Máte
otázku?

Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Trenčín

Otázka: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?

Dobrý deň, moja matka ma vyhodila z bytu, pretože ma neprávom obvinila z ukradnutia jej peňazí. Som školou povinná a mám posledný rok strednej školy. V minulosti som nebola anjelik. Puberta so mnou zamávala, ale nie veľmi. Môj otec mi platí výživné vo výške 120 eur. Spávala som na stanici a nemám kam inde ísť. Ako to mám riešiť?

Odpoveď: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?

Dobrý deň. V prvom rade je potrebné pokúsiť sa s Vašou matkou komunikovať a vyjasniť si celú situáciu. Vo Váš prospech je tá skutočnosť, že rodičia majú voči deťom vyživovaciu povinnosť až do času, kým dieťa nie je schopné samé sa živiť. Pritom spravidla platí, že ak dieťa navštevuje strednú školu, nie je ešte schopné samé sa živiť. Pokiaľ sa s matkou nebudete vedieť rozumne dohodnúť, je na mieste, aby ste sa obrátili napríklad na príslušný úrad práce, sociálnych vecí a rodiny.

Trápi vás "Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu? (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám 22 rokov, no nedávno som sa z rodinných dôvodov vrátil bývať k mame na dedinu. Moja mama žije v dome so svojím priateľom, s ktorým nemám dobrý vzťah, a s mojou mladšou sestrou, ktorá má 7 rokov a je ich spoločné dieťa. Majú všetci troje tu svoje trvalé bydlisko, zatiaľ čo ja mám trvalé bydlisko inde. Dom je evidovaný na meno mojej mladšej sestry a moja mama so svojím priateľom nie sú manželia. Situácia s mamkiným priateľom sa v poslednej dobe tak zkomplikovala, že už nechce, aby som tam býval s nimi. Zostávam tam len preto, aby som zaistil bezpečnosť mojej mamy, pretože ani ona už s ním nemá dobrý vzťah. Dnes ráno sa stalo, že v čase, keď bola moja mama v práci a sestra v škole, zavolal na mňa jej priateľ políciu, aby som odišiel a už sa nevracal. Má na to právo? V tomto prípade je ako zákonný zástupca mojej sestry v rovnakom postavení ako moja mama. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?

(odpoveď odoslaná: 22.05.2023)

Dobrý deň,
priateľ Vašej matky na takéto konanie nemá právo. Vlastníkom domu ako uvádzate je Vaša sestra, ktorá však nemá spôsobilosť na právne úkony a z toho dôvodu musí byť pri jednotlivých úkonoch zastúpená zákonnými zástupcami, teda rodičmi. V tomto prípade by však mohlo dôjsť k stretu záujmov, a preto, ak by chcel priateľ Vašej matky dosiahnuť Vaše odsťahovanie sa z bytu išlo by o náročný proces a muselo by mu predchádzať celé súdne konanie, pričom by Vaša maloletá sestra musela byť zastúpený kolíznym opatrovníkom. V prípade, ak mamin priateľ nedisponuje rozhodnutím, ktoré Vám ukladá povinnosť vypratať byt a nariaďuje Vám ho opustiť, tak rozhodne to urobiť nemusíte.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu? (Rodinné právo)

Dobrý deň,

mám otázky na tému vyživovacej povinnosti rodiča voči dieťaťu:

1. Moje dieťa má 22 rokov. Pokúšalo sa študovať na dvoch vysokých školách, rok pracovalo (plný pracovný pomer) a momentálne začína študovať na tretej vysokej škole v poradí. V ktorom momente končí moja vyživovacia povinnosť voči nemu?

2. Môj syn využíva výhody domácnosti (tzv. "mama-hotel"), avšak nepovolil som mu prihlásiť trvalý pobyt. Mám právo mu zakázať užívanie domu?

Vopred ďakujem za odpovede.

Odpoveď: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?

(odpoveď odoslaná: 04.09.2019)

Dobrý deň,

ak je dieťa plnoleté a je schopné samo sa živiť, nemáte k nemu už vyživovaciu povinnosť. Od momentu kedy je vaše dieťa schopné samo sa uživiť, nemáte k nemu povinnosť vyplývajúcu z vyživovacej povinnosti a uvedená schopnosť nemusí vychádzať z reálneho stavu(potenciálna schopnosť sám sa o seba postarať). Uvedené znamená, že ak umelo predlžuje svoje štúdium, nemáte k nemu vyživovaciu povinnosť. Predlžovanie prípravy na povolanie je podľa § 75 ods. 2 zákona o rodine,  v rozpore s dobrými mravmi.

Vyživovacia povinnosť rodiča k dieťaťu trvá do času, kým dieťa nie je objektívne schopné samé sa živiť. Samotný vek dieťaťa teda nemusí byť vždy rozhodujúci. Dôležité je tiež napríklad aj to, či má ukončené štúdium.

Vyživovacia povinnosť neznamená povinnosť poskytovať bývanie. 

Ak by ste vaše dieťa vyhodili z domu, potom môže vaše dieťa žiadať o stanovenie výživného, ak by teda nebolo schopné samo sa živiť.


Podotázka: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu? (Rodinné právo)

Dobrý deň, žijem s priateľom u jeho mamy už tri roky. Všetko bolo v poriadku až do júla 2016, keď začala jeho mama robiť problémy. Potom si vymyslela, že vraj ju obmedzujem, zatváram ju do špajze a vypínam jej svetlo. Musím povedať, že ona užíva lieky a tiež konzumuje dostatok alkoholu. Teraz sa jeho súrodenci, ktorých je štyria, snažia vysťahovať ma súdnou cestou. Môžu to urobiť, ak to bude proti vôli môjho priateľa? Ešte som zabudla podotknúť, že máme spolu trojročného syna a nemám u nich trvalý pobyt.

Odpoveď: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?

(odpoveď odoslaná: 27.03.2017)

Dobrý deň,

podľa § 126 ods. 1 a 2 Občianskeho zákonníka 

Vlastník má právo na ochranu proti tomu, kto do jeho vlastníckeho práva neoprávnene zasahuje; najmä sa môže domáhať vydania veci od toho, kto mu ju neprávom zadržuje. Obdobné právo na ochranu má aj ten, kto je oprávnený mať vec u seba.

Vlastník veci, resp. ten, kto je oprávnený (napr. nájomcovia) mať vec u seba môžu podať na súd návrh na vypratanie nehnuteľnosti. Neuvádzate, kto všetko je vlastníkom nehnuteľnosti. Ak je jej vlastníkom len matka Vášho priateľa, potom môže primárne by voči Vám mohla túto žalobu podať matka Vášho priateľa. Ak súrodenci nie sú vlastníkmi, mohli by teoreticky podať žalobu, avšak súdu by museli preukázať, že sú oprávnení vec užívať (nájomná zmluva alebo súhlas vlastníka s bezodplatným užívaním a pod.).

Nesúhlas Vášho priateľa v tomto prípade nebude mať právny význam. 


Trápi vás "Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu? (Rodinné právo)

Dobrý deň, je možné vysťahovať dieťa (18 rokov) z domu, ak nemá ukončenú strednú školu? Ďakujem.

Odpoveď: Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?

(odpoveď odoslaná: 24.10.2016)

Dobry den, ak je dieta uz plnolete, potom uz rodic nie je jeho zakonnym zastupcom avsak jeho vyzivovacia povinnost trva do casu, kym dieta nie je schopne same sa zivit. Vyzivovacia povinnost neznamena povinnost poskytovat byvanie. 

Ak by rodic po dovrseni 18 rokov veku vyhodil dieta z domu, potom moze ratat s tym, ze dieta moze ziadat o stanovenie vyzivneho.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako mám riešiť že ma vyhodili z domu?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.