Máte
otázku?

Úver jedného z manželov a BSM


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Úver jedného z manželov a BSM

Môj manžel si bez môjho vedomia vzal úver a teraz žiada o rozvod. Je dostatočné, keď mi podpíše dohodu, že preberá zodpovednosť za jeho splatenie sám? Mohli by vzniknúť problémy pri rozvode? Majú mi vzniknúť povinnosti na splácanie jeho úveru?

Odpoveď: Úver jedného z manželov a BSM

Dobrý deň. Skutočnosť, že Váš manžel si pred rozvodom zobral úver by nemala nijako výrazne ovplyvniť konanie o rozvod manželstva. V konaní o rozvod manželstva sa totiž nevyporiadava spoločný majetok manželov, ani ich dlhy.
Bezpodielové spoluvlastníctvo manželov (ďalej len BSM) zaniká až rozvodom manželstva. Až po rozvode by ste si teda mali vyporiadať BSM.
Pre Vás by bolo najvhodnejšie, ak by ste sa po rozvode manželstva dohodli na vyporiadaní BSM, pričom Váš manžel by prevzal záväzok uhrádzať splátky úveru. Vám síce nevzniká priamo povinnosť splácať tento úver, avšak podľa § 147 ods. 1 Občianskeho zákonníka platí, že „pohľadávka veriteľa len jedného z manželov, ktorá vznikla za trvania manželstva, môže byť pri výkone rozhodnutia uspokojená i z majetku patriaceho do bezpodielového spoluvlastníctva manželov.“

Trápi vás "Úver jedného z manželov a BSM" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Úver jedného z manželov a BSM (Občianske právo)

Dobrý deň, môj priateľ je rozvedený približne dva roky a jeho ex-manželka chce podať súd o vysporiadanie majetku. Počas manželstva si vzali len jeden úver na rekonštrukciu domu a kúpu auta. Dom, v ktorom bývali, patrí môjmu priateľovi a jeho sestre. Keď sa rozviedli, súd mu určil platiť na deti 150 eur na každé, teda celkovo 300 eur. Moja otázka znie: Má na niečo právo jeho ex-manželka, keď je podpísaná na úvere ako spoludlžníčka, avšak úver vôbec neplatí? Ako by mohol dopadnúť súd, keby to náhodou zašlo až tak ďaleko? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Úver jedného z manželov a BSM

(odpoveď odoslaná: 02.05.2017)

Dobrý deň, pokiaľ podáva jeho bývalá manželka návrh na súd na vysporiadanie BSM, tak je možné predpokladať, že sa poradila s advokátom. V tomto prípade by mala nárok na vysporiadanie investícií vložených do jeho domu.

Pokiaľ však je exmanžel vlastníkom domu so sestrou, tak potom môže exmanželka požadovať vysporiadať iba náhradu vo výške jeho podielu. On však môže žiadať vysporiadať spoločný úver. Pokiaľ po rozvode platí tento úver, má právo vyžiadať polovicu z každej jednej splátky zaplatenej po rozvode.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Úver jedného z manželov a BSM (Občianske právo)

Dobrý deň, chcela by som Vás požiadať o radu ohľadom môjho právneho problému, týka sa BSM a spoločných úverov, ktoré sú po rozvode vymáhané len z mojej strany. Vo februári 2012 ma súd rozviedol s mojím ex-manželom. Keďže počas doby 3 rokov sa môj ex-manžel nijakým spôsobom nechcel dohodnúť na rozdelení spoločného majetku, podala som v tomto smere na súd žalobu o vyporiadanie BSM. Jednalo sa ani nie tak o rozdelenie majetku, ako o potvrdenie spoluúčasti na spoločných dlžobách a exekúciách, ktoré boli vymáhané len na mojej osobe a na ktorých sa nemienil spolupodieľať. Keďže som nevyužila služby advokáta a riešila žalobu sama, neboli splnené isté podmienky presného vyplnenia a popísania návrhu. Súd mi dvakrát vrátil spomenutý návrh na opravu, ináč žalobu odmietne. Pri druhej výzve som požiadala súd o odklad, aby som mohla využiť služby advokáta. Súd mi síce vyhovel, list bol odoslaný 2.11.2015, doručený bol podľa doručovacieho lístka 6.11. 2015 a termín bol predĺžený do 10.11.2015. Bohužiaľ k prebratiu listu som sa dostala až po tomto termíne, ktorý bol uvedený v liste. Doterajšie výzvy zo súdu boli formulované tak, že som mala odpovedať do určitého termínu odo dňa doručenia. Tu však táto možnosť nebola, termín bol stanovený pevne. Chcela by som sa teda spýtať, či je to správny postup zo strany súdu, či tým, že som neskoro prebrala túto zásielku, je žaloba úplne odmietnutá a nedá sa už s ňou robiť nič a ja už nemám šancu dosiahnuť touto cestou rozdelenie BSM a hlavne dosiahnuť to, aby sa môj ex-manžel spolupodieľal na platení spoločných úverov. Možno by žaloba ani nebola ani potrebná, ak je možnosť dosiahnuť súdne to, aby mi ex-manžel vyplatil už vyplatené a aj ďalšie ešte nevyplatené úvery a exekúcie, ktoré splácam aj bez tohto rozdelenia, keďže k nemu nedošlo. Len neviem, ako ďalej postupovať. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Úver jedného z manželov a BSM

(odpoveď odoslaná: 25.11.2015)

Dobrý deň, v prípade, ak ešte nie ste po lehote 3 rokov, tak žalobu môžete podať znova a žiadať vysporiadať tieto úvery. 

Ak by ste už boli po lehote 3 rokov od rozvodu (právoplatnosti rozsudku), potom pri úveroch platí, že budú v podielovom spoluvlastníctve, to znamená, že každý z manželov má zaplatiť po 1/2 z úveru. Táto právna domienka sa uplatní po uplynutí zákonnej lehoty 3 rokov. Do 3 rokov bol úver v BSM. 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úver jedného z manželov a BSM" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.