Máte
otázku?

Vysťahovanie z bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trenčín

Otázka: Vysťahovanie z bytu

Dobrý deň, volám sa Silvia a rada by som Vás požiadala o radu v jednej otázke. Moja mama žije v jednej domácnosti s mojím otcom. Už nie sú manželia, sú rozvedení a dom patrí mojej mame. Zaujíma nás, ako postupovať, ak chce môjho otca z domu vyhodiť. On sám nechce odísť a preto by sme to chceli riešiť oficiálnou cestou, avšak nevieme, na koho sa obrátiť alebo kam napísať. Prosím o radu, ako postupovať v takomto prípade. Vopred Vám ďakujem za Váš čas.

Odpoveď: Vysťahovanie z bytu

Dobrý deň,

prvým krokom je doručenie písomnej výzvy k rukám Vášho otca a vysťahovanie sa z nehnuteľnosti a jej vypratanie. V prípade, že na túto výzvu nebude reagovať, môžete podať na príslušný súd žalobu o vypratanie nehnuteľnosti, kde bude súd skúmať,č či má Váš otec právny dôvod na užívanie nehnuteľnosti a ak zistí, že nemá, prikáže mu dom vypratať a opustiť. 

Trápi vás "Vysťahovanie z bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vysťahovanie z bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, Ako firma prenajímam byt matke s viacerými maloletými deťmi. Prenájom je uzavretý ako zmluva o krátkodobom prenájme. Nájomníčka však prestala platiť nájom (za posledné dva mesiace) a nezaplatila ani nedoplatok za energie za minulý rok. Pred mesiacom som jej dal výpoveď, podľa ktorej mala byt do konca nasledujúceho mesiaca opustiť. Aj napriek tomu sa ku koncu mesiaca nevysťahovala. Rád by som vedel, aké mám práva a možnosti. Môžem nájomníčku vyhodiť, keď v byte bývajú maloleté deti? V zákone o krátkodobom nájme sa o maloletých deťoch nič explicitne nepíše. Existuje nejaký iný zákon, ktorý by sa na túto situáciu vzťahoval? Ak mi zákon nebráni ju vysťahovať, je zaujímavé vedieť, ako to mám spraviť, ak nájomníčka nechce odísť dobrovoľne. Môžem jej vypnúť elektrinu? Môžem do bytu nasťahovať iného nájomcu alebo zadržať jej majetok? Mám právo vstupovať do bytu, ak sa v ňom neoprávnene nachádza? Je možné, že by som mohol túto situáciu riešiť súdnou cestou? Veľmi pekne ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Vysťahovanie z bytu

(odpoveď odoslaná: 09.09.2022)

Dobrý deň,
ak sa nechcete dopustiť spáchania trestného činu, nemôžete voči nej podniknúť nič násilné. Tzn. nemôžete ju svojvoľne vysťahovať a nemali by ste ani ju nepriamo nútiť opustiť nehnuteľnosť. Na takéto účely slúži žaloba o vypratanie nehnuteľnosti.

Tu je však nutné uviesť, že hoci v zákone sa neuvádza nič o maloletých deťoch, súdna prax stanovila, že ak ide o vypratanie maloletých detí, je potrebné skúmať, či matka nie je z objektívnych dôvodov neschopná zabezpečiť bývanie pre maloleté deti. Ak by totiž vyprataním boli ohrozené bytové potreby maloletých detí, súd žalobu zamietne (jednoducho povedané, súd uprednostní záujem detí na zabezpečení bývania pred ochranou Vášho práva užívať nehnuteľnosť ako vlastník).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vysťahovanie z bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, kupujem byt, v ktorom momentálne býva syn predávajúcej. Tento syn nemá k bytu žiadny právny vzťah ani nájomnú zmluvu. Napriek tomu sa z bytu odmieta vysťahovať. Chcela by som sa opýtať, či je po predaji bytu nevyhnutné podať návrh na súd a požiadať o súdne vysťahovanie tohto pána, alebo môžem len so vlastníckym listom prísť a zavolať políciu? Ďakujem za odpoveď. Minika

Odpoveď: Vysťahovanie z bytu

(odpoveď odoslaná: 30.05.2022)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku uvádzam, že kupovať byt v ktorom býva syn predávajúcej, je trochu riziko hlavne z dôvodov ako uvádzate v otázke. Aj keby ste byt kúpili a menovanému zrušili trvalý pobyt, ide o jeho obydlie a teda ak by sa dobrovoľne neodsťahoval, museli by ste podať návrh na súd. Polícia vám v tomto smere nepomôže, keďže ide o obydlie danej osoby a obydlie v zmysle Ústavy SR je nedotknuteľné.

Možnosťou je len po kúpe bytu dohodnúť sa na na tom, kedy sa dotyčná osoba vysťahuje, stanoviť dátum a dohodnúť prípadné sankcie. Ani toto však nezaručuje, že byt opustí a bude voľný len pre vás ako vlastníčku bytu a teda nasledovalo by súdne konanie o vypratanie nehnuteľnosti.

Odporúčam preto zvážiť kúpu bytu, resp. kupovať byt uvoľnený v celosti.


Podotázka: Vysťahovanie z bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku: Po rozvode bol plnoletý syn zverený do starostlivosti matky a oboje ostali bývať v nehnuteľnosti, ktorej vlastníkom je len exmanžel. Napriek tomu, že matka má vlastný trojizbový byt v tom istom meste, ktorý však prenajíma. Ako je možné túto osobu donútiť, aby sa vysťahovala?

Odpoveď: Vysťahovanie z bytu

(odpoveď odoslaná: 28.01.2021)

Dobrý deň, v otázke uvádzate, že manželstvo je právoplatne rozvedené. Konkrétna nehnuteľnosť je vo vlastníctve bývalého manžela. Aj keď bolo manželstvo rozvedené a bývalý manžel má ďalší byt, ktorý prenajíma, nie je on ako vlastník nehnuteľnosti, v ktorej býva aj bývalá manželka a plnoletý syn, sa vysťahovať, keďže je vlastníkom nehnuteľnosti. Samotný rozvod nie je dôvodom, aby sa z nehnuteľnosti vysťahoval.

Odporúčame kontaktovať advokáta za účelom vyporiadania bezpodielového spoluvlastníctva manželov po rozvode.

 


Trápi vás "Vysťahovanie z bytu" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vysťahovanie z bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím Vás o radu.
Rozviedla som sa v r. 2000 z dôvodu psychického týrania a bitia. Mala som v opatere 2 maloletých synov. Bývali sme v 3-izbovom byte a vlastnila som firmu, o ktorú sme sa obaja s exmanželom starali. Chcela som mu firmu po rozvode nechať, ale on ju nechcel (bol vojak z povolania), len peniaze. V r. 2003 som predala byt po ústnej dohode s ex a dala som mu 1/4 z predajnej ceny a za ostatné peniaze som si kúpila byt, kde som sa s deťmi nasťahovala. Pretože som vedela, že musím zrušiť firmu s dlhmi a ex pýtal z nej peniaze, napísala som 1/2 bytu na staršieho syna, ktorý mal 18 rokov a neskôr som ďalšiu polovicu bytu darovala mojej mame, aby som o byt neprišla. Našla som si dve práce a dlhy som postupne splatila. Keďže mama bola staršia a mohla zomrieť, tak sme previedli 2/2 bytu v r. 2005 na mladšieho syna.
Keď som v r. 2006 odišla do Anglicka za prácou, zostal mi len exov splátkový kalendár. Postupne som mu to do r. 2010 vyplatila a pretože synovia boli stále v problémoch (bez peňazí a práce, dlhy v bankách, problémy s políciou), tak som ich požiadala, aby mi darovali byt naspäť, čo sa aj stalo.
Žijem v Anglicku (myslím, že sa vrátim na Slovensko). V byte býva starší syn, mladší sa odsťahoval 11/ 2019. (Chcel, aby som byt predala a dala mu 1/3 z peňazí. ) Ex ich stále presviedča, že to je aj ich byt, že preto mi nechal 3/4 peňazí z predaja predchádzajúceho bytu.
V r.2017 starší syn dal vymeniť okná, zaplatil 1160 e, ja a ďalší syn sme zaplatili po 390 e. Ja som povedala, že nebudem investovať do bytu, keď tam nežijem. V r. 2003 som ho zrekonštruovala, a keď boli opití, veľa veci a nábytok mi rozbili. Pes mi roztrhal tapety, nikto mi to nezaplatil. , keď som povedala, že si zrekonštruujem moju izbu a zamknem, syn s tým nesúhlasil,pretože on momentálne platí ; všetky náklady (do fondu, , elektrinu, SIPO). Viem, že byt potrebuje opravu (omietky opadávajú, novú kuchyňu. ), ale neviem ako to mám vyriešiť. Už dlhší čas nad tým rozmýšľam a trápi ma to. Možno mi budete vedieť poradiť. Majú deti právo na byt? Môže zhodnotenie bytu (výmena okien) zmeniť nárok na byt ?

Odpoveď: Vysťahovanie z bytu

(odpoveď odoslaná: 23.06.2020)

Dobrý deň,
z otázky vyplýva, že po mnohých životných peripetiách v roku 2010 Vám synovia byt darovali a odvtedy sa právny vzťah - vlastníctvo bytu - nezmenili a Vy ste naďalej vlastníčkou bytu zapísanou na LV. Byt užíva syn a náklady spojené s bývaním uhradzuje správcovi bytového domu, ako aj platí úhrady za služby spojené s užívaním bytu. Samotná výmena okien a podobné práce nemenia vlastnícke právo k bytu, naviac v otázke uvádzate, že ste sa na predmetných nákladoch podieľali.

Vy žijete v UK a chcete sa vrátiť na Slovensko.

Odporúčame spísať so synom zmluvu o nájme na dobu určitú, resp. o prenájme časti bytu jemu, s tým, že vymedzená časť bytu bude Vám k dispozícii. Ak syn s návrhom nebude súhlasiť, potom riešením je len vec postúpiť na súd a podať návrh na vypratanie bytu.

 


Podotázka: Vysťahovanie z bytu (Občianske právo)

Prosím o radu, ako môžem dosiahnuť vysťahovanie bývalého manžela z bytu, v ktorom doposiaľ bývame. Má tu trvalé bydlisko a vlastní jednu štvrtinu bytu. Fyzicky má kam ísť, len nechce. Jeho správanie však trápi naše dieťa a tým aj mňa. Ďakujem vopred za odpoveď.

Odpoveď: Vysťahovanie z bytu

(odpoveď odoslaná: 14.02.2017)

Dobrý deň. Vzhľadom na to, že Váš bývalý manžel je spoluvlastníkom predmetného bytu, titulom spoluvlastníckeho práva je oprávnený byt užívať a tiež mať tam prihlásený trvalý pobyt. Ak by ste chceli dosiahnuť jeho vysťahovanie, môžete to docieliť napr. tým spôsobom, že najskôr zrušíte a vyporiadanie spoluvlastníctvo k predmetnému bytu (dohodou alebo súdnou cestou) tak, aby už Váš bývalý manžel nebol ani podielovým spoluvlastníkom. Ak by nebol Váš bývalý manžel spoluvlastníkom predmetného bytu, mohli by ste sa domáhať vypratania nehnuteľnosti.
Obmedzenie alebo vylúčenie užívacieho práva k bytu je tiež možné v prípadoch, ak sa z dôvodu fyzického alebo psychického násilia alebo hrozby takého násilia stane ďalšie spolužitie neznesiteľným.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysťahovanie z bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.