Máte
otázku?

Vydržanie pozemku, má sa nový majiteľ obávať?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Vydržanie pozemku, má sa nový majiteľ obávať?

Dobrý deň. Staršia dáma získala pozemok vydržaním v roku 2010. Predtým ho užívala s manželom, ktorý zomrel približne v roku 2000. Pred nimi tam boli jeho rodičia, ktorí boli bezpodielovými spoluvlastníkmi parcely C. Keďže bola reč o panských pozemkoch, na pozemku sa od roku 2013 nachádza nový majiteľ. Teraz však prišla nároková žiadosť od brata nebohého manžela, ktorý žije v zahraničí. Nový majiteľ sa obáva, či by sa mohla zrušiť kupnopredajná zmluva so starou dámou. Ďakujem.

Odpoveď: Vydržanie pozemku, má sa nový majiteľ obávať?

Dobrý deň,

pokiaľ boli splnené podmienky vydržania podľa § 134 Občianskeho zákonník, potom sa Vaša stará mama stala plnohodnotným vlastníkom nehnuteľnosti. Predpokladám, že u notára učinila vyhlásenie o vydržaní, na základe ktorého bola táto skutočnosť zapísaná na list vlastníctva. Ako vlastník môže pozemkom disponovať  a môže ho previesť na iného.  Nový vlastník by sa nemal obávať, že by bol nútený pozemok vrátiť. Dovoľujem si uviesť aj pasáž z jedného nálezu Ústavného súdu SR:

Pokiaľ však nemožno zachovať maximum z obidvoch základných práv, treba prihliadnuť na princíp všeobecnej spravodlivosti, keď je nutné zvažovať všeobecné súvislosti tohto typu kolízie základných práv, ako aj individuálne okolnosti konkrétneho rozhodovaného prípadu. Vyššie riziko má niesť nedbalý vlastník než nadobúdateľ v dobrej viere, pretože tento nie je schopný sa nijako dozvedieť o tom, ako vec opustila vlastníkovu sféru a dostala sa na list vlastníctva prevodcu po zákonom určenom správnom (katastrálnom) konaní.

(nález Ústavného súdu SR sp. zn. I. ÚS 549/2015 zo 16. marca 2016)

Trápi vás "Vydržanie pozemku, má sa nový majiteľ obávať?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vydržanie pozemku, má sa nový majiteľ obávať? (Občianske právo)

Pred 58 rokmi mi moja stará mama na mojom sobáši darovala 1000m2 z celkového pozemku o rozlohe približne 7-8000 m2. Po rokoch sa daný veľký pozemok rozdelil na tri rovnaké časti, pridelené jej trom deťom. Potom, po ďalších rokoch, sa tieto tretinové podiely rozpoltili na dve polovice, ktoré získali dvaja potomkovia. Teraz je na celom pozemku päť približne rovnakých podielov s rôznymi vlastníkmi. Môj šiesty podiel, aj keď je najmenší, má najväčší problém. Hoci jeho skutočná rozloha je približne 1200-1300 m2, na papieri mám uvedených len 1000 m2. Teraz si mladý sused nárokuje rozdiel medzi skutočnou a papierovou rozlohou, čo je asi 300m2. Ešte som to presne nezmeral. Celý život pracujem na tejto záhrade. Ako by som mal postupovať, aby mi nenechal vziať časť pozemku?

Odpoveď: Vydržanie pozemku, má sa nový majiteľ obávať?

(odpoveď odoslaná: 19.04.2018)

 

 

Dobrý večer, ďakujeme za otázku.

Vo veci odporúčame kontaktovať autorizovaného geodeta, nakoľko je pravdepodobné, že ani ostatné pozemky nemajú určené svoje hranice.

Zoznam geodetov - prešovský kraj nájdete tu  https://www.kgk.sk/databaza_clenov_komory_geodetov_a_kartografov/?no_cache=1.

 

V prípade potreby pomoci po zameraní sa môžete obrátiť na našu kanceláriu, prípadne napíšte Vašu otázku do podotázok.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vydržanie pozemku, má sa nový majiteľ obávať? (Občianske právo)

Chcem sa ešte opýtať, či môže niekoho brat považovať to ako novoobjavené dedičstvo a ak áno, čo by to obnášalo. Ďakujem.

Odpoveď: Vydržanie pozemku, má sa nový majiteľ obávať?

(odpoveď odoslaná: 22.10.2016)

Dobry den, nie, nemoze to povazovat za novoobjavene dedicstvo.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vydržanie pozemku, má sa nový majiteľ obávať?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.