Máte
otázku?

Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trnava

Otázka: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov

Vážená právna poradňa, veľmi pekne Vám ďakujeme za odpoveď zo dňa 5.1.2016, kde ste nás informovali, že s účinnosťou od 01.07.2016 pri majetkovom vysporiadaní manželov súd stratil možnosť iniciovať dôkazy a taktiež sa obmedzili situácie, kedy sa má na nariadenie súdu vykonať znalecké dokazovanie, ktoré by určilo predpokladanú cenu nehnuteľnosti, z ktorej sa majú manželia po rozvode vysporiadať. Preto sme zvolili cestu, ktorou bolo ešte pred prvým súdnym pojednávaním oslovenie znalca, na vypracovanie tzv. súkromného znaleckého posudku, (ako ste nám poradili) na ktorý sa môže hľadieť podľa § 209 CSP ako na znalecký posudok, ktorý nariadil súd. Chceli sme, aby znalec po príchode určil hodnotu predmetnej nehnuteľnosti patriacu do vyporiadavaného bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Len tu nám vznikol problém, kde by sme Vás chcel poprosiť ešte o radu, nakoľko sme so znalcom neboli vpustený do predmetnej nehnuteľnosti (rodinného domu). Osoba, ktorá nás do domu nevpustila má vo vlastníctve 4/6 nehnuteľnosti (bývalá svokra), žalovaná strana (bývalý manžel) a strana navrhovateĺa (bývalá manželka) po 1/6, ktoré sú aj predmetom vysporiadania. O dni, kedy bol objednaný znalec na svoj úkon boli všetky strany informované e-mailom, i sms-správou v dostatočnom predstihu, no i napriek tomu sme neboli vpustený do domu osobou, ktorá má vo vlastníctve 4/6 majetku, ktorá svoj postoj konzultovala telefonicky so žalovanou stranou, t.j. (bývalým manželom). O celom incidente (nevpustení do domu) znalec spísal čestné prehlásenie na našu žiadosť, čo sa udialo, a okrem toho bolo vykonané oznámenie na polícii o porušení Trestného, či Občianskeho zákonníka. Chceli by sme sa preto spýtať, či sa uvedená situácia, ako aj dôkazový materiál od znalca, polície, prípadne výpis sms správ, emailu dá uplatniť na súde ako nástroj, kedy súd nariadi a určí súdneho znalca pre odhad nehnuteľnosti, a okrem iného nariadi aj plnú úhradu na znalca za jeho znalecký posudok žalovanou stranou, ktorá nemá najmenšiu ochotu spolupracovať? Dá sa ako náhradný materiál určenia ceny nehnuteľnosti uplatniť doklad o predaji rovnakého typu domu, kde stojí sporná nehnuteľnosť? Prípadne realitný podklad ceny domu? Môže sa prosím Vás okrem iného uplatňovať na súde, voči žalovanej strane úhrada na obhajobu navrhovateľa, ako aj súdne poplatky? Navrhovateľ sa snažil od počiatku o mimosúdne vyrovnanie (návrhy v e-mailovej komunikácii) a podiel na požadovanej sume bol korektný, dokonca vychádzal z rovnakej ceny, za akú sa predala nedávno úplne rovnaká nehnuteľnosť stojaca vedľa tej spornej. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov

Dobrý deň, 

Okrem znaleckého posudku môžete využiť aj vyjadrenie znalca, prípadne realitnej kancelárie. Určite predložte čestné vyhlásenie znalca o skutočnosti, že Vás nechceli pustiť do domu.

O nariadenie znaleckého dokazovania tiež môžete požiadať, ale nemusí to stačiť. Určite by som to však minimálne vyskúšal a požadoval zaviazať protistranu k úhrade nákladov, aj keď skôr predpokladám, že ak by súd nariadi znalecké dokazovanie, zaviazal by obe strany na úhradu trov dokazovania.

V konaní o vysporiadanie BSM obyčajne súd neprizná trovy zastupovania, ale tiež ich určite žiadajte.

Trápi vás "Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý večer prajem, na OS je od roku 2018 vedené pojednávanie vo veci vyporiadania majetku manželov po rozvode manželstva, na základe podanej žiadosti navrhovateľky (exmanželky), ktorá sa v samotnom návrhu absolútne nevyjadrila na čo si nárokuje. Následne svoj návrh doplnila. Proti navrhovateľke sú vedené exekúcie, ktoré si spôsobila svojím spôsobom života. Dve exekúcie postihovali môj majetok aj napriek tomu, že exekučný titul nastal až po rozvode manželstva. Jednu z toho som medializoval, viedol ju exekútor z mesta S. V danej veci som dosiahol vyňatie predmetnej nehnuteľnosti z exekúcie, kde voči exekútorovi bol zo strany ministerky spravodlivosti podaný návrh na začatie disciplinárneho konania za hrubé porušenie E.P. Súdu som predložil znalecký posudok na nehnuteľnosť, ktorý som nechal vypracovať nezávislým znalcom z K., čo je vyše 80 km od nášho mesta. V januári 2023 požiadala navrhovateľka súd o pribratie znalca na vypracovanie ďalšieho posudku. Súd jej žiadosti vyhovel s tým, že v lehote 15 dní je povinná na účet súdu zložiť finančnú zábezpeku, ktorú zložila až v máji po troch výzvach súdu. Do konania bol v mesiaci október pribratý zaujatý znalec samozvaný odborník Ing. M. Vzniesol som námietku zaujatosti proti znalcovi, založenú na tom dôvode, že zo znalcom som bol pred rokom v kontakte, kde sme sa rozišli po tom, ako chcel vypracovať znalecký posudok bez toho, aby do nehnuteľnosti vkročil. Znalec všetko poprel. Momentálne je situácia taká, že dom som začal rekonštruovať z dôvodu jeho stavu (čo som v zmysle stavebného zákona povinný). Dnes mi prišlo oznámenie od znalca, že dňa 19.01.2024 v čase o 09:00 hod chce vykonať obhliadku nehnuteľnosti. Otázka Ako mám v danom prípade postupovať, keď znalec už nemôže vypracovať znalecký posudok jestvujúceho stavu v čase po rozvode. Vykonal som kompletnú rekonštrukciu, výmena okien, dverí, zateplenie domu, výmena kúrenia, výmena podláh + k domu som pristavil nejakú časť. Ďakujem veľmi pekne. S pozdravom R.

Odpoveď: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov

(odpoveď odoslaná: 16.01.2024)

Dobrý deň, úvodom poznamenávame, že vami uvedený samozvaný znalec je vedený v zozname súdnych znalcov, ktorých zoznam vedie Ministerstvo spravodlivosti SR /meno si môžete dohľadať, keďže mená uverejnené v otázke nezverejňujeme/.

Súdny znalec vie vypracovať znalecký posudok aj podľa stavu po rozvode manželstva. Bude však na vás, aby ste mu preukázali doklady a podklady na základe ktorých bola vykonaná rekonštrukcia nehnuteľnosti /nákup materiálu a služieb - stavebných prác, stavebné povolenie, prípadne stav. prác/, čo bude následne v konečnom dôsledku vyplývať aj zo znaleckého posudku. Doklady a podklady predložte znalcovi v písomnej forme a to tak, aby vám zostal jeden doklad o ich prevzatí znalcom /vrátane vašich podkladov, ktoré znalcovi predložíte/. K znaleckému posudku budete môcť vzniesť následne svoje pripomienky.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa rozvodu a vysporiadania majetku. Mám právo vedieť výšku odhadu bytu od znalca? Odhad platil môj ex-manžel, no stále som vlastníčkou 1/1.

Odpoveď: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov

(odpoveď odoslaná: 11.03.2021)

Dobrý deň,

 

ak si znalecký posudok zaplatil, v zásade Vám ho nemusí predložiť. Iné by bolo, ak by sa o tento posudok chcel oprieť pri vyporiadaní BSM súdnou cestou. V takom prípade je už zrejmé, že ak sa z neho má odvodzovať cena spoločnej veci, musíte ho mať k dispozícii.


Podotázka: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať, či bude súd akceptovať súkromný znalecký posudok na nehnuteľnosť, ktorá je predmetom BSM a ktorý som si sám nechal vypracovať od znalca. Mohli by ste mi, prosím, tiež povedať, čo musí tento posudok obsahovať, aby ho súd akceptoval?

Odpoveď: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov

(odpoveď odoslaná: 10.12.2020)

Dobrý deň,
áno, súd ho bude akceptovať. Postačuje, aby bol vykonaný v súlade so zákonom o znalcoch a znalec si splnil všetky svoje zákonné povinnosti.

Podľa ustanovenia § 209 ods. 2 Civilného sporového poriadku

Ak je spolu so žalobou predložený súkromný znalecký posudok, ktorý má všetky zákonom predpísané náležitosti a obsahuje doložku o tom, že znalec si je vedomý následkov vedome nepravdivého znaleckého posudku, postupuje sa pri vykonávaní tohto dôkazu akoby išlo o znalecký posudok súdom ustanoveného znalca.


Trápi vás "Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, pán Ficek. Obraciam sa na vás s otázkou, ako mám postupovať po rozvode manželstva pri vysporiadaní BZM. Pokúšala som sa s bývalým manželom dohodnúť mimo súdu, ale nemám šancu. Budem vďačná za každú radu. Pekný deň prajem!

Odpoveď: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov

(odpoveď odoslaná: 19.07.2020)

Dobrý deň,
ak sa Vám s ním nepodarilo dohodnúť mimosúdne a ešte neuplynuli tri roky od rozvodu manželstva, tak jedinou cestou je podať na miestne príslušný súd žalobu o vyporiadanie BSM (ak žalobu ešte manžel nepodal).

V opačnom prípade dôjde k uplatneniu tzv. zákonnej domnienky vyporiadania BSM, nehnuteľnosti by ste vlastnili v podielovom spoluvlastníctve 1/2 a ostatné veci každý vo svojom vlastníctve podľa toho ako ich používa na svoje potreby alebo potreby svojej rodiny. Pri uplatnení tejto domnienky však nie je možné už započítať a nárokovať napríklad vnosy do BSM.

Odporúčame Vám v prvom rade osobnú konzultáciu v našej kancelárii, kde sa podrobne prejde tzv. masa BSM a zároveň sa prejednajú jednotlivé možnosti postupu v tejto veci.


Podotázka: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, mám otázku. Ak sa rozvádzam a nemáme spoločne BSM, len ja som počas manželstva zobral úvery na rekonštrukciu. Môžem si pri rozvode alebo po ňom uplatniť nárok na kompenzáciu? Ak áno, akú? Ako sa máme vysporiadať, keď moja žena zostala bývať v tomto prerobenom dome? Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov

(odpoveď odoslaná: 13.05.2017)

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Podľa ust. § 143 a nasl.Obč. zákonníka  "v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov je všetko, čo môže byť predmetom vlastníctva a čo nadobudol niektorý z manželov za trvania manželstva, s výnimkou vecí získaných dedičstvom alebo darom, ako aj vecí, ktoré podľa svojej povahy slúžia osobnej potrebe alebo výkonu povolania len jedného z manželov, atď. 

2./ V prípade rozvodu je možné vyporiadanie dohodou alebo na základe rozhodnutia súdu. Platí, že ak do troch rokov od zániku bezpodielového spoluvlastníctva manželov nedošlo k jeho vyporiadaniu dohodou alebo ak bezpodielové spoluvlastníctvo manželov nebolo na návrh podaný do troch rokov od jeho zániku vyporiadané rozhodnutím súdu, platí, pokiaľ ide o hnuteľné veci, že sa manželia vyporiadali podľa stavu, v akom každý z nich veci z bezpodielového spoluvlastníctva pre potrebu svoju, svojej rodiny a domácnosti výlučne ako vlastník užíva. O ostatných hnuteľných veciach a o nehnuteľných veciach platí, že sú v podielovom spoluvlastníctve a že podiely oboch spoluvlastníkov sú rovnaké. To isté platí primerane o ostatných majetkových právach, ktoré sú pre manželov spoločné.

3./ Píšete, že nemáte spolu BSM, len ste neuviedol na základe čoho  - notárska zápisnica  alebo rozhodnutie súdu z dôvodu podnikateľskej činnosti ? V otázke píšete, že ste bral úvery na rekonštrukciu bytu/domu. Nepíšete vo vlastníctve koho je nehnuteľnosť resp. či bola nadobudnutá počas manželstva, alebo je vo  výlučnom vlastníctve  Vašej manželky. To je dôležité z hľadiska následného vyporiadania nehnuteľnosti. Ako sa máte vyporiadať ? Dohodou s tým, že si uplatníte nárok na Vami vložené fin. prostriedky do uvedenej nehnuteľnosti . Pokiaľ a jedná o úver, tu je dôležité, či tento je alebo nie je splatený. Ak splatený nie je potom nevyhnutné zabezpečiť  prepísanie zostatku úveru na Vašu manželku. Poznamenávame, že samotná dohoda o vyporiadaný BSM medzi Vami ako bývalými manželmi spísaná po rozvode nie ej pre banku právne záväzná.  Ak by k prepísaniu úveru nedošlo naďalej ste povinný platiť splátky úveru s príslušenstvom.

4./ Na záver citujeme z rozh. NS SR sp.zn. 3 Cdo 43/99 :

Manžel, ktorý užíval byt v rodinnom dome patriacom druhému manželovi, má po rozvode ich manželstva právo na náhradný byt v zmysle § 713 ods. 1 Občianskeho zákonníka v spojení s § 853 Občianskeho zákonníka. Táto analogicky poskytnutá ochrana však nie je neobmedzená. Výkon práva na bytovú náhradu nesmie byť totiž v rozpore s dobrými mravmi v zmysle § 3 ods. 1 OZ, inak môže byť ochrana odopretá.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Je možné, že by bol prepad bytu napadnuteľný (zo strany bývalého manžela), ak by ho plnoleté deti spätne prepísali (po 6 rokoch vlastnenia) na svoju matku? Matka po rozvode v rámci vysporiadania BSM prepísala spoločný byt aj so svojim vtedy ešte manželom (otcom detí). Byt bol prenesený na deti formou predaja za 1 euro. Deti teraz plánujú byt darovať matke, prípadne ho jej odpredať za 1 euro, ako podakovanie za jej starostlivosť. S otcom neudržiavajú kontakt a vzťahy nie sú dobré, obávajú sa však, že by mohol napadnúť prepis bytu súdnou cestou a nechcú mať s ním ďalšie spory. Ďakujem za Vašu odpoveď.

Odpoveď: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov

(odpoveď odoslaná: 01.03.2017)

Dobrý deň, deti sa samé rozhodujú, komu byt darujú alebo predajú. Ak sú už plnoleté, nie je potrebný ani súhlas súdu s takýmto prevodom. Bývalý manžel nebude môcť tento úkon napadnúť z dôvodu, že to deti urobili.

Toto je riziko, ktoré by si mal uvedomiť každý z bývalých manželov, pokiaľ sa vysporiadavajú bývalí manželia tak, že sa byt prevedie na deti. Deti kedykoľvek potom môžu previesť byť na matku.


Trápi vás "Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov (Spoluvlastníctvo)

Prosím Vás o radu. Plánujem sa rozviesť. S manželom máme spoločnú hypotéku. Spoluvlastnícky podiel je rovnaký, teda 1/1. V dome žijeme aj spolu s našimi rodičmi. Premýšľam nad možnosťou, že by som manželovi vyplatila sumu, ktorú podľa odhadu investoval do nehnuteľnosti. Následne by som mu mesačne prispievala dohodnutou sumou na nájomné, napríklad po dobu 10 rokov. Hypotéku by som naďalej splácala ja. Ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov

(odpoveď odoslaná: 20.07.2015)

Dobrý deň, ak sa viete takto dohodnúť, potom môže byť dohoda medzi Vami aj v tomto zmysle. Ak by ste sa nevedeli dohodnúť, súd by stanovil cenu nehnuteľnosti, zostatok úveru ku dňu rozvodu a polovicou rozdielu medzi týmito sumami by zaviazal zaplatiť toho z manželov, ktorý by si nenechal nehnuteľnosť a úver.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie nehnuteľnosti po rozvode manželov" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.