Máte
otázku?

Výživné a nemanželské dieťa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Nitra

Otázka: Výživné a nemanželské dieťa

Dobrý deň, mám na Vás otázku. Spolu s manželom sme v manželstve pät rokov a máme dve malé deti (dvojmesačné a trojročné). Manžel má už dlhšiu dobu mimomanželský vzťah, avšak od začiatku tohto roka nežije s nami v spoločnej domácnosti. Zatiaľ neriešime rozvod - deti sú malinké a chcem ešte vyčkať určitý čas a dať mu šancu, ak sa možno uvedomí... Moja otázka je, v prípade, že dojde k splodeniu dieťaťa s milenkou, ako je možné chrániť náš spoločný majetok (máme spoločný byt) tak, aby dedičom nebolo aj nemanzelské dieťa? Možno k tomu nepríde, ale myslím, že čert nikdy nespí. Považujem za zodpovedné voči svojim deťom myslieť aj na takúto situáciu. Akým krokom je možné zabezpečiť ochranu nášho spoločného majetku v danej veci? A ešte jedna otázka ohľadne výživného... S manželom sme sa nedohodli na finančnej sume. On mi navrhol, že nám bude nakupovať to, čo mu poviem. Zatiaľ teda nakupuje potraviny a iné bežné veci pre domácnosť podľa mojich požiadaviek... Neviem však, ako mám postupovať ďalej, keďže momentálne bývame u rodičov a mal by prispievať aj na bývanie, ale akým podielom? Stále mi tvrdí, že veď aj ja mám príjem / materskú... Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné a nemanželské dieťa

Dobrý deň, vo vzťahu k prípadnému dedičskému konaniu po Vašom manželovi je potrebné uviesť, že z pohľadu dedičského práva sa nerozlišuje medzi manželskými a nemanželskými deťmi. Všetci jeho potomci majú rovnaké dedičské práva. Žiadnym spôsobom nemôžete predísť tomu, aby toto jeho dieťa nebolo jeho dedičom. Ak ale ide o spoločný majetok, tak sa v prvom rade v dedičskom konaní vyporiadava Vaše BSM a až následne sa určuje dedičstvo (majetok), ktoré bude patriť do dedičského konania po Vašom manželovi. Vo vzťahu k výživnému je potrebné uviesť, že napriek trvaniu Vášho manželstva je možné podať na súd návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností na čas do rozvodu (rozvod vôbec nemusí byť). V tomto konaní súd rozhoduje aj o výživnom pre maloleté deti. Nie je možné presne určiť aký podiel na nákladoch na bývanie by mal znášať Váš manžel, lebo súd určuje výživné podľa odôvodnených potrieb maloletých detí a schopností, možností a majetkových pomerov povinného rodiča. Ak považujete ním platené výživné za nedostatočné, môžete sa s ním pokúsiť dohodnúť na jeho zvýšení alebo priamo podať na súd návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností. 

Trápi vás "Výživné a nemanželské dieťa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výživné a nemanželské dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na otázku týkajúcu sa oblasti rodinného práva. Mám jednoročného syna s mužom, ktorý je ešte stále ženatý. Dohodli sme sa na platení výživného mimosúdne, ale jeho meno nie je uvedené v rodnom liste syna. Je potrebné mať podpísanú a súdom schválenú rodičovskú dohodu? Túto možnosť mi odporúčali z sociálnej kurately, aby bol v budúcnosti zabezpečený právny rámec. Neželám si však, aby muž uplatňoval rodičovské práva a nechcem, aby môj syn poznal svojho otca. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Výživné a nemanželské dieťa

(odpoveď odoslaná: 19.03.2024)

Dobrý deň, pokiaľ si nechcete uplatňovať rodičovské práva, resp. nechcete, aby váš syn poznal svojho biologického otca, potom od otca ani nemôžete žiadať platby výživného. On totiž nie je toho času povinný výživné hradiť, nakoľko nie je určené jeho otcovstvo k mal. dieťaťu. Ak sa rozhodne výživné viac neplatiť, potom ho od neho ani nemôžete viac vymáhať, nakoľko najprv by bolo potrebné určiť jeho otcovstvo k mal. synovi, či už súdnou cestou alebo súhlasným vyhlásením vás a jeho (otca mal. dieťaťa) na súde alebo na matrike. Až potom by ste sa mohli domáhať určenia výživného napr. súdnou cestou. 

Ak by však bol určený ako otec, tak potom je povinný plniť si svoju vyživovaciu povinnosť (je to zákonná povinnosť každého rodiča) a však rovnako mu vznikajú aj rodičovské práva k mal. synovi, a to je napr. právo styku s mal. synom a tiež právo zastupovať mal. syna a spravovať jeho majetok. 

Dohoda o výkone rodičovských práv a povinností, ktorú vám odporúčajú zo sociálnej kurately, je výhodná v tom smere, že ak je určené otcovstvo a s otcom mal. dieťaťa ste sa dohodli na konkrétnej výške výživného, na to, aby ste mohli toto výživné vymáhať súdnou cestou je potrebné, aby dohodu schválil súd rozsudkom. Inak na jej podklade nemôžete viesť exekúciu v prípade, že otec mal. dieťaťa prestane platiť výživné dobrovoľne.  Iba dohoda rodičov schválená súdom je exekučným titulom, na podklade ktorého môžete viesť exekúciu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výživné a nemanželské dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám otázku. Moja dcéra má so svojím priateľom sedemmesačného syna. Nie sú sobášení, ale doposiaľ žili spolu v jednej domácnosti. Teraz sa rozchádzajú a dcéra ide bývať ku mne aj s malým. Jej priateľ je dobrovoľne nezamestnaný, no vieme, že pracuje načierno. Ešte tiež platí pôžičku, ktorá je na moju dcéru, a rôzne iné veci. Ako to bude s výživným? Ďakujem.

Odpoveď: Výživné a nemanželské dieťa

(odpoveď odoslaná: 05.05.2020)

Dobrý deň,
vo veci výživného odporúčame spísať dohodu medzi rodičmi o zverení maloletého dieťaťa Vašej dcére, s dohodou o pravidlách styku s maloletým dieťaťom a výške výživného. Predmetnú dohodu je treba dať na schálenie na príslušný okresný súd miesta trvalého pobytu dieťaťa. Dôvod je ten, že ak by aj spísali dohodu ako uvádzame vyššie, bez súdneho rozhodnutia by táto bola nevykonateľná a teda dcéra v prípade neplatenia výživného na maloleté dieťa by nemohla výživné vymáhať cestou súdneho exekútora.

V prípade, že sa na dohode o zverení maloletého a o výživnom nedohodnú, bude musieť dcéra podať návrh na súd.

V prípade, že nechce kontaktovať advokáta na spísanie dohody alebo podania žaloby na súd, môže využiť aj formuláre zo stránky Ministerstva spravodlivosti SR na podanie žaloby.

V prípade  záujmu môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.

 


Podotázka: Výživné a nemanželské dieťa (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Ako slobodná matka mám dieťa s občanom Rakúska. Môj syn žije so mnou na Slovensku, zatiaľ čo jeho otec žije a pracuje vo Viedni. Nič nebolo riešené súdne, na všetkom sme sa dohodli sami, či už ide o výživné alebo o návštevy. Neriešili sme ani otázku zverenia do starostlivosti. Má môj syn nárok na rodinné prídavky z Rakúska? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Výživné a nemanželské dieťa

(odpoveď odoslaná: 16.03.2017)

Dobrý deň,

v danej veci Vám odporúčame obrátiť sa na rakúskych advokátov, nakoľko ide o otázku z rakúskeho práva sociálneho zabezpečenia.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výživné a nemanželské dieťa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.