Máte
otázku?

Hluk pri prerábaní bytu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Hluk pri prerábaní bytu

Dobrý deň, mám jednu otázku. S priateľom bývame v podnájme a na druhom poschodí sa noví nájomníci rozhodli prerábať byt. Bývame na šiestom poschodí. Práce začínajú zhruba o deviatej rane a končia o piatej popoludní, no nikto nás o tom neinformoval. Chcela by som sa opýtať, či existuje nejaký paragraf, ktorý zabezpečuje právo podnájomníka na odpočinok, ktoré mu vyplýva zo zákonníka práce? S priateľom pracujeme na zmeny a momentálne sme po nočnej zmene. Ďakujem za odpoveď a prajem pekný deň.

Odpoveď: Hluk pri prerábaní bytu

Dobrý deň. Vzhľadom na to, že Vaši susedia nerealizujú rekonštrukčné práce v nočných hodinách, nemožno sa sťažovať na to, že by porušovali nočný kľud. Ohľadom susedských vzťahov nemožno použiť ani Vami spomenutý Zákonník práce, pretože ten v zásade upravuje vzťahy medzi zamestnancom a zamestnávateľom. Susedské vzťahy sú vo všeobecnosti upravené Občianskym zákonníkom, ktorý v § 127 ods. 1 ustanovuje: „Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.“ V citovanom ustanovení je veľmi dôležitá dikcia „nad mieru primeranú pomerom“, nakoľko v prípadnom spore by mohli Vaši susedia argumentovať tým, že rekonštrukčné práce prebiehajú v štandardných pracovných hodinách, a teda nejde o obťažovanie hlukom na mieru primeranú pomerom.

Trápi vás "Hluk pri prerábaní bytu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Hluk pri prerábaní bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, pri rekonštrukcii bytu v obytnom dome trpíme neskutočným hlukom, vibráciami a prachom. Na nástenke máme Zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia, Stavebný zákon, Občiansky zákonník, Bytový zákon, Zákon o Policajnom zbore. Vlastník všetko ignoruje. Písali sme na úrad verejného zdravia, dnes som telefonicky hovorila s dvoma pracovníkmi, aby zastavili ten hluk a prach, ale oni tvrdia, že to nie je v ich kompetencii. Pomôže nám vôbec niekto v tejto republike? Prosím, na koho sa môžeme obrátiť, aby zastavil tieto nikde nenahlásené stavebné práce. Ďakujem, E.

Odpoveď: Hluk pri prerábaní bytu

(odpoveď odoslaná: 15.02.2023)

Dobrý deň,
pokiaľ vlastník bytu vykonáva práce v pracovný deň v pracovnej dobe a nerobí hluk po 22:00  resp. podľa domového poriadku, vo veci neurobíte nič. Je len potrebné zistiť, či na práce nebolo potrebné stav. povolenie a Vy ako správca byt. domu máte oprávnenie na kontrolu v zmysle ust. § 11 ods. 8 zákona o vlastníctve bytov a nebytových priestorov :

" Vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome, ktorý stavebne upravuje byt alebo nebytový priestor, je povinný na výzvu umožniť prístup do bytu alebo nebytového priestoru správcovi alebo predsedovi z dôvodu kontroly, či stavebné úpravy neohrozujú, nepoškodzujú alebo nemenia spoločné časti domu alebo spoločné zariadenia domu. Ak vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome neumožní vstup do bytu alebo nebytového priestoru, správca alebo predseda je povinný oznámiť vykonávanie stavebných úprav bytu alebo nebytového priestoru príslušnému stavebnému úradu."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Hluk pri prerábaní bytu (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa opýtať na problém, ktorý mám: do 31.8.2016 som bol nájomcom obecného bytu (prenajímateľ bola obec). Vypovedal som najomnú zmluvu okolo 25.6.2016, čiže som dodržal dvojmesačnú výpovednú lehotu. Problém však nastal inde. Starostka mi volala približne na konci júla, kedy mi oznámila, že nastupujú noví nájomníci. Skontaktovali sme sa, dohodli sme sa, čo si tam nechajú, čo nám zaplatia a že nemusíme maľovať a pod. Taktiež sme im oznámili, že v auguste byt dovystahovávame a ak budú chcieť, nech nám dajú vedieť. Od 1.9. mali mať podpísanú nájomnú zmluvu a mohli byt prerábať. Však v auguste ignorovali naše výzvy na prebratie bytu. Byt sme k 31.8. vypratali, odovzdali kľúče. Problém však nastal po 5. septembri, keď nový nájomník začal sťažovať, že byt nepreberie, začal meniť naše ústne dohody a neustále niečo požadoval. Tudíž moja otázka znie: Má pravo od nás žiadať zmeny v nájomnom byte, ktoré si on naplánoval vykonať, keď ja už nebol nájomcom bytovej jednotky, teda po vypovedaní mojej nájomnej zmluvy? Za skorú odpoveď Vám veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Hluk pri prerábaní bytu

(odpoveď odoslaná: 22.09.2016)

Dobrý deň. V danom prípade je potrebné uvedomiť si to, že Vy ste mali nájomný vzťah s prenajímateľom a nie s novým nájomníkom. Uvedené pritom platí aj naopak, nový nájomník má vzťah s prenajímateľom a nie s Vami. Z tohto dôvodu som toho názoru, že nový nájomník by sa mal so svojimi požiadavkami obrátiť na prenajímateľa a nie na Vás.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Hluk pri prerábaní bytu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.