Máte
otázku?

Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť

Dobrý deň, pred pár dňami si ma pridala slečna cez Facebook a vyhrážala sa mi, že ak jej nepošlem požadovanú sumu, zverejní moje kompromitujúce video resp. fotky na sociálnych sieťach a na internete. Mám kompletne archivovaný chat s ňou. Vedeli by ste mi poradiť, ako by som mal postupovať a čo je potrebné urobiť?

Odpoveď: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť

Dobrý deň,

na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ V zmysle ust. Obč. zákonníka /§ 11/ platí : Fyzická osoba má právo na ochranu svojej osobnosti, najmä života a zdravia, občianskej cti a ľudskej dôstojnosti, ako aj súkromia, svojho mena a prejavov osobnej povahy. Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením.

2./ Odporúčame Vám  skopírovať resp. archivovať ako Vaše všetky údaje a správy na FB, ako aj nemenovanej slečny, u ktorej prepokladáme, že uvádza pravdivé údaje o sebe, a že ju v prípade potreby viete aj riadne identifikovať v reálnej skutočnosti /meno, bydlisko, dátum narodenia/. Na protiprávnosť jej konania ju  upozornite.  Postupujte v súlade so zásadami ochrany súkromia na Vašom FB účet, menovanú zablokujte.  Skopírujte aj všetku komunikáciu medzi Vami, vrátane emailovej komunikácie, na základe ktorej odborníci vedia zistiť odkiaľ  resp. z akého počítača pošta došla /IP adresa/.

3./ Vec nahláste správcovi stránky FB, aby jej profil blokoval, uveďte aj konkrétne dôvody. Malo by to byť riešené skoro, resp. urýchlene.

4./ Vec nahláste aj na polícii.

Trápi vás "Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť (Občianske právo)

Dobrý deň, som vydieraný cez internet. Požadujú odo mňa sumu peňazí a ak ju nezašlem, zverejnia moje kompromitujúce videá.

Odpoveď: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť

(odpoveď odoslaná: 04.03.2024)

Dobrý deň,
v tomto prípade by sa mohlo jednať o trestný čin vydierania v zmysle ust. § 189 Trestného zákona:

Kto iného násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až šesť rokov.  

Odporúčam Vám vyhotoviť si snímky obrazovky správ, ktoré Vám dané osoby posielajú a upozorniť ich, že svojím konaním sa dopúšťajú trestného činu a v prípade, ak neprestanú, tak podáte trestné oznámenie spolu s dôkazmi (fotkami komunikácie). V prípade zaplatenia nimi požadovanej sumy totiž nemáte žiadnu záruku, že dané osoby videá skutočne vymažú, preto by nemuselo ísť o správny krok. V prípade, ak budú v predmetnom konaní dané osoby pokračovať, tak podajte trestné oznámenie na polícií alebo prokuratúre. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť (Občianske právo)

Dobrý deň, vydiera ma jedna osoba. Napriek tomu, že som všetko zrušil, stále posiela moje fotky na Facebooku. Ako by som mal postupovať?

Odpoveď: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť

(odpoveď odoslaná: 11.10.2023)

Dobrý deň, ak ste už raz fotky zverejnili ako verejné na FB, potom má k nim prístup ktokoľvek. Ak ide o iný typ komunikácie, treba požiadať dotyčnú osobu, aby fotky nerozširovala a to s tým upozornením, že ak neupustí od svojho konania, budete musieť cestou advokáta podať žalobu na súd s poukázaním na ust. § 12 a 13 Obč. zákonníka, prípadne ja trestné oznámenie podľa posúdenia stavu konania konkrétnej osoby.

Citujeme ust. § 12 ods. 1 Obč. zákonníka :

"Písomnosti osobnej povahy, podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo jej prejavov osobnej povahy sa smú vyhotoviť alebo použiť len s jej privolením."

"§ 13 (1) Fyzická osoba má právo najmä sa domáhať, aby sa upustilo od neoprávnených zásahov do práva na ochranu jej osobnosti, aby sa odstránili následky týchto zásahov a aby jej bolo dané primerané zadosťučinenie. (2) Pokiaľ by sa nezdalo postačujúce zadosťučinenie podľa odseku 1 najmä preto, že bola v značnej miere znížená dôstojnosť fyzickej osoby alebo jej vážnosť v spoločnosti, má fyzická osoba tiež právo na náhradu nemajetkovej ujmy v peniazoch. (3) Výšku náhrady podľa odseku 2 určí súd s prihliadnutím na závažnosť vzniknutej ujmy a na okolnosti, za ktorých k porušeniu práva došlo."

V prípade záujmu resp. potreby odporúčam kontaktovať advokáta.

 


Podotázka: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť (Občianske právo)

Dobrý deň, urobila som hlúpu chybu a poslala som odvážne fotky chlapcovi, s ktorým som si dopisovala. Dohodli sme sa, že pôjdeme spolu von, no nakoniec som to zrušila. Teraz mi vyhrožuje, že moje fotky uverejní na Facebooku a podobne. Neviem, ako tento problém riešiť.

Odpoveď: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť

(odpoveď odoslaná: 07.10.2023)

Dobrý deň, v prvom rade je dôležité nevstupovať do opakovanej komunikácie s touto osobou. Nevýhodou je, že fotky už má v držbe, ale i napriek tomu máte možnosti, ako sa brániť. Táto situácia sa dá považovať za vydieranie, čo je trestný čin. Ak je muž na Slovensku, môžete podať trestné oznámenie na polícii. Čím rýchlejšie to urobíte, tým skôr polícia môže prijať opatrenia. V prípade, že fotky už sú verejne dostupné, môžete žiadať o ich odstránenie. Pripomínam vám, že jednou z prevencií je aj to, aby ste neposielali takéto fotky, pretože ich môže zneužiť ktokoľvek.

Ak poznáte jeho totožnosť, tak mu napíšte, že to čo urobil je vydieranie. Ak zverejní fotky, podáte na neho trestné oznámenie pre vydieranie. Dopíšte na konci textu, že rozhodnutie je na ňom. 


Trápi vás "Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť" a chcete pomôcť?

Podotázka: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť (Občianske právo)

Dobrý deň, jedna osoba ma vydierala mojimi videami cez Skype a poslala ich mojim priateľom na Facebooku. Môžete mi pomôcť?

Odpoveď: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť

(odpoveď odoslaná: 16.12.2021)

Dobrý deň,

v zmysle Občianskeho zákonníka platí, že podobizne, obrazové snímky a obrazové a zvukové záznamy týkajúce sa fyzickej osoby alebo prejavov jej osobnej povahy sa smú použiť len s jej privolením. Z tohto dôvodu, by ste sa mohli voči takejto osobe žalobou na ochranu osobnosti domáhať, aby táto upustila od neoprávnených zásahov do Vášho práva na ochranu osobnosti, aby odstránila následky týchto zásahov a aby Vám bolo dané primerané zadosťučinenie. Ak bola zverejnením týchto videí značne znížená Vaša dôstojnosť mohli by ste sa domáhať aj náhrady nemajetkovej ujmy v peniazoch. 

Avšak vo Vami popísanom prípade, prichádza do úvahy aj trestnoprávna zodpovednosť takejto osoby, nakoľko svojim konaním sa mohla dopustiť naplnenia skutkovej podstaty niektorého z uvedených trestných činov (avšak to závisí od podoby vydierania, ktorého sa voči Vám dopustila):

1/Trestného činu nebezpečného vyhrážania v zmysle ust. § 360 ods. 1 Trestného zákona "Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok."

2/ Trestného činu Vydierania v zmysle ust. § 189 ods. 1 Trestného zákona "Kto iného násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až šesť rokov."

Naplnenie uvedených skutkových podstát by prichádzalo do úvahy, ak by za zverejnenie videí niečo od Vás takáto osoba žiadala. V takomto prípade by sa jednalo o vydieranie. O nebezpečné vyhrážanie by sa jednalo vtedy, ak by sa Vám vyhrážala spôsobom, ktorý by vo Vás vzbudzoval obavu o Váš život. 

3/ Trestného činu nebezpečného elektronického obťažovania v zmysle ust. § 360b ods. 1 písm. b) Trestného zákona, ktorý hovorí, že "Kto úmyselne prostredníctvom elektronickej komunikačnej služby, počítačového systému alebo počítačovej siete podstatným spôsobom zhorší kvalitu života iného tým, že neoprávnene zverejní alebo sprístupní tretej osobe obrazový, zvukový alebo obrazovo-zvukový záznam jeho prejavu osobnej povahy získaný s jeho súhlasom, spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť alebo privodiť mu inú vážnu ujmu na právach, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.

Naplnenie skutkovej podstaty tohto trestného činu prichádza do úvahy za predpokladu, že táto osoba získala Vaše videá s Vašim súhlasom, avšak už bez Vášho súhlasu ich sprístupnila ďalším osobám. V takomto prípade by ste mohli podať trestné oznámenie na podozrenie zo spáchania uvedeného trestného činu, resp. aj vyššie uvedených trestných činov v závislosti od formy vydierania. V trestnom oznámení je potrebné dôsledne popísať tento skutok, ktorým by mohli byť naplnené znaky skutkovej podstaty uvedeného trestného činu. Alternatívne môžete podať trestné oznámenie aj ústne do zápisnice na polícií alebo u prokurátora. 

Vieme Vám s tým pomôcť.


Podotázka: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť (Občianske právo)

Dobrý deň, potrebujem poradiť. Môj syn má 15 rokov a vyhrážal sa cez internet, že zverejní nejaké fotky. Ako by sa to riešilo?

Odpoveď: Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť

(odpoveď odoslaná: 18.12.2020)

Dobrý deň,
neuvádzate podrobnosti, no záleží od závažnosti konania, toho, čo bolo na fotkách, akú ujmu mohli objektívne spôsobiť a či ich nezverejnením syn niečo podmieňoval.

Do úvahy by prichádzali 2 trestné činy.

Nebezpečné vyhrážanie:

Kto sa inému vyhráža smrťou, ťažkou ujmou na zdraví alebo inou ťažkou ujmou takým spôsobom, že to môže vzbudiť dôvodnú obavu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok.

alebo Vydieranie:

Kto iného násilím, hrozbou násilia alebo hrozbou inej ťažkej ujmy núti, aby niečo konal, opomenul alebo trpel, potrestá sa odňatím slobody na dva roky až šesť rokov.

Ak za to, že fotky nezverejní nič nežiadal, tak to nie je vydieranie. Nebezpečné vyhrážanie by to bolo vtedy, ak by zverejnenie fotiek mohlo spôsobiť vážnu ujmu. Každý prípad sa posudzuje osobitne. Nakoľko je to prečin, teoreticky by sa na to mohol použiť materiálny korektív, ktorý v praxi znamená, že by stíhaný nebol. Záleží na pozadí a okolnostiach celého tohto konania.

 

V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vydieranie a vyhrážanie sa cez sociálnu sieť" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.