POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Úradné osvedčenie podpisu


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trenčín

Otázka: Úradné osvedčenie podpisu

Dobrý deň. Potreboval by som poradiť ohľadom overenia podpisu osoby, ktorá je aktuálne na protialkoholickom liečení. I keď nie je pozbavená svojprávnosti a je plne pri vedomí a súhlase so všetkým, daná situácia sa týka predaja spoločného bytu. Rád by som vedel, či je možné, aby táto osoba jednala v prítomnosti notára ohľadom overenia jej podpisu. Ďakujem za radu.

Odpoveď: Úradné osvedčenie podpisu

Dobrý deň, 

ak je daná osoba schopná robiť všetky právne úkony (a to nielen z hľadiska toho, že nebola súdnym rozhodnutím pozbavená alebo obmedzená v spôsobilosti na právne úkony ale aj z hľadiska, že netrpí žiadnou duševnou poruchou alebo nie je práve pre nadmerné požívanie alkoholu schopná robiť len niektoré právne úkony), teda ak vie plnohodne posúdiť svoje konanie, ovládať ho, posúdiť aj jeho následky a pod., môže predať byt a notár môže na zmluve jej podpis úradne osvedčiť (či už na notárskom úrade alebo ak sa dohodnete s notárom, tak aj na mieste, na ktorom sa v súčasnosti daná osoba nachádza).

Trápi vás "Úradné osvedčenie podpisu" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Úradné osvedčenie podpisu (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o postupe žiadosti o opatrovateľský príspevok, ak je vyžadovaný úradne overený podpis osoby, ktorá má vážne kognitívne problémy. V mojom prípade ide o 86-ročnú mamu, ktorá trpí ťažkou demenciou a nie je schopná sa podpísať. Nehovoriac o tom, že už takmer nereaguje na okolie, väčšinu času prespí a v bdelom stave sa nevedomky nevenuje svojmu okoliu. Mohli by ste mi poradiť, ako mám postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Úradné osvedčenie podpisu

(odpoveď odoslaná: 16.04.2024)

Dobrý deň,
v danom prípade je potrebné skonštatovať, že takáto osoba nemá spôsobilosť na právne úkony odkazujúc na ust. § 38 ods. 2 OZ:

Takisto je neplatný právny úkon osoby konajúcej v duševnej poruche, ktorá ju robí na tento právny úkon neschopnou.

V prvom rade by bolo potrebné obmedziť spôsobilosť danej osoby na právne úkony v osobitnom súdnom konaní, pričom by bol danej osobe ustanovený opatrovník, ktorý by ste mohli byť aj Vy, pričom následne by ste v súčinnosti so súdom mohli uzatvárať právne úkony za Vašu matku, teda aj podať žiadosť o opatrovateľský príspevok. 

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Úradné osvedčenie podpisu" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.