POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Výmaz záložného práva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Výmaz záložného práva

Dobrý deň, kúpila som novostavbu, ktorá bola postavená pred približne troma rokmi a zatiaľ v nej nežijem. Byt je skolaudovaný. Kúpnu zmluvu som podpísala dňa 21.4.2016 s dohodou, že predávajúci do 60 dní od uzavretia zmluvy zabezpečí podanie návrhu na výmaz záložných práv tretích osôb spolu s návrhom na vklad vlastníckeho práva kupujúceho do katastra nehnuteľností podľa zmluvy. No nestalo sa tak. Keď som telefonovala právnikovi, jeho asistentka mi pred štyrmi týždňami povedala, že na tom práve pracujú. Naša dohoda znela, že najprv vybavia tie prípady, kde boli platby uskutočnené v hotovosti, do ktorých patrím aj ja, a potom byty na hypotéku. Súčasne som sa dozvedela z katastra, že prioritne vybavujú tie transakcie, kde je zahŕňaná hypotéka. Poslednú čiastku peňazí, ktorú mám vyplatiť, mám určenú na vínkulačnú transakciu, ktorá má byť vykonaná najneskôr do 25.7.2016. Chcem podotknúť, že som nedostala ani originál, ani kópiu overenú notárom Kúpnej zmluvy. Môžete mi prosím poradiť, ako by som mala k tejto situácii pristúpiť? Ďakujem.

Odpoveď: Výmaz záložného práva

Dobrý deň, odpoveď na Vašu otázku sa nachádza priamo v texte kúpnej zmluvy. Tú predpokladám nemáte k dispozícii z toho dôvodu, že je v úschove u právnika, ktorý zabezpečoval právny servis predaja nehnuteľnosti. Ide o bežný jav, kedy sa do zaplatenia kúpnej ceny alebo do určitej inej dohodnutej skutočnosti držia zmluvy v úschove u právnika/makléra. Na Vašom mieste by som si vypýtal aspoň kópiu alebo sken kúpnej zmluvy, aby ste vedeli posúdiť Vašu situáciu týkajúcu sa výmazu záložného práva. V zmluve totiž musí byť uvedená povinnosť predávajúceho alebo makléra vybaviť na katastri nehnuteľností výmaz záložného práva a tiež vklad Vášho vlastníckeho práva k nehnuteľnosti. Je možné, že v tomto ustanovení zmluvy bude uvedená aj lehota na výmaz záložného práva a podanie návrhu na vklad do katastra nehnuteľností. Ak tam žiadna lehota uvedená nebude, odporúčam Vám čo najskôr kontaktovať právnika (najlepšie osobne) a upozorniť ho, že vinkulácia Vám končí 25.07.2016. Rovnako v zmluve nájdete aj úpravu sankcií ak predávajúci alebo právnik/maklér nesplnia svoju povinnosť riadne a včas (buď zmluvná pokuta alebo možnosť odstúpenia od zmluvy). 

Trápi vás "Výmaz záložného práva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Výmaz záložného práva (Občianske právo)

Dobrý deň, ako mám postupovať pri výmaze záložného práva na auto? Kde mám podať žiadosť, čo k tomu mám doložiť a ako mám zaplatiť?

Odpoveď: Výmaz záložného práva

(odpoveď odoslaná: 05.01.2022)

Dobrý deň,
záložné právo zanikne len z určitých zákonom predvídaných dôvodov. Najčastejšie splnením dlhu. Najjednoduchšou cestou je zaplatiť dlh, na základe ktorého je zriadené záložné právo, vyžiadať od veriteľa tzv. kvitanciu a následne zabezpečiť výmaz záložného práva v evidencii MV SR.

V prípade, že sa jedná o exekučné záložné právo na aute, kontaktujte exekútora, ktorý ho zriadil. Po vyplatení exekúcie sám zruší záložné právo na aute.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Výmaz záložného práva (Občianske právo)

Dobrý deň,
prosím Vás, platí sa na katastri za vzdanie sa záložného práva? A podáva sa žiadosť o výmaz záložného práva? Ak áno, aká je suma? A akú lehotu má kataster na tento úkon?
Ďakujem.

Odpoveď: Výmaz záložného práva

(odpoveď odoslaná: 29.06.2021)

Dobrý deň,

áno, kataster záložné právo vymaže iba na základe žiadosti o výmaz záložného veriteľa, prípadne žiadosť môže podať aj záložca. Žiadosť o výmaz záložného práva je treba podať bezodkladne po vzdaní sa záložného práva záložným veriteľom.  Ako prílohu k žiadosti je potrebné priložiť vyhlásenie veriteľa o vzdaní sa záložného práva. Výmaz záložného práva vykoná kataster ku dňu uvedenému v žiadosti, najskôr však ku dňu zániku záložného práva. Príslušný okresný úrad zápis do katastra vykoná záznamom, a to do piatich pracovných dní odo dňa začatia konania o výmaze záložného práva. Správny poplatok sa v tomto konaní neplatí.


Podotázka: Výmaz záložného práva (Občianske právo)

Dobrý deň. Z výpisu listu vlastníctva sme zistili, že na dom je zapísané záložné právo v prospech Štátnej sporiteľne, a to ešte z roku 1965. Otec danú pôžičku vyplatil vtedy, no nemožno nájsť žiadny doklad. Pravdepodobne v tom čase nedošlo k výmazu. Ako prosím postupovať v takom prípade? Máme osloviť sporiteľňu, alebo len požiadať o výmaz prostredníctvom čestného prehlásenia?

Odpoveď: Výmaz záložného práva

(odpoveď odoslaná: 24.06.2020)

Dobrý deň,
ak je tam záložné právo, kataster ho nevymaže len na základe žiadosti, či čestného prehlásenia. Musíte mať tzv. kvitanciu, t.j. súhlas veriteľa. Odporúčam urobiť to, že zistíte, kto je právny nástupca šátnej sporiteľne (ponovom), požiadate ich o kvitanciu. Keď vám ju vystavia, potom môžete poslať na kataster žiadosť o výmaz a priložiť kvitanciu ako dôkaz.


Trápi vás "Výmaz záložného práva" a chcete pomôcť?

Podotázka: Výmaz záložného práva (Občianske právo)

Dobrý deň, pán doktor, neviem si rady s exekútorom, nakoľko bola exekúcia už právoplatne ukončená ešte v januári 2017 a doposiaľ poverený exekútor na moje opakované výzvy nezrušil blokáciu môjho rodinného domu s príslušenstvom. Exekúcia bola právoplatne ukončená z dôvodu premlčania a navrhovateľovi bola uložená povinnosť nahradiť všetky náklady konania. Exekútor už vrátil poverenie súdu, ale nie je normálne, že doposiaľ nezrušil záložné právo na môj rodinný dom. Čo sa s tým dá robiť? Informovala som sa aj v katastri a tam mi potvrdili, že exekútor si voči nim nesplnil povinnosť tak, ako mu to ukladá zákon. Požiadala som jednu pani advokátku, aby mu napísala písomnú výzvu, ale aj tú úplne ignoroval. Viete mi prosím povedať, čo MUSÍ exekútor urobiť, aby došlo k zrušeniu blokácie môjho rodinného domu? A čo urobiť, ak exekútor v tomto prípade zrejme úmyselne nekoná už vyše 9 mesiacov? Už si neviem rady. Ďakujem za Vašu ochotu. S úctou.

Odpoveď: Výmaz záložného práva

(odpoveď odoslaná: 16.09.2017)

Dobrý deň, odporúčam osobne navštíviť exekútora (aj prostredníctvom advokáta) a takto to donútiť konať. Ak sa nebude chcieť stretnúť, potom podať návrh na Slovenskú exekútorsku komoru. 


Podotázka: Výmaz záložného práva (Občianske právo)

Dobrý deň, uvažujem o kúpe nehnuteľnosti. Predávajúci mi predložil návrh kúpnej zmluvy, v ktorej je uvedené záložné právo na nehnuteľnosť v prospech tretej osoby. V návrhu zmluvy navrhuje tento problém riešiť tak, že "predmetné záložné právo bude súčasne s prevodom vlastníckeho práva na nehnuteľnosť na kupujúceho zmazané na základe návrhu na výmaz záložného práva, ktorý predávajúci predloží pred podaním návrhu na vklad vlastníckeho práva, ktoré vyplýva z tejto zmluvy." Prosím, chcel by som vedieť, či je to pre mňa dostatočná zábezpeka, aby som sa nedostal do problémov. Ďakujem pekne za pomoc. S pozdravom.

Odpoveď: Výmaz záložného práva

(odpoveď odoslaná: 07.02.2017)

Dobrý deň, z tejto jednej vety z Vašej zmluvy nie je možné určiť, či je to dostatočne upravené tak, aby ste predišli možným problémom. Zmluva sa musí vždy posudzovať komplexne, pričom najproblematickejšie časti bývajú práve uhradenie kúpnej ceny  a zabezpečenie práv kupujúceho v prípade, že nedôjde k splneniu niektorej zmluvnej povinnosti zo strany predávajúceho. Vami uvedená veta je síce pre Vás výhodná, ale ak napr. nesplnenie tejto povinnosti nie je zabezpečené právom na odstúpenie od zmluvy, tak v prípade jeho nesplnenia môže vzniknúť problém. V prípade, že by ste mali záujem o spripomienkovanie celej kúpnej zmluvy, môžete nás kontaktovať prostredníctvom kontaktného formulára, ktorý nájdete v sekcii kontakt na našej stránke.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Výmaz záložného práva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.