POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Viazanosť prejavom vôle poručiteľa


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Viazanosť prejavom vôle poručiteľa

Dobrý deň. Rada by som sa informovala: Pokiaľ mama zdedila po zosnulom otcovi jeho časť pozemkov, na ktorých už bola uzatvorená kúpna zmluva so spoluvlastníkmi týchto pozemkov, platí táto kúpna zmluva o predaji pozemkov aj naďalej, keďže už je nový vlastník - mama? Je potrebné uzavrieť novú kúpnu zmluvu alebo prípadne dodatok s mamou ako novou vlastníčkou? Chceli by sme vedieť, či platí to, čo ešte podpísal zosnulý otec, alebo by mama mala dostať novú zmluvu, s ktorou napríklad nemusí súhlasiť. Odstúpenie nie je možné, keďže je s tým spojená vysoká sankcia. Ďakujem veľmi pekne za akúkoľvek radu, čo pre nás platí a ako sa postupuje, ak bola kúpna zmluva uzatvorená pred smrťou a predaj bol pozastavený dedičským konaním.

Odpoveď: Viazanosť prejavom vôle poručiteľa

Dobrý deň. V zmysle rozhodovacej praxe Najvyššieho súdu SR sú dedičia viazaní prejavom vôle poručiteľa, ktorý pred smrťou uzavrel scudzovaciu zmluvu, pričom vkladové konanie na katastri nestihlo skončiť právoplatným povolením vkladu vlastníckeho práva do katastra nehnuteľností. Uvedenému svedčí aj právny názor prezentovaný v publikovanom rozhodnutí NS SR sp.zn. 2Cdo/184/2005, v ktorom sa uvádza, že: „Úmrtie účastníka zmluvy nič nemení na viazanosti účastníkov prejavmi vôle smerujúcimi k vzniku vecno-právnych účinkov zmluvy, trvá teda naďalej aj pre dedičov účastníka, ktorí vstupujú do práv a záväzkov zomrelého účastníka občianskoprávneho vzťahu, ku ktorému došlo na podklade zhodných prejavov vôle účastníkov ešte pred vznikom vecno-právnych účinkov zmluvy o prevode vlastníctva nehnuteľnej veci.“

Trápi vás "Viazanosť prejavom vôle poručiteľa" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Viazanosť prejavom vôle poručiteľa" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.