Máte
otázku?

Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Bratislava

Otázka: Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom

Dobrý deň, rada by som sa poradila. Môj manžel trvá na tom, aby sme vysporiadali vyrovnanie BSM (spoločného majetku manželov) ešte pred rozvodom. Chcela by som vedieť, či má dohoda uzatvorená a spísaná u notára pred rozvodom rovnakú váhu ako keby bola uzatvorená po rozvode. Môj manžel mi hovorí, že mi bude finančne vyrovnávať dohodu počas desiatich rokov. Zaujímalo by ma, či je možné ešte pred vyplatením požiadať o zmenu vlastníka na katastri a v prípade, že by nedošlo k vyrovnaní, následne zmeniť vlastníka späť aj na neho, alebo je to nemožné? Čo sa stane, ak v prípade, že sa počas týchto desiatich rokov niečo stane môjmu budúcemu exmanželovi? Bude dlh splatný podľa písomnej dohody, alebo budem musieť dohodu uzatvárať nanovo s dedičmi? Ak uzatvárame dohodu v čase, keď máme len jedného spoločného syna, je možné, aby sme dohodu uzatvorili tak, že bude výhradným dedičom len náš syn? Ďakujem vám za odpovede. S pozdravom.

Odpoveď: Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom

Dobrý deň, pred rozvodom je možné uzatvoriť zmluvu o vysporiadaní BSM, ale iba s odkladacou podmienkou účinnosti zmluvy. To znamená, že zmluva síce bude uzatvorená ale účinná bude až keď sa rozvediete.

Druhá možnosť je uzatvorenie zmluvy o budúcom vysporiadaní po rozvode. Vtedy musíte uzatvárať po rozvode ešte jednu zmluvu.

Zmluvu si môžete ošetriť pred možnými situáciami, ktoré popisujete vo svojej otázke.

Je ťažké ošetriť zmluvu pre prípad smrti, je pri tomto potrebné myslieť.na veľa okolností. Toto sa tiež dá zabezpečiť aj inak.

Pokiaľ Vás má manžel vyplácať až 10 rokov, potrebujete zabezpečenie, aby sa nestalo, že zostanete bez majetku a bez peňazí.

Požiadajte manžela, aby Vám predložil zmluvu a túto si nechajte skontrolovať advokátom.

Trápi vás "Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Chcela by som doplniť informácie k môjmu problému. Ide o finančné vyrovnanie, ktoré plánujem dať manželovi ako vysporiadanie za náš spoločný byt, pričom by byt zostal v mojom výlučnom vlastníctve. Momentalne môj manžel chce finančné vyrovnanie, ktoré je výrazne nižšie ako trhová cena. Nie som si istá, či po rozvode bude naklonený dohode v tejto výške aj podmienkam, teda splateniu po 10 rokoch. Chcela by som vedieť, ktorý typ dohody by bol vhodný na tento typ vysporiadania a či existuje taká právna forma, ako je dohoda po rozvode. Je možné na základe tejto dohody už teraz, pred finančným vysporiadaním, podať žiadosť o zmenu vlastníka, teda na mňa, pričom by sme to ošetrili plombou, v ktorej sa na základe tejto dohody zaväzujem splatiť manželovi finančné vyrovnanie? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 25.03.2017)

Dobrý deň, uzatvorte napríklad​ zmluvu o budúcej zmluve s tým, že po rozvode urobíte riadnu zmluvu o vysporiadaní. Ak by to nechcel podpísať, dokázali by ste ho na základe tejto zmluvy súdne donútiť k prevodu. Zmluvu musíte mať ale dobre spracovanú, aby sa nestalo, že kvôli jednej drobnej chybe v zmluve to nebude možné.

Počas manželstva (trvania BSM) nemôže na Vás prejsť vlastníctvo. To je možné az po zániku BSM (rozvode).

Na splatenie ceny za vysporiadanie nie je možné zriadiť vecné bremeno. Môžete ale uzatvoriť záložnú zmluvu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň. Aktuálne prebieha môj rozvodový konaní s manželkou, avšak ešte sme nemali žiadne pojednávanie. Spoločne bývame v byt, ktorý patrí mojej manželke a náš domov zdieľame aj s našimi dvoma maloletými deťmi. Nestotožňujem sa s podmienkami rozvodu, ktoré mi manželka navrhla, a v reakcii na to mi vyhrozujúc pohrozila vyhodením z bytu. Výzvu na vyklbovanie tohto bytu som obdržal aj od jej právnika, avšak odmietol som. Momentálne som na lyžovačke v Tatrách s jedným z našich detí a nedávno mi manželká zaslala email s informáciou, že vymenila zámky na dverách bytu. Potrebujem radu, ako mám postupovať vzhľadom na to, že nemám kde bývať, nechcem ostať bez detí a v byte mám všetky svoje osobné veci.

Odpoveď: Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 05.02.2017)

Dobrý deň, manželka sú nemôže dovoliť vymeniť zámky a to aj keď je to jej byt. Pokiaľ nemáte kde bývať, nemôže Vás vyhodiť z bytu. Podľa judikatúry máte právo na náhradné bývanie. Je možné, že sa s manželkou dobrovoľne nedohodnete a budete to musieť riešiť súdnou cestou. 

Môžete podať návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, aby súd rýchlo rozhodol.

Máte právo sa brániť a uspeli by ste.


Podotázka: Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom (Spoluvlastníctvo)

Môže partner vziať deti zo spoločnej domácnosti ešte pred rozvodom a odstahovať sa do iného mesta len potom, čo prišla oznámenie o návrhu na rozvod, ktoré on podal? Ako sa dajú vyvrátiť niektoré nepravdivé tvrdenia, ktoré uviedol v návrhu na rozvod? Máme obavy, že tým, že sa deti odstahovali zo spoločnej domácnosti s otcom, budú zmanipulované proti nemu, hoci sa o ne príkladne staral.

Odpoveď: Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 15.10.2015)

Dobrý deň, o rozvode bude súd rozhodovať na pojednávaní, kde budú vypočutí obaja účastníci, to znamená, že na pojednávaní môžete vyvrátiť, resp. si ujasniť skutočnosti, ktoré boli uvedené v návrhu na rozvod. V prípade, že z manželstva sú deti, súd bude rozhodovať aj o zverení do osobnej starostlivosti jednému z manželov, resp. rozhodne o striedavej starostlivosti, pri rozhodovaní však prihliadne na všetky okolnosti, to znamená, že bude priestor si vyjasniť aj tieto veci ktorý z manželov sa ako o deti počas manželstva staral a čo je pre deti najvhodnejšie riešenie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vysporiadanie BSM ešte pred rozvodom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.