Máte
otázku?

Vyžiadanie spisu, archívu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vyžiadanie spisu, archívu

Dobrý deň, už som vám písala s otázkou týkajúcou sa bigamie, ktorú spáchal môj exmanžel a na polícii sa k tomu priznal. Kontaktovala som matricu, kde nás sobášili, a požiadala som o informáciu, aký rozsudok o rozvode tam môj exmanžel predložil, keďže v tej dobe bol ešte ženatý. Bola som odkázaná do centrálneho archívu na Ministerstve vnútra Slovenskej republiky. Keď som tam zavolala, pracovníčka archívu mi oznámila, že vidí rozsudok, podľa ktorého je môj exmanžel rozvedený. Taktiež mi povedala číslo tohto rozsudku a poprosila som ju, aby mi ho naskenovala a poslala e-mailom. Keďže mi to doteraz neposkytla, kontaktovaďa som ju znovu a ona mi oznámila, že sme sa zle pochopili. Ľutuje, že mi dala spisovú značku toho rozsudku, pretože v skutočnosti ten rozsudok nemá. Potom mi zložila telefón. Ako by som mala pokračovať? Ďakujem.

Odpoveď: Vyžiadanie spisu, archívu

Dobrý deň, v podstate zo strany manžela ide o predloženie sfalšovaného dokumentu na matrike.

Uvedený dokument o rozvode manželstva podľa práva neexistuje. Čo je založené v archíve dokážete zistiť. Je potrebné sa tam osobne objednať.

Prístup k archívnym dokumentom archív umožňuje všetkým záujemcom v zmysle zákona 395/2002 Z. z. o archívoch a registratúrach a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a vyhlášky MV SR 628/2002 Z. z., ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia zákona o archívoch a registratúrach a o doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

Štúdium archívnych dokumentov sa uskutočňuje na základe písomnej žiadosti, ktorá sa podáva priamo v archíve alebo zasiela poštou alebo e-mailom.

Záujemca o štúdium je povinní preukázať svoju totožnosť občianskym preukazom alebo cestovným dokladom.

Archívny materiál sa nepredkladá na štúdium na počkanie (bližšie pozrite bádateľský poriadok).

V osobitných prípadoch, daných platnými predpismi, rozhoduje  o povolení štúdia archívnych dokumentov riaditeľ archívu.

Štúdium dokumentov je bezplatné (žiadosť o nahliadnutie do matrík sa spoplatňuje podľa zákona 145/1995 Z. z. o správnych poplatkoch sumou 1,50 € za každý zväzok matrík). Ostatné služby archívu sú spoplatnené podľa platného cenníka.

Matriky sú sprístupnené len na mikrofilmoch. Termín štúdia matrík je potrebné si vopred dohodnúť s pracovníkmi bádateľne.

Ďalšia možnosť je, že na políciu zašlete písomne informáciu otom, že archíve sa nachádza rozsudok, na ktorom je uvedená spisová značka, ktorú polícii taktiež uvediete a požiasate ich o vykonanie dopytu na archív. Polícia má právo požiadať o vydanie fotokópie dokladov založených v spise takto sa dostanete k uvedenému rozsudku.

 

Trápi vás "Vyžiadanie spisu, archívu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyžiadanie spisu, archívu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.