Máte
otázku?

Výpoveď v tehotenstve z dôvodu zrušenia prevádzky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Pracovné právo, Košice

Otázka: Výpoveď v tehotenstve z dôvodu zrušenia prevádzky

Dobrý deň, prosím o radu. Pracujem vo firme 3 roky na dobu neurčitú. V pracovnej zmluve mám uvedené miesto výkonu práce - Slovenskú republiku. V meste, v ktorom pracujem, má zamestnávateľ tri prevádzky. Jednu z nich v januári ruší. Momentálne som v treťom mesiaci tehotenstva a zamestnávateľovi som poslala oznámenie o tehotenstve. Chcela by som sa opýtať, či mi môže zamestnávateľ dať výpoveď, hoci som v ochrannej dobe. Prosím vás, ako mám ďalej postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Výpoveď v tehotenstve z dôvodu zrušenia prevádzky

Dobrý deň,

podľa § 64 ods. 1 písm. d) Zákonníka práce Zamestnávateľ nesmie dať zamestnancovi výpoveď v ochrannej dobe, a to v dobe, keď je zamestnankyňa tehotná, keď je zamestnankyňa na materskej dovolenke, keď je zamestnankyňa a zamestnanec na rodičovskej dovolenke alebo keď sa osamelá zamestnankyňa alebo osamelý zamestnanec starajú o dieťa mladšie ako tri roky. Zákaz výpovede však neplatí, pre výpoveď danú z dôvodu, že sa zamestnávateľ alebo jeho časť zrušuje. 

Napriek tomu, má však zamestnávateľ povinnosť ponúknuť Vám podľa § 63 ods.2 písm. a) Zákonníka práce možnosť pracovať, a to aj na kratší pracovný čas v mieste, ktoré bolo dohodnuté ako miesto výkonu práce.

Ak to zhrniem, ešte pred samotnou výpoveďou Vám mal ponúknuť možnosť pracovať v iných prevádzkach v danom meste, a to aj na kratší pracovný čas.

Trápi vás "Výpoveď v tehotenstve z dôvodu zrušenia prevádzky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výpoveď v tehotenstve z dôvodu zrušenia prevádzky (Pracovné právo)

Dobrý deň, pracujem od januára vo firme, kde mám zmluvu na dobu neurčitú. Som v piatom mesiaci tehotenstva a dnes nám oznámili, že rušia firmu k 30. novembru. Prosím o radu, čo mám robiť?

Odpoveď: Výpoveď v tehotenstve z dôvodu zrušenia prevádzky

(odpoveď odoslaná: 24.10.2019)

Dobrý deň, vzhľadom na dnešný dátum  kedy sme obdržali Vašu otázku 24.10.2019,  pokiaľ ste od zamestnávateľa neobdržali výpoveď z prac. pomeru z org. dôvodov - zrušenie zamestnávateľa, k ukončeniu prac. pomeru fakticky k 30.11.2019 môže dôjsť  aj výpoveďou, ak výpoveď Vám zamestnávateľ doručí do 31.10.2019. Výpovedná doba vo Vašom prípade je jeden mesiac a začne plynúť prvým dňom mesiaca nasledujúceho po doručení výpovede. 
Vo výpovedi musí byť uvedený dôvod skončenia prac. pomeru - zrušenie zamestnávateľa.
Keďže Váš prac. pomer trval menej ako jeden rok, nárok na odstupné podľa § 76 ods. 1 Zákonníka práce Vám nevznikne.
Ak by ste sa dohodli na skončení prac. pomeru dohodou z org. dôvodov - zrušenie zamestnávateľa, mohli by ste mať nárok na odstupné podľa § 76 ods. 2 písm. a/ Zákonníka práce (citujeme) :
"Zamestnancovi patrí pri skončení pracovného pomeru dohodou z dôvodov uvedených v § 63 ods. 1 písm. a) alebo písm. b) alebo z dôvodu, že zamestnanec stratil vzhľadom na svoj zdravotný stav podľa lekárskeho posudku dlhodobo spôsobilosť vykonávať doterajšiu prácu, odstupné najmenej v sume
a) jeho priemerného mesačného zárobku, ak pracovný pomer zamestnanca trval menej ako dva roky,"
Atď.

Z uvedneého vyplýva, že z hľadiska finačného by pre Vás bolo lepšie skočiť prac. pomer dohodou z dôvodu zrušenia zamestnávateľa k 31.10.2019 príp. 30.11.2019, prípadne k inému dohodnutému dátumu, aby ste mali nárok na odstupné.
Ak by ste sa teda so zamestnávateľom dohodli na skončení prac. pomeru, v dohode musí byť uvedený dôvod skončenia prac. pomeru v zmysle ust. § 60 Zákonníka práce  - zrušenie zamestnávateľa a vtedy by ste mali nárok na odstupné.

Možnosťou pre Vás je teda navrhnúť zamestnávateľovi skončenie PP dohodou z org. dôvodov - zrušenie zamestnávateľa a mali by ste nárok na odstupné

Ak by Vám zamestnávateľ dal výpoveď z uvedeného dôvodu - zrušenie zamestnávateľa, nárok na odstupné Vám nevznikne, lebo V8š prac. pomer ku dňu doručenia výpovede trvá menej ako jeden rok.
 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výpoveď v tehotenstve z dôvodu zrušenia prevádzky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.