň,

podľa ust. zákona o rodine platí, že plnenie vyživovacej povinnosti rodičov k deťom je ich zákonná povinnosť, ktorá trvá do času, kým deti nie sú schopné samé sa živiť.  Obaja rodičia prispievajú na výživu svojich detí podľa svojich schopností, možností a majetkových pomerov. Dieťa má právo podieľať sa na životnej úrovni rodičov. Každý rodič bez ohľadu na svoje schopnosti, možnosti a majetkové pomery je povinný plniť svoju vyživovaciu povinnosť v minimálnom rozsahu vo výške 30 % zo sumy životného minima na nezaopatrené neplnoleté dieťa alebo na nezaopatrené dieťa podľa osobitného zákona. Suma životného minima je 90,42 € mesačne, ak ide o zaopatrené neplnoleté dieťa alebo o nezaopatrené dieťa, z toho 30 % je 27,126  €.

Pokiaľ sa jedná o dôchodok zrážky z dôchodku na úhradu výkonu trestu vo výške 50 %  sa vykonávajú  priamo z výsluhového dôchodku a zasielajú na účet ústavu pre VTOS, ktorý zostatok rozdeľuje  a vykonáva ďalšie zrážky podľa ust. zákona o VTOS.  Pokiaľ Váš manžel pracuje má aj pracovnú odmenu. Nakoľko zrejme nepoznáte úplne presne celkové  finančné možnosti Vášho manžela  odporúčame podať návrh  na súd na určenie vyživovacej povinnosti pri zastúpení advokátom.

Len poznamenávame, ak by aj následne nebolo platené výživné v zmysle rozhodnutia súdu v celosti za zákonom stanovených podmienok by ste mohla mať nárok na náhradné výživné.

Môžete sa v uvedenej veci obrátiť aj  na  našu advokátsku kanceláriu.

 

 

 

Trápi vás "Výživné na maloleté dieťa od manžela vo výkone trestu odňatia slobody." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné na maloleté dieťa od manžela vo výkone trestu odňatia slobody." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.