Máte
otázku?

Ako ospravedlniť svoju neprítomnosť na pojednávaní a odročiť ho?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Prešov

Otázka: Ako ospravedlniť svoju neprítomnosť na pojednávaní a odročiť ho?

Dobrý deň, mám mať pojednávanie a potreboval by som to odložiť z dôvodu, že som v zahraničí a vrátim sa až v piatok. Ako mám postupovať?

Odpoveď: Ako ospravedlniť svoju neprítomnosť na pojednávaní a odročiť ho?

Dobrý deň, v zmysle § 183 Civilného sporového poriadku, pojednávanie sa môže odročiť len z dôležitých dôvodov. Pojednávanie môže byť na návrh strany odročené len vtedy, ak sa strana alebo jej zástupca z dôležitých dôvodov nemôže dostaviť na pojednávanie a zároveň od nich nemožno spravodlivo žiadať, aby sa na pojednávaní nechali zastúpiť. Súdu ste povinný oznámiť dôvod odročenia bezodkladne po tom, čo ste sa o ňom dozvedeli alebo mohli dozvedieť, alebo ho s prihliadnutím na všetky okolnosti mohli predpokladať. Súčasne ste povinný uviesť telefónne číslo alebo elektronickú adresu, na ktorej Vás možno upovedomiť o rozhodnutí súdu o Vašom návrhu na odročenie pojednávania. Súdy spravidla ospravedlnia neúčasť strany sporu a nariadené pojednávanie odročia, ak je dôvodom neočakávaná a neodkladná pracovná cesta, a to známa v krátkom čase pred nariadeným pojednávaním, keď nemožno spravodlivo požadovať, aby si účastník konania dokázal nájsť zástupcu. Ak súd zistí, že uvedený dôvod na odročenie pojednávania nie je dôležitý, bezodkladne Vás o tom upovedomí.

Trápi vás "Ako ospravedlniť svoju neprítomnosť na pojednávaní a odročiť ho?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako ospravedlniť svoju neprítomnosť na pojednávaní a odročiť ho? (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, prosím vás. Zajtra mám súd v súvislosti s výživným a trestným rozkazom, ktorý predstavuje desaťmesačný nepodmienečný trest. Tento rozkaz bol už raz odkladaný. Pokutu za výživné som dostal prvýkrát kvôli nedoručeniu pošty a podruhé kvôli zdravotnej dovolenke. Mám päťmesačnú dcéru, ktorú dojčím a je chorá. Rád by som vedel, či mi budú tieto skutočnosti súdkyňou uznané a či bude možné súd ešte raz odložiť. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Ako ospravedlniť svoju neprítomnosť na pojednávaní a odročiť ho?

(odpoveď odoslaná: 02.07.2016)

Dobrý deň, je potrebné uviesť, že o odročení pojednávania a posudzovaní dôvodov pre odročenie pojednávania rozhoduje výlučne sudca. Dôvody odročenia im treba bezodkladne oznámiť, či už telefonicky, e-mailom alebo písomne poštou. Ak súd bude považovať Vašu žiadosť a v nej uvedený dôvod za dôležitý pojednávanie odročí. Chorobu dieťaťa súdy uznávajú ako dôvod pre odročenie pojednávania v prípade, ak nie je možné počas času konania pojednávania zabezpečiť o dieťa starostlivosť inou osobou. Ak súd nebude Vami uvedený dôvod považovať za dôležitý pojednávanie neodročí a budete sa musieť pojednávania zúčastniť. V prípade, ak ide o pojednávanie, kde nebudete vypočutá a Vaša osobná neúčasť nie je nutná, je možné, aby ste na účasť na pojednávaní splnomocnili inú osobu, ktorá by Vás zastupovala na tomto pojednávaní alebo v celom konaní. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako ospravedlniť svoju neprítomnosť na pojednávaní a odročiť ho?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.