Máte
otázku?

Vymáhanie poplatkov pri vystúpení z členstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Žilina

Otázka: Vymáhanie poplatkov pri vystúpení z členstva

Dobrý deň, chcem poprosiť o radu v prípade platenia účelového poplatku Základnej organizácií Slovenského zväzu záhradkárov. Pred 3 rokmi som v dobrej viere vstúpila do ZO SZZ v našom meste. Nie som nájomníčka v rámci záhradkárskej osady, ale som majiteľkou záhradky. Zaplatila som členské (dostala som osm známku) a účelový poplatok (neobdržala som žiadne potvrdenie). V nasledujúcom roku som sa odhlásila z členstva v ZO SZZ, pretože som cítila, že moje povinnosti voči ZO prevažovali nad ich povinnosťami voči mne. Môj odchod bol doručený písomne. Tento rok som dostala pozvánku na členskú schôdzu s vyhrážkou, že ak nezaplatím členské a účelové prostriedky za dva roky, bude začatá exekúcia. Keďže ZO nemá bankový účet a nevystavujú doklady o zaplatení, nemám dôvod dávať niekomu svoje peniaze, keď neviem, ako sú využité. Opäť som im písomne dala stanovisko, že som vystúpila zo ZO a ak sa bude niečo robiť na spoločných priestoroch, som ochotná prispieť alikvotnou čiastkou. Ďalšia skutočnosť je, že niektorí členovia výboru, ktorí sú v ZO, neplatia účelové poplatky, hoci stanovy SZZ ich od toho neoslobodzujú, a oni sa vyhrážajú druhým, že neplatia, hoci neplatím členské poplatky, pretože už nie som členkou ZO. Majú v takomto prípade právo niečo vymáhať súdne? Vopred ďakujem za odpoveď. Dúfam, že som situáciu stručne a jasne opísala.

Odpoveď: Vymáhanie poplatkov pri vystúpení z členstva

Dobrý deň. 

V prípade, že ste z členstva vystúpili v súlade so stanovami SZZ, t.j. doručili ste písomné oznámenie o vystúpení niektorému členovi výboru, tak Vám doručením zaniklo členstvo v zväze. Od tohto dátumu už nie ste členom a preto nie ste povinná platiť ani poplatky. V prípade súdneho konania bude musieť zväz preukázať, že ste členom a Vy budete musieť preukázať, že už nie ste členom a že ste uhradili poplatky za obdobie Vášho členstva. Právo obrátiť sa na súd môže ktokoľvek s akýmkoľvek nárokom, avšak súd mu tento nárok prizná, len ak preukáže jeho právny dôvod vzniku.

Trápi vás "Vymáhanie poplatkov pri vystúpení z členstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Vymáhanie poplatkov pri vystúpení z členstva (Občianske právo)

Dobrý deň. Rád by som sa opýtal, či je možné ukončiť zmluvu o členstve skôr, než je uvedené v zmluve, v prípade sťahovania sa mimo územia Slovenskej republiky. Existuje pre takýto prípad nejaký zákon? Ďakujem. Andrej T.

Odpoveď: Vymáhanie poplatkov pri vystúpení z členstva

(odpoveď odoslaná: 09.03.2017)

Dobrý deň, vo svojej otázke nepíšete o aké členstvo vo Vašom prípade ide. Preto Vám nedokážem relevantne odpovedať na Vašu otázku. Pokiaľ ide o členstvo v súkromnej organizácii, tak toto sa spravuje vnútorným poriadkom alebo stanovami alebo iným vnútorným predpisom, ktorý upravuje vzťahy členov.

Ak ste sa stali členom nejakého zoskupenia, určite ste podpisovali dohodu. Podmienky tejto dohody sú pre Vás záväzné, pokiaľ nie sú v rozpore so zákonom. Ak by boli stanovy alebo vnútorné predpisy v rozpore so zákonom, potom nie sú pre Vás záväzné.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Vymáhanie poplatkov pri vystúpení z členstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.