Máte
otázku?

Vymožiteľnosť pohľadávky


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vymožiteľnosť pohľadávky

Dobrý deň, chcela by som sa poradiť, ako postupovať, a prípadne, aká je reálna možnosť vymožiteľnosti pohľadávky. V decembri minulého roka som uzavrela zmluvu o diele, ktorá sa týkala realizácie plotu a zámkovej dlažby - všetko vrátane roboty aj materiálu, okrem zámkovej dlažby a plotových tvárnic. Termín realizácie bol stanovený na jeden týždeň, ale vzhľadom na počasie bola s perom dopísaná poznámka "január podľa počasia". Zmluva tiež obsahuje pokuty za každý deň omeškania. Dielo je doteraz nevyhotovené a zhotoviteľ sa stále vyhovára. Zhotoviteľovi bola daná záloha na základe zmluvy o diele. O čom mám aj príjmový pokladničný doklad. Ďalej zhotoviteľ nám ponúkol možnosť, že nám zabezpečí aj zámkovú dlažbu a plot za výhodné ceny, na základe čoho sme mu dali peniaze na daný materiál, a o čom tiež máme príjmový pokladničný doklad. Mateiál však stále nedodal. Chcela by som Vás poprosiť o radu, ako postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Vymožiteľnosť pohľadávky

Dobrý deň, v prvom rade bude potrebné odstúpiť od zmluvy o dielo a vyzvať zhotoviteľa, aby Vám vrátil zaplatenú zálohu. Podľa ustanovenia § 642  Občianskeho zákonníka môžete od zmluvy o dielo odstúpiť až do zhotovenia diela. Odstúpiť od zmluvy Vám odporúčam písomne, doručiť mu ho doporučenou poštou. V prípade, že by nevrátil dobrovoľne zaplatenú zálohu je možné následne pristúpiť k vymáhaniu Vašej pohľadávky. Pohľadávku je možné najprv vymáhať aj mimosúdnou cestou alebo rovno podať na Vášho dlžníka žalobu. Reálne vymoženie Vašej pohľadávky od dlžníka však závisí na tom, či je tento dlžník solventný. Ak totiž nebude chcieť uhradiť svoj dlh dobrovoľne, budete musieť pristúpiť k vymáhaniu pohľadávky prostredníctvom súdneho exekútora. V exekučnom konaní úspech konania závisí na tom, či dlžník disponuje majetkom podliehajúcim exekúcii.

Trápi vás "Vymožiteľnosť pohľadávky" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymožiteľnosť pohľadávky (Občianske právo)

Dobrý deň, ďakujem Vám za Vašu odpoveď. Rada by som sa ešte opýtala, do koľkých dní môžem maximálne požadovať vrátenie zálohy, keďže túto záležitosť už riešim telefonicky a cez SMS od 29. 3. 2017. Ďakujem.

Odpoveď: Vymožiteľnosť pohľadávky

(odpoveď odoslaná: 29.04.2017)

Dobrý deň, ak máte na mysli akú lehotu mu dať na vrátenie zaplatenej zálohy, tak to záleží na Vás. Bežne sa dlžníkovi umožňuje dobrovoľné splatenie 10-20 dní. Ak sa pýtate na lehotu uplatnenia Vášho práva na súde, aby nedošlo k jeho premlčaniu, tak to sú 3 roky odo dňa splatnosti pohľadávky. Za splatnosť pohľadávky by sa vo Vašom prípade považoval deň uvedený v odstúpení od zmluvy a výzve na vrátenie zálohy.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymožiteľnosť pohľadávky" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.