Máte
otázku?

Vylúčenie z užívania bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Vylúčenie z užívania bytu

Dobrý deň, som ZŤP a invalidný dôchodca, ako aj sociálny prípad. Rád by som sa spýtal, či ja, ako nájomník bytu, môžem požiadať o vylúčenie môjho otca z užívania tohto bytu. Má tu síce trvalý pobyt, ale momentálne je vo výkone trestu odňatia slobody. Bol totiž už trikrát stíhaný a odsúdený za trestný čin nebezpečného vyhrážania. Toto vyhrážanie sa vždy prejavovalo pomocou osočovania, ponižovania, deptania, znevažovania, urážania, nadávania, vyhrážok fyzickou likvidáciou a fyzického napadnutia, dokonca aj nožom. Chcem dodať, že majiteľom bytu je môj brat. Taktiež je dôležité uviesť, že otec je notorický alkoholik. Pokúsil sa dokonca byt podpáliť a keby som nezakročil, určite by ho vypálil. Týmto ohrozuje nielen mňa, ale celý vchod paneláku.

Odpoveď: Vylúčenie z užívania bytu

Dobrý deň.

Prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove, jej časti, k bytu, ubytovaciemu zariadeniu, zariadeniu určenému na rekreáciu ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter. 

Ohlasovňa záznam o trvalom pobyte zruší len an návrh vlastníka a alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti občanovi, ktorý nemá k budove alebo jej časti žiadne užívacie právo. Ohlasovňa zruší trvalý pobyt na  základe oznámenia - zaslanie vyplneného odhlasovacieho  lístka ohlasovni doterajšieho trvalého pobytu občana o skončení tohto trvalého pobytu /t.j. brat sa sám odhlási/.  Ak by sa tak nestalo, zrušiť trvalý pobyt možno iba na návrh  vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy, ktorý  musí predložiť rozhodnutie súdu o nariadení neodkladného opatrenia, ak bolo vydané, dohodu o zrušení alebo obmedzení užívacieho práva alebo právoplatné rozhodnutie súdu o zrušení alebo obmedzení užívacieho práva, ak bolo vydané, pričom ako dôvody by boli uvedené Vami tvrdené a preukázanú skutočnosti /viď Vaša otázka/.

Následne by bola miestom trvalého pobytu obec, na ktorej území bol občanovi trvalý pobyt zrušený. Túto skutočnosť je ohlasovňa povinná oznámiť občanovi vyvesením oznámenia na úradnej tabuli v obci pobytu po dobu 15 dní. V oznámení ohlasovňa uvedie aj meno, priezvisko a dátum narodenia občana. Prepustenie z výkonu trestu sa oznamuje aj príslušnej obci.

 

 

Trápi vás "Vylúčenie z užívania bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vylúčenie z užívania bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.