Máte
otázku?

Vrátenie kaucie pri skončení zmluvy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Bratislava

Otázka: Vrátenie kaucie pri skončení zmluvy

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať na pravidlá vrátenia kaucie po ukončení nájomnej zmluvy. Tento mesiac mi vyprší zmluva o prenájme bytu a keďže som sa s majiteľom inak nedohodol, rozhodol som sa odsťahovať ku dňu skončenia zmluvy. Pri podpise zmluvy som v platbe uhradil zálohu, označenú v zmluve ako kauciu, vo výške jedného nájomného. Doteraz boli všetky nájomné platby uhradené. Chcel by som vedieť, či môže prenajímateľ zadržať kauciu, ak mu ku dňu skončenia zmluvy odovzdám byt v pôvodnom stave vrátane kľúčov? Podľa zmluvy je výpovedná lehota stanovená na dva mesiace. Majiteľ mi však vysvetlil, že som túto lehotu nedodržal kvôli aktuálnej situácii. Má výpovedná lehota vplyv aj na dátum ukončenia zmluvy, alebo ide o samostatnú záležitosť? Ako som informovaný, v prípade predĺženia alebo nepredĺženia zmluvy musí mi majiteľ vrátiť kauciu a po novom podpísaní zmluvy sa platí nová kaucia. Platí to bez ohľadu na to, či sa človek rozhodne opustiť, alebo zostať v byte? Ďakujem.

Odpoveď: Vrátenie kaucie pri skončení zmluvy

Dobrý deň, ak ste mali zmluvu uzatvorenú na dobu určitú, potom nájom zaniká uplynutím uvedenej lehoty. Neuplatňuje sa žiadna výpovedná lehota a prenajímateľ Vám bude musieť vrátiť kauciu, ktorú ste zložili na začiatku nájomného vzťahu.

Vôbec sa nemusíte obávať toho, že by Vám ju nevrátil. Pokiaľ by takto konal, stačí nám napísať, my Vám s týmto pomôžeme a všetky trovy právnej pomoci je možné vymáhať od prenajímateľa.

Myslím si však osobne, že postačí, ak ho dôraznejšie vyzvete, a vysvetlíte, že nájom skončil uplynutím doby a nijako inak, potom Vám vráti kauciu.

Trápi vás "Vrátenie kaucie pri skončení zmluvy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vrátenie kaucie pri skončení zmluvy (Občianske právo)

Dobrý deň, s bývalou prenajímateľkou som neuzatvoril žiadnu nájomnú zmluvu. Predtým, než som sa nasťahoval, som zaplatil kauciu a dostal príjmový doklad. Následne som sa vysťahoval a prenajímateľka váha vrátiť mi kauciu. Argumentuje tým, že som odišiel bez trimesačnej výpovednej lehoty. Avšak, ešte pred mojím vysťahovaním sa do izby nasťahoval niekto iný s mojim vedomím. V čase, keď som bol v zahraničí, sa pre mňa izba stala neobývateľnou. Chcel by som sa teda opýtať, či aj v prípade, keď nebol uzatvorený žiadny nájomný kontrakt, platí trimesačná výpovedná lehota? Platí to aj v prípade, že mi bývanie v izbe bolo znemožnené, pretože tam bývala iná osoba? A má prenajímateľka právo nevrátiť mi kauciu?

Odpoveď: Vrátenie kaucie pri skončení zmluvy

(odpoveď odoslaná: 17.07.2018)

Dobrý deň,

pri zodpovedaní otázky treba vychádzať z ust. Obč. zákonníka.

Nájom bytu vzniká nájomnou zmluvou, ktorou prenajímateľ prenecháva nájomcovi za nájomné byt do užívania, a to buď na dobu určitú, alebo bez určenia doby užívania; nájomná zmluva spravidla obsahuje aj opis príslušenstva a opis stavu bytu. Nájomná zmluva musí obsahovať označenie predmetu a rozsahu užívania, výšku nájomného a výšku úhrady za plnenia spojené s užívaním bytu alebo spôsob ich výpočtu. Mala by tiež obsahovať aj opis príslušenstva a opis stavu bytu. Ak sa nájomná zmluva neuzavrela písomne, vyhotoví sa o jej obsahu zápisnica. 
Ak doba nájmu nie je dohodnutá, predpokladá sa, že zmluva o nájme sa uzavrela na dobu neurčitú. 

Peňažnú zábezpeku upravuje zákon o krátkdobom nájme bytu, kde zo zákona platí, že zmluva sa musí uzatvoriť písomne.

Ale v prípade písomných zmlúv o nájme podľa Obč. zákonníka sa jedná o obvyklý inštitút, ktorý je možné dojednať v písomnje zmluve alebo zápisnici podľa vyššie uvedeného.

Z otázky usudzujeme, že sa vo Vašom prípade sa jednalo iba o nájom jednej izby v byte a zrejme aj zmluva ak by bola uzatvorená, bola by na dobu určitú. Nevieme, ako ste sa ústne dojednali. 

Píšete, že máte príjmový doklad o zložení kaucie, predpokladáme, že na tomto je uvedené, že sa jedná o kauciu /teda označenie resp. účel príjmov. dokladu je kaucia a že táto položka nie je prázdna resp. tam nie je uvedené, že sa jedná o nájomné/.

Dúfame, že je to tak ako uvádzame vyššie.


Tým, že izbu dala do prenájmu inej osobe v čase, keď ste boli v zahraničí, znamená, že nájomný vzťah fakticky skončil.  
Odporúčame vyzvať písomne prenajímateľku, ktorá je zrejme vlastníkom nehnuteľnosti na vrátenie kaucie, ktorá na jej strane predstavuje bezdôvodné obohatenie, keďže k uzatvoreniu zmluvy nedošlo, a dajte jej lehote napr. 14 dní, plus môžete upozorniť, že  prípade súdneho konania pri zastupovaní advokátom je vzniknú náklady spojené so súdnym konaním.

V prípade neuhradenia vec budete musieť odstúpiť na súd.

Môžete sa obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu na hlavný email advokat@ficek.sk.

Nevieme  o akú prenajímateľku ide, predovšetkým či má splnené povinnosti voči správcovi  dane z hľadiska registrácie podľa ust. zákona o dani z príjmov, teda či v konečnom dôsledku odvádza dane. Príjmový doklad je skôr predpokladom toho, že príjem z prenájmu nehnuteľnosti nebude zdanený, preto odporúčame našim klientom realizovať platby nájmu vždy výlučne cestou banky.

Môžte ju na jej povinnosti upozorniť. 

Budeme radi, ak nám dáte vedieť ako ste dopadli.


©
 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vrátenie kaucie pri skončení zmluvy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.