Máte
otázku?

Výživné na dieťa v zahraničí


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Výživné na dieťa v zahraničí

Môj syn žije s matkou v Rakúsku. Sme rozvedení na Slovensku, kde mi súd určil výživné, ktoré pravidelne platím. Rakúsky súd ma chce však súdne stíhať, pretože nepošťujem výživné podľa ich rozhodnutia, ktorého som sa nedočkal bez môjho vedomia. Majú na to právo?

Odpoveď: Výživné na dieťa v zahraničí

Dobrý deň, ak prebehlo súdne konanie bez Vášho vedomia, potom, akonáhle ste sa dozvedeli, že bolo súdne konanie, tak je potrebné proti nemu podať odvolanie. 

Potom môžete v trestnom konaní napadnúť aj to, že si platíte výživné podľa platného slovenského rozhodnutia a rakúske rozhodnutie ste napadli odvolaním, pretože Vám nebolo doručené a nemali ste sa možnosť brániť.

Trápi vás "Výživné na dieťa v zahraničí" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné na dieťa v zahraničí (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa spýtala na nasledujúcu situáciu. So svojimi deťmi žijem v Rakúsku už 9 rokov. Môj expartner odišiel na Slovensko v septembri minulého roka. Ihneď som začala vybavovať výživné tu v Rakúsku, proces je však časovo náročný. Expartner začal vybavovať výživné na Slovensku v máji tohto roku. Ktoré súdne rozhodnutie bude platné? Ak dostanem list zo súdu, mám doložiť, že proces vybavovania výživného prebieha v Rakúsku? Deti mám v osobnej starostlivosti a trvalý pobyt máme v Rakúsku. Ďakujem.

Odpoveď: Výživné na dieťa v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 12.06.2023)

Dobrý deň,
podľa toho čo uvádzate, deti majú svoj obvyklý pobyt v AT. Z tohto dôvodu ste mohli začať konanie o výživné v krajine, v ktorej majú oprávnení z výživného obvyklý pobyt. 

V zmysle nar. EÚ č. 4/2009, čl. 3: 

"V členských štátoch je právomoc vo veciach vyživovacej povinnosti daná:

a) súdu podľa miesta obvyklého pobytu povinného, alebo

b) súdu podľa miesta obvyklého pobytu oprávneného, alebo"

Ak podal váš manžel návrh na slovenský súd neskôr, potom voči  takémuto jeho návrhu podajte návrh na zastavenie konania z dôvodu prekážky litispendencie (už skôr začatého konania v inom štáte), pričom v tomto slovenskému súdu súčasne uveďte, že nemá právomoc vo veci konať, bolo už skôr začaté konanie v inej krajine, a síce v krajine EÚ, v ktorej majú deti svoj obvyklý pobyt. Priložte k návrhu aj potvrdenie o začatí konanie v AT alebo opečiatkovaný návrh na určenie výživného, z ktorého je zrejmé, že ste ho podali na súd. 

Súčasne v návrhu poukžte na právnu úprav, a síce na čl. 12 nariadenia EÚ o vyživovacej povinnosti č. 4/2009, čl. 12, v zmysle ktorého platí: 

Článok 12

Prekážka začatej veci

1. Ak sa v tej istej veci a medzi rovnakými účastníkmi vedú konania na súdoch rôznych členských štátov, každý súd, ktorý nezačal konať ako prvý, aj bez návrhu preruší konanie, až kým sa nepotvrdí právomoc súdu, ktorý začal konať ako prvý.

2. Keď sa potvrdí právomoc súdu, ktorý začal konať ako prvý, každý iný súd. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výživné na dieťa v zahraničí (Rodinné právo)

Dobrý deň, Platím výživné na dcéru do Kanady na základe súdneho rozhodnutia na Slovensku po rozvode. So dcérou sa stretnem raz za rok, keď prídem do domoviny za rodinou. Rozvod podala jej matka z Kanady potom, čo som sa vrátil na Slovensko. Matka sa už znovu vydala a dcéra má pevnú oporu v postave náhradného otca. Na Slovensku sa mi hodilo by ušetriť na výživnom. Myslím si, že naša dcéra rastie v dobrom a kvalitne zabezpečenom prostredí. Navyše, manželka ma opustila kvôli inému mužovi v Kanade, nie ja ju. Mesačne platím na výživné 150 eur. Mám otázku: Môžem platiť menej? Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Výživné na dieťa v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 03.11.2022)

Dobrý deň,

plnenie si vyživovacej povinnosti je zákonná povinnosť každého rodiča, ktorú si musí nevyhnutne plniť aspoň v minimálnej výške. na jej plnenie nemá vplyv dôvod rozpadu vzťahu rodičov dieťaťa.

Pri určení výšky výživného sa vychádza na jednej strane z oprávnených potrieb oprávneného a na druhej strane zo schopností, možností a majetkových pomerov povinného.

Uvedené sa dáva na vážky a vzhľadom na to sa určí výška sumy výživného.

Ak sa teda na vašej strane od poslednej úpravy vyživovacej povinnosti zmenili nejako vaše majetkové pomery, čo odôvodňuje zmenu pomerov, môžete sa obrátiť na súd s návrhom na zníženie výživného.

Predmetné však bude podliehať dokazovaniu.

Súd nemusí nevyhnutne výživné znížiť najmä s prihliadnutím na to, že stanovené výživné, ktoré uhrádzate nie je vysoké.

Neviem to však dobre posúdiť, nakoľko nepoznám vek vášho dieťaťa ani jeho oprávnené potreby.

Ak by však súd dospel k záveru, že došlo či už na vašej strane alebo na strane vášho dieťaťa (čo však nepredpokladám, nakoľko čím je dieťa staršie, tým sú s ním spojené obyčajne väčšie výdavky) k takej podstatnej zmene pomerov, ktorá odôvodňuje zníženie výživného, rozhodne o jeho znížení. 


Podotázka: Výživné na dieťa v zahraničí (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa informovať o postupe pri žiadosti o výživné. Otec môjho dieťaťa pracuje v Rakúsku a my s dieťaťom žijeme na Slovensku. Nepodarilo sa nám spoločne vyriešiť otázku výživného, preto sa obraciam na vašu inštitúciu. Prosím o radu, ako mám postupovať a kde mám podať žiadosť o výživné. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné na dieťa v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 08.06.2022)

Dobrý deň,
nakoľko maloleté dieťa má bydlisko na Slovensku, bude rozhodovať slovenský súd. Tzn. že je potrebné sa podľa Vášho miesta bydliska pozrieť, do obvodu ktorého okresného súdu patríte a následne podať návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností.

To, pod ktorý súd patrí Vaša obec si viete overiť na stránke MS SR

 

https://www.justice.gov.sk/sudy-a-rozhodnutia/sudy/prislusnost-sudov-sr/


Trápi vás "Výživné na dieťa v zahraničí" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výživné na dieťa v zahraničí (Rodinné právo)

Dobrý deň. Mám dve deti s bývalou manželkou a platím na ne 100 eur mesačne. Takto to určil súd na Slovensku. Momentálne žijem vo Veľkej Británii a moje deti sú so svojou matkou v Rakúsku. Údajne sociálka v Rakúsku rozhodla, že 100 eur na dieťa je málo a poslali mi návrh na zvýšenie výživného. Tento dokument mi však doposiaľ, aspoň podľa tvrdenia mojej bývalej manželky, neprišiel. Ak by som návrh z Rakúska ignoroval, súd prebieha bez mojej prítomnosti. Je možné, aby ma súdili v krajine, ktorej občan nie som? Ani moje deti nie sú občanmi Rakúska, ale majú tam vraj trvalý pobyt, o čom som sa dozvedel od bývalej manželky. Ako mám postupovať?

Odpoveď: Výživné na dieťa v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 16.03.2020)

Dobrý deň, áno podľa nariadenia EÚ sa právomoc súdov členských štátov EÚ určuje podľa miesto obvyklého pobytu maloletých detí. Ak deti dlhodobo žijú v Rakúsku, v súčasnosti o všetkých veciach týkajúcich sa maloletých detí budú rozhodovať rakúske súdy. Nie je pri tom rozhodujúce aké majú deti alebo rodičia štátne občianstvo. V tomto smere budete musieť kontaktovať advokáta alebo právnika v Rakúsku, aby Vás v konaní zastupoval, resp. aby Vám poradil ako ďalej postupovať podľa rakúskeho práva, nakoľko naša kancelária poskytuje právne služby iba v rámci slovenského právneho poriadku.


Podotázka: Výživné na dieťa v zahraničí (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa výživného na dieťa. Mám jedno dieťa, ktoré v auguste bude mať 5 rokov. Žijem v Anglicku, avšak trvalý pobyt mám na Slovensku, rovnako ako moje dieťa a môj bývalý partner. Ten však na dieťa neposiela žiadne finančné prostriedky. Nedávno som sa dozvedela, že žije a pracuje v Českej republike. Môžete mi prosím poradiť, či mám nárok na výživné a ako a kde oň požiadať? Ďakujem.

Odpoveď: Výživné na dieťa v zahraničí

(odpoveď odoslaná: 02.07.2018)

Dobrý deň, nárok na výživné máte, ak Vám otec dieťaťa dobrovoľne neplatí výživné. Vo Vašom prípade je však najdôležitejšie určiť, súdy ktorého členského štátu EÚ budú rozhodovať o určení výšky výživného. V takýchto prípadoch sa postupuje vždy podľa nariadenia Rady ES č. 4/2009 z 18.12.2008, podľa ktorého o výživnom na maloleté deti rozhodujú súdy toho členského štátu EÚ, v ktorom má maloleté dieťa tzv. obvyklý pobyt. Ak s Vaším dieťaťom žijete dlhodobo v Anglicku, tak je jeho obvyklý pobyt v Anglicku. Jedine ak by ste sa iba krátko pred zadaním tejto otázky presťahovali do Anglicka, bude nutné riešiť, kde má Vaše dieťa obvyklý pobyt. Pri skúmaní obvyklého pobytu nie je rozhodujúca otázka adresy trvalého pobytu.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné na dieťa v zahraničí" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.