Máte
otázku?

Vyplatenie exekúcie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Vyplatenie exekúcie

Zdravím. Rád by som sa opýtal: brat môjho otca mal dlh u rôznych právnych subjektov (sociálne poisťovne, firiem) a vzniesli nárok viacerí exekútori. Po zhodnotení majetku exekútorom vybraným odhadcom a po dni otvorených dverí, môj otec uplatnil predkupné právo a vyplatil sumu odhadnutú znalcom. Peniaze má exekútor na účte už 18 mesiacov. Otec je v liste vlastníctva uvedený ako majiteľ, avšak s plombou exekúcie, keďže suma vyplatená za majetok nepokryla dlh. Otec si zobral spotrebný úver s nevýhodným úrokom s tým, že neskôr si vezme hypotéku. Exekútori naznačili, že by bolo dobre vyplatiť zvyšných 7000 eur alebo čakať, kým súd rozhodne, čo môže trvať roky. Ako by ste mi odporúčali postupovať?

Odpoveď: Vyplatenie exekúcie

Dobrý deň. 

Vo Vašom prípade je rozhodnutie na Vašom otcovi, pretože aj keď je otec evidovaný ako vlastník nehnuteľnosti, jeho vlastnícke práva sú obmedzené práve ťarchami evidovanými na liste vlastníctva. Preto ak otec chce s nehnuteľnosťou nakladať, je potrebné vyplatiť všetky dlhy jeho brata a až následne bude list vlastníctva čistý bez plomby. Avšak na druhej strane, ak si chce nehnuteľnosť nechať, tak by som počkala na rozhodnutie súdu a riešila nejakým spôsobom spotrebný úver s nevýhodným úrokom. 

Trápi vás "Vyplatenie exekúcie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vyplatenie exekúcie (Občianske právo)

Dobrý deň, Chcel by som sa opýtať, ako postupovať a či je možné obísť exekútora tak, že zaplatím dlžnú sumu priamo banke, od ktorej som si peniaze požičal, alebo musím postupovať cez exekútora, ktorý mi účtuje rôzne poplatky. Už približne 13 rokov som dlžník a nemám príjem na území Slovenskej republiky. Mal som viac pôžičiek a nikto sa mi neozýva. Ďakujem za odpoveď. Vladimír

Odpoveď: Vyplatenie exekúcie

(odpoveď odoslaná: 07.05.2022)

Dobrý deň, z ptázky nevieme, či už bolo začaté exekučné konanie, keďže v závere otázky uvádzate, že máte viac pôžičiek a nikto sa neozýva. Teda predpokladáme, že vo veciach vašich dlhov nebol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, ktoré by vás zaväzovali k úhrade dlžných súm.
Ak je to tak a nebolo vydané žiadne súdne rozhodnutie /platobný rozkaz alebo rozsudok/ a od spaltnosti neuhradenej splátky uplynuli viac ako 3 roky, pričom sa stal splatným celý dlh, potom nárok veriteľa/-ľov je premlčaný. Platí všeobecná premlčacia doba, ktorá v zmysle ust. §  101 Obč. zákonníka je tri roky a plynie odo dňa keď sa právo mohlo vykonať po prvý raz.

Ak vec je už v exekučnom konaní, aj pri vyplatení dlhu priamo banke sa nevyhnete trovám exekučného konania.

Vzhľadom na nejednoznačnosť otázky odporúčam kontaktovať advokáta, aby pozrel a preštudoval vaše doklady a poradil ohľadom dlhov najlepšie riešenie pre vás.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vyplatenie exekúcie (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o možnostiach vyplatenia exekúcií voči zdravotnej poisťovni. Ide o dve exekúcie, každá približne vo výške 400 euro. Je možné napríklad jednu vyplatiť celú a druhú postupne splácať, ak by som z nej uhradil určitú časť? Musí mi to schváliť exekútor alebo čo by sa stalo, keby som napríklad jednomu poslal celú sumu a z druhej napríklad 25 %? Ďakujem.

Odpoveď: Vyplatenie exekúcie

(odpoveď odoslaná: 22.01.2021)

Dobrý deň,
pokiaľ nemáte vykonávané zrážky zo mzdy, odporúčame pri dobrovoľnej úhrade dlhu voči zdravotnej poisťovni postupovať tak, že uhradíte najskôr splatný dlh, teda najstarší, aby Vám sa nezvyšovali úroky z omeškania. Pri platení platbu identifikujte čo najpresnejšie, aby mohla byť správne priradená.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vyplatenie exekúcie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.