Máte
otázku?

Vyplatenie podielu - do akej doby?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Vyplatenie podielu - do akej doby?

Dobrý deň, chcem si dať vyplatiť podiel. Dohodou sme sa nedohodli. Sme traja súrodenci a chcem podať návrh na súd o vyplatenie môjho podielu. Prosím vás, aká je lehota do kedy mi by mal byť podiel vyplatený? A môže súd rozhodnúť aj o splátkovom vyplácaní? Ak áno, aká je najdlhšia doba do kedy je povinný ma vyplatit? Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie podielu - do akej doby?

Dobrý deň, vo Vašej otázke ste neuviedli o aký podiel ide (či je to spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti, inej veci, či je to obchodný podiel...). Vzhľadom na to, že vlastníkmi sú traja súrodenci, vychádzam z toho, že ide o spoluvlastnícky podiel na nehnuteľnosti. Ak sa Vám so súrodencami nepodarilo dohodnúť o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, môžete podať na súd žalobu o zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva. Súdne konanie v takýchto veciach môže trvať aj niekoľko rokov, záleží to na prístupe účastníkov konania ku konaniu a tiež na pracovnej vyťaženosti súdu. V prípade, že súd rozhodne o tom, že Vaši súrodenci Vám majú vyplatiť Váš podiel, súd ich na to zaviaže v lehote 3 dní odo dňa právoplatnosti rozsudku. Súd im môže povoliť vyplácanie prisúdenej časti aj v splátkach (vzhľadom na výšku sumy a ich majetkové pomery). V zákone nie je určená maximálna lehota, v ktorej by Vám súrodenci mali Váš podiel vyplatiť, v prípade povolenia splátok.

Trápi vás "Vyplatenie podielu - do akej doby?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyplatenie podielu - do akej doby? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, čo máme robiť, ak nás nechcú vyplatiť z dedičstva po starej mame. Všetko zdobil strýko a odmieta nás vyplatiť. Teraz je rok od dedičského konania a v júni nás mali vyplatiť. Ďakujem, Katarína.

Odpoveď: Vyplatenie podielu - do akej doby?

(odpoveď odoslaná: 28.12.2022)

Dobrý deň,
z otázky predpokladáme, že zo samotného dedičského uznesenia vyplýva povinnosť strýka ako dediča vyplatiť ustupujúcim dedičom určitú sumu a do určitého dátumu. Ak je náš predpoklad správny, potom treba podať návrh na vykonanie exekúcie, keďže samotné dedičské uznesenie je exekučným titulom. Pred podaním návrhu na vykonanie exekúcie odporúčam poslať strýkovi výzvu k úhrade s tým, že ak dlžná suma nebude uhradená, podáte návrh na vykonanie exekúcie.

Návrh na vykonanie exekúcie Vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor. Poplatok za spísanie návrhu je 16,50 € plus DPH.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyplatenie podielu - do akej doby? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa informovala, ako postupovať, keďže moja mama už nie je medzi nami. Už prebehlo dedičské konanie po mojom starom otcovi. Polovica dedičstva náleží maminej sestre a druhá polovica je rozdelená medzi mňa a môjho brata. Túto nedeľu uplynulo 30 dní, čo je termín, do ktorého nám mala mamina sestra vyplatiť náš podiel na účet, ale zatiaľ sa tak nestalo. Ako máme postupovať, prosím? Všetko bolo určené notárom. Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie podielu - do akej doby?

(odpoveď odoslaná: 22.11.2021)

Dobrý deň,
vzhľadom na to, čo píšete, predpokladám, že uznesením o dedičstve bola lehota na vyplatenie podielu stanovená povereným notárom ako súdnym komisárom na 30 dní. Pokiaľ k úhrade tejto dlžnej sumy zo strany maminej sestry v lehote splatnosti podľa dedičského rozhodnutia nedôjde, budete môcť podať návrh na vykonanie exekúcie, lebo rozhodnutie o dedičstve je v zmysle § 45 ods. 2 písm. e) Exekučného poriadku exekučným titulom. Návrh na vykonanie exekúcie možno podať výlučne elektronickými prostriedkami do elektronickej schránky Okresného súdu Banská Bystrica, a to prostredníctvom elektronického formulára. Ak nedisponujete možnosťou elektronického podpisovania alebo ak nemáte aktivovanú elektronickú schránku, môžete sa obrátiť na ktoréhokoľvek exekútora, ktorý Vám pri spracovaní návrhu poskytne súčinnosť.  Pred podaním samotného návrhu na vykonanie exekúcie Vám však odporúčam adresovať maminej sestre ako Vašej dlžníčke jednu výzvu k úhrade a to najmä v záujme zachovania rodinných vzťahov.


Podotázka: Vyplatenie podielu - do akej doby? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, dedičila som peniaze po svojom otcovi, a ako jediná dedička som už získala právoplatné rozhodnutie. Rada by som sa opýtala, koľko trvá prevod peňazí na môj účet, a to konkrétne od Slovenskej sporiteľne do Slovenskej sporiteľne. Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie podielu - do akej doby?

(odpoveď odoslaná: 16.11.2021)

Dobrý deň,

štandardne dôjde k vyplateniu najneskôr do 30 dní, ak uznesenie o dedičstve obsahuje všetky náležitosti a vyznačenú právoplatnosť. Jednotlivé banky však môžu vykazovať osobitnosti, preto Vám odporúčam, v prípade, ak by po istom čase nedošlo k vyplateniu, obrátiť sa na konkrétnu banku či už osobne alebo telefonicky a spýtať sa priamo tam. Určite Vám poradia.


Trápi vás "Vyplatenie podielu - do akej doby?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vyplatenie podielu - do akej doby? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň,
po smrti mojej matky má môj brat vyplatiť istú sumu po dedičskom konaní. Nemáme však dobré vzťahy a osobne sa nestretávame. Je potrebné mu zaslať ešte nejakú výzvu s číslom účtu? Obdobie, do ktorého mi má sumu vyplatiť, ešte neuplynulo. Ďakujem. Juraj

Odpoveď: Vyplatenie podielu - do akej doby?

(odpoveď odoslaná: 29.09.2021)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že brat Vám má na základe dedičského rozhodnutia vyplatiť určitú sumu, pričom lehota na vyplatenie ešte neuplynula.

Ak je to, potom treba uviesť, že v zmysle ust. § 517 Obč. zákonníka nedošlo k omeškaniu brata.

Vo veci môžete postupovať tak, že bratovi teraz vopred oznámite, aby dlžnú sumu podľa dedičského rozhodnutia uhradil na Vami uvedený bankový účet alebo mu bank. účet neoznámite a požiadate ho, aby peniaze poslať poštovou poukážkou, čo je v súlade s ust. § 567 Obč. zákonníka. Neoznámením bank. spojenia neporušíte žiadny zákon.

Ak k úhrade dlžnej sumy v lehote splatnosti podľa dedič. rozhodnutia nedôjde, budete môcť podať návrh na vykonanie exekúcie, lebo dedičské rozhodnutie je v zmysle § 45 exek. poriadku exekučným titulom. Návrh na vykonanie exekúcie Vám spíše ktorýkoľvek súdny exekútor. Pred podaním návrhu na vykonanie exekúcie odporúčam jednu výzvu k úhrade v záujme zachovania rodinných vzťahov.

 

 

 

 


Podotázka: Vyplatenie podielu - do akej doby? (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, prosím Vás o radu. V júli 2020 som mala dedičské konanie po mojej tete, ktorá bola sestrou mojej matky. Zdedila som peniaze s povinnosťou vyplatiť mojich súrodencov. Chcem sa spýtať, ako mám postupovať ohľadom platenia daní. Mám podať daňové priznanie a aké percento z dedičstva sa následne platí? Za radu vopred ďakujem. Eka.

Odpoveď: Vyplatenie podielu - do akej doby?

(odpoveď odoslaná: 06.10.2020)

Dobrý deň,
daň z dedenia bola zrušená s účinnosťou od 1.1.2004.

Príjem nadobudnutý dedením nie je predmetom dane z príjmu a nemusíte ho uvádzať v daňovm priznaní.

Ak máte vyplatiť odstatných dedičov, je treba im ich finančný podiel na dedičstve vyplatiť cestou banky alebo poštovým poukazom.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyplatenie podielu - do akej doby?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.