Máte
otázku?

Výmena strechy v bytovke


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trenčín

Otázka: Výmena strechy v bytovke

Dobrý deň. Rada by som sa spýtala, či je možné zo zákona vynútiť výmenu strechy naše bytovky. Bývame v štyroch bytovom dome, sme mladá rodina a ostatní vlastníci sú všetci dôchodci. Keďže bývame priamo pod strechou, zistili sme, že cez ňu preniká voda. Na povale bolo počas zimy dokonca sneh a práve v týchto miestach sme mali zvlhčené steny, na ktorých sa tvorila plesňa. Po búrkach sa situácia nezlepšuje – na povaľách máme postavené vedra na vodu, ale napriek tomu steny presakujú, sú vlhké a nová maľovka je znehodnotená. Sústavné čistenie savom tiež maľovaným stenám neprospieva. Navyše, mám veľké obavy o zdravie našich detí. Žiadny z ostatných vlastníkov však nechce strechu meniť – do dvoch bytov nezateká a susedia vedľa nás sú veľmi starí. Boja sa prísť do konfliktu s ostatnými, aj keď u nich zateká viac ako u nás. Prosím, poradíte, čo môžeme v tejto situácii urobiť? Naša strecha vyzerá ako sito – správca domu vymieňa staré škridle za nové, ale tie už nesedia presne a veľmi veľa prasknutých je práve na miestach, kam nedosiahne. Ďakujem.

Odpoveď: Výmena strechy v bytovke

Dobrý deň, toto je práve riziko bývania spoločnej nehnuteľnosti, niekedy niektorí spoluvlastníci chcú vyriešiť problém, iní o to nemajú záujem.

Môžete to riešiť tak, že necháte hlasovať o výmene strechy alebo iných opatreniach, ktorými sa zabráni zatekaniu strechy, a keď budete na schôdzi vlastníkov bytov prehlasovaná, potom podáte návrh, aby v tejto veci rozhodol súd. Tam poukáže ťa na dôležitosť tejto zmeny.

To je zákonné ustanovenie, o ktoré sa dá oprieť.

Prehlasovaný vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome ma právo obrátiť sa do 30 kalendárnych dni od oznámenia o výsledku hlasovania na súd, aby vo veci rozhodol, inak jeho právo zaniká. Ak sa vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome nemohol o výsledku hlasovania dozvedieť, ma právo obrátiť sa na súd najneskôr do troch mesiacov od hlasovania, inak jeho právo zaniká. Prehlasovaný vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome sa môže zároveň na príslušnom súde domáhať dočasného pozastavenia účinnosti rozhodnutia vlastníkov bytov a nebytových priestorov podľa osobitného predpisu. Pri rovnosti hlasov, alebo ak sa uznášaniaschopná väčšina podľa odsekov 3 a 4 nedosiahne, rozhoduje na návrh ktoréhokoľvek vlastníka bytu a nebytového priestoru v dome súd. Plátne rozhodnutia sú záväzné pre všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome. Zmluvy a ich zmeny schválené vlastníkmi sú záväzné pre všetkých vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome, ak ich za vlastníkov bytov a nebytových priestorov v dome podpísala nimi splnomocnená osoba.

 

Dôležité teda je, aby ste dosiahli to, že výmena strechy sa bude prejednávať na schôdzi vlastníkov bytov.

Trápi vás "Výmena strechy v bytovke" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výmena strechy v bytovke" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.