Máte
otázku?

Trestné právo a majetok


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Trenčín

Otázka: Trestné právo a majetok

Dobrý deň. Rád by som sa spýtal, čo mám robiť, keď som počas cesty nastriekal slovo "SAMO" a otec tohto chlapca podal trestné oznámenie za poškodenie cudzieho majetku. Je možné, že by z toho mohli vzniknúť nejaké problémy? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Trestné právo a majetok

Dobrý deň,

podľa § 245 Trestného zákona Kto zničí, poškodí alebo urobí neupotrebiteľnou cudziu vec a spôsobí tak na cudzom majetku malú škodu, potrestá sa odňatím slobody až na jeden rok

V tomto prípade sa jedná o prečin a domnievam sa, že by sa na Váš prípad mohol aplikovať, tzv. materiálny korektív, upravený v § 10 ods. 2 TZ, podľa ktorého Nejde o prečin, ak vzhľadom na spôsob vykonania činu a jeho následky, okolnosti, za ktorých bol čin spáchaný, mieru zavinenia a pohnútku páchateľa je jeho závažnosť nepatrná.

Trestné právo by sa malo používať ako úplne krajná možnosť a najskôr by sa mali porušenia zákona riešiť buď prostriedkami Občianskeho práva alebo priestupkového práva. Je preto možné, že uvedený čin bude posudzovaný len ako priestupok, avšak to bude záležať na tom, ako to posúdia orgány činné v trestnom konaní.

Trápi vás "Trestné právo a majetok" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Trestné právo a majetok" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.