Máte
otázku?

Vrátenie súdneho poplatku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Nitra

Otázka: Vrátenie súdneho poplatku

Dobrý deň, momentálne sa nachádzam v rozvodovom konaní, pri ktorom som už zaplatila aj súdny poplatok vo výške 66,- €. Termín pojednávania je stanovený na november. Chcem sa informovať, či mám ako osoba na rodičovskej dovolenke nárok na vrátenie súdneho poplatku, a ak áno, či mám podať žiadosť o jeho vrátenie. Rovnako by ma zaujímalo, či už nie je neskoro takúto žiadosť podať, keďže poplatok je už uhradený. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Vrátenie súdneho poplatku

Dobrý deň, žiadosť o oslobodenie od súdnych poplatkov bolo potrebné podať zároveň s podaním návrhu na rozvod manželstva. Oslobodenie od súdnych poplatkov sa totiž vždy priznáva odo dňa právoplatnosti uznesenia o oslobodení. Tzn. že aj keby ste súd požiadali o oslobodenie od súdnych poplatkov, súd by Vás oslobodil od všetkých ďalších poplatkov, ale nie spätne. Toto rozhodnutie by sa nevzťahovalo na už zaplatený súdny poplatok. Súdny poplatok sa v určitých prípadoch vracia aj po jeho zaplatení. Na to, aby mohol byť súdny poplatok vo Vašej veci vrátený, museli by ste vziať návrh na rozvod manželstva späť. V takom prípade by bolo súdne konanie zastavené a súdny poplatok vrátený prostredníctvom Slovenskej pošty, a.s. Následne by ste však museli podať nový návrh na rozvod manželstva (ak by ste sa chceli rozviesť). Celé konanie by začalo odznovu a tým sa by Váš rozvod výrazne oddialil (vzhľadom na pracovnú vyťaženosť slovenských súdov).

Trápi vás "Vrátenie súdneho poplatku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie súdneho poplatku (Rozvod)

Dobrý deň, mám otázku. Môj priateľ si s bývalou manželkou vzal úvery, pretože jeho ex nepracovala a on to sám nezvládal. Aj keď platil, platil len malé čiastky, takže banka úver vymáhala. Nakoniec celú pohľadávku odovzdala do rúk advokátskej kancelárie. Domov prišiel môjmu priateľovi návrh na vydanie platobného rozkazu, ktorý advokátska kancelária poslala na súd. Rozhodli sme sa teda uvedený úver splatiť. Zaplatili sme hlavnú sumu a požiadali advokátsku kanceláriu o vypočítanie všetkých úrokov. Následne nám doručili oznámenie, v ktorom boli uvedené nielen úroky, ale aj poplatky za výzvy a upomienky, úrok z omeškania, náklady konania vo výške súdneho poplatku a náklady právneho zastúpenia. Tu celú vyčíslenú sumu sme zaplatili a požiadali sme advokátsku kanceláriu, aby stiahla návrh. Tak aj urobili a zo súdu mi prišlo uznesenie, v ktorom je však uvedené, že advokátskej kancelárii sa vráti súdny poplatok (bez poplatku 6,70 Eur). Teraz sa pýtam, keďže sme zaplatili súdny poplatok v tomto vyčíslení a súdny poplatok sa vrátil advokátskej kancelárii, môžeme s priateľom požiadať túto kanceláriu o vrátenie zaplateného súdneho poplatku? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Vrátenie súdneho poplatku

(odpoveď odoslaná: 31.10.2014)

Dobrý deň. Nakoľko súd vydal rozhodnutie, ktorým vrátil veriteľovi zaplatený súdny poplatok (znížený o 6,70 € v zmysle zákona o súdnych poplatkoch), nie je na mieste, aby ste veriteľovi uhradili aj sumu, ktorá bola (resp. bude) veriteľovi vrátená cez príslušný daňový úrad. Vo Vašom prípade preto môžete požiadať o vrátenie sumy vo výške súdneho poplatku zníženého o 6,70 € titulom bezdôvodného obohatenia. Odporúčam najskôr zaslať navrhovateľovi (nie advokátskej kancelárii) písomnú výzvu na vrátenie sumy, o ktorú ste im uhradili viac. Pokiaľ nebude navrhovateľ reagovať, máte právo sa obrátiť na súd. Súd by Vašej žalobe vyhovel.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Vrátenie súdneho poplatku (Rozvod)

Vracajú sa súdne poplatky, ak sa dlžník nenájde pri plnom rozkaze?

Odpoveď: Vrátenie súdneho poplatku

(odpoveď odoslaná: 24.01.2014)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o otázku, kedy sa vrátia súdne poplatky, tak to zavisi od toho, ako naložite so svojím návrhom na začatie konania. Pokiaľ by ste pred otvorením prvého pojednávania vzali svoj návrh späť v celom rozsahu, súd Vám vráti zaplatený súdny poplatok znížený o jedno percento, minimálne o sumu 6,70 eur. Pokiaľ by súd vydal platobný rozkaz a tento sa nepodarí doručiť dlžníkovi do vlastných rúk, súd ho zruší a nariadi pojednávanie. Na pojednávaní rozhoduje rozsudkom. Pokiaľ by sa ani potom nenašiel dlžník, a to ani v exekučnom konaní, súd Vám súdny poplatok nevráti. Súdny poplatok sa platí totiž za konanie, ktoré už prebehlo.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie súdneho poplatku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.