Máte
otázku?

Zdôvodnenie sťažnosti v trestnom konaní po uplynutí lehoty na jej podanie


Online právna poradňa
Oblasť práva: Trestné právo, Žilina

Otázka: Zdôvodnenie sťažnosti v trestnom konaní po uplynutí lehoty na jej podanie

Dobrý deň, prevzali sme uznesenie o zastavení trestného konania a s uvedenými dôvodmi nesúhlasíme. Kvôli krátkosti trojdňovej lehoty na podanie sťažnosti nám nebude možné včas pripraviť dobre zdôvodnenie sťažnosti a doplniť dôkazy. Mohli by sme podať sťažnosť v lehote do troch dní bez zdôvodnenia a doplniť dôvody neskôr? Môže byť takto podaná sťažnosť bez zdôvodnenia zamietnutá? Poradte, prosím, ako máme postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Zdôvodnenie sťažnosti v trestnom konaní po uplynutí lehoty na jej podanie

Dobrý deň,

právna úprava sťažnosti ako opravného prostriedku proti uzneseniam je obsiahnutá v ustanoveniach § 185 až 195 Trestného poriadku. Sťažnosť sa podáva orgánu, proti ktorému sťažnosť smeruje, a to do troch dní od oznámenia uznesenia (§ 187 ods. 1 Trestného poriadku). Uznesenie možno napadnúť z troch dôvodov, a to: a) nesprávnosť niektorého jeho výroku, b) zrejmý rozpor výroku s odôvodnením alebo ak c) boli porušené ustanovenia o konaní, ktoré uzneseniu predchádzalo, ak toto porušenie mohlo spôsobiť nesprávnosť niektorého výroku uznesenia. Trestný poriadok súčasne pripúšťa, aby sťažovateľ uviedol v sťažnosti aj také skutočnosti a dôkazy, ktoré neboli známe v prvostupňovom konaní.

Trestný poriadok explicitne neupravuje možnosť doplniť sťažnosť po uplynutí lehoty na jej podanie. V prvom rade je veľmi dôležité podať sťažnosť v trojdňovej lehote od oznámenia, hoci aj len v takej podobe, ako ju stihnete pripraviť. Ak by ste sťažnosť totiž podali až po trojdňovej lehote od oznámenia, nebolo by možné o nej konať a bola by zamietnutá. Tzv. blanko sťažnosť nie je prípustná, stretol som sa s prípadmi, kedy bola z tohto dôvodu zamietnutá. 

Trestný poriadok nevyžaduje, aby sa v sťažnosti napr. výslovne uviedlo, proti ktorému výroku smeruje alebo v čom spočíva procesné pochybenie v konaní, preto aj takúto nekonkretizovanú sťažnosť treba považovať za sťažnosť podanú v súlade so zákonom. Je však prirodzené, že pri preskúmavaní sťažnosti sa rozhodujúci orgán zameria práve na tie okolnosti, ktoré budete v sťažnosti namietať.

Trestný poriadok stanovuje v § 192 ods. 1 povinnosť nadriadeného orgánu pri rozhodovaní o sťažnosti preskúmať správnosť výrokov napadnutého uznesenia ako aj konanie predchádzajúce týmto výrokom napadnutého uznesenia. Nadriadený orgán teda preskúma výroky zo všetkých hľadísk, bez ohľadu na to, či tieto hľadiská sú alebo nie sú v sťažnosti uvedené a rovnako preskúma aj konanie z hľadiska všetkých chýb, ktoré mohli spôsobiť nesprávnosť napadnutých výrokov uznesenia (opäť bez ohľadu na to, či sú v sťažnosti konkretizované, alebo nie).

Hoci Trestný poriadok neupravuje ani možnosť doplniť odôvodnenie sťažnosti po uplynutí lehoty na jej podanie, môžete takéto doplnenie odôvodnenia sťažnosti dodatočne doručiť. Ak by v ňom boli totiž uvedené určité podstatné okolnosti, ktoré by odôvodňovali pokračovanie v trestnom konaní, orgány činné v trestnom konaní by museli na ne prihliadnuť z úradnej povinnosti.

Na základe uvedeného je teda najmä dôležité v trojdňovej lehote od oznámenia uznesenia sťažnosť na príslušnom orgáne podať, a to aspoň s uvedením tých dôkazov a skutočností, ktoré stihnete pripraviť. Pre úplnosť uvádzame, že prvý dňom lehoty je deň nasledujúci po oznámení uznesenia a ak posledný deň lehoty pripadne na deň pracovného pokoja alebo pracovného voľna (víkendy, sviatky a pod.), posledným dňom lehoty je po tomto dni najbližší pracovný deň. Lehota je súčasne zachovaná aj vtedy, ak sťažnosť bola v posledný deň lehoty podaná na pošte a adresovaná príslušnému orgánu (§ 63 Trestného poriadku).

Trápi vás "Zdôvodnenie sťažnosti v trestnom konaní po uplynutí lehoty na jej podanie" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Zdôvodnenie sťažnosti v trestnom konaní po uplynutí lehoty na jej podanie (Trestné právo)

Dobrý deň, stal sa na mne podvod. Už pred dvoma rokmi bol podaný trestný oznámenie, ale pána policajta som sa dočkal až teraz. Našiel dotyčného, ale ten si vymyslel také nezmysly, ktoré vôbec nezodpovedajú skutočnosti. Policajt mu, zdá sa, viac verí než mne. Nevie však, ako to bolo naozaj. Neviem, čo mám robiť ďalej. Ak môžete, poraďte mi, prosím. Ďakujem.

Odpoveď: Zdôvodnenie sťažnosti v trestnom konaní po uplynutí lehoty na jej podanie

(odpoveď odoslaná: 02.05.2017)

Dobrý deň. Pokiaľ polícia konala na podklade Vášho trestného oznámenia, vypočula podozrivú osobu a následne bolo trestné oznámenie uznesením odmietnuté, proti takémuto uzneseniu máte možnosť podať sťažnosť. Podanú sťažnosť už pritom nebude riešiť polícia, ale prokuratúra.
V súvislosti s podaním sťažnosti je však nutné zdôrazniť, že túto je možné podať v lehote 3 dní od doručenia predmetného uznesenia (do lehoty sa nezapočítava deň prevzatia zásielky s uznesením).


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Zdôvodnenie sťažnosti v trestnom konaní po uplynutí lehoty na jej podanie (Trestné právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na nasledujúcu vec. Pracoval som v službách a jeden zo zákazníkov sa na mňa sťažoval. Následne mi bol daný okamžitý výpoveď, pričom zamestnávateľ sa následne o celú situáciu zhováral sám so mnou. Po tomto rozhovore s ním som zistil, že zákazník podal o mne lživú výpoveď, s ktorou nesúhlasím. Zamestnávateľ mi teda neposkytol možnosť sa obhájiť a drasticky ma prepustil. Chcem sa teda opýtať, či je možné podať trestné oznámenie na tohto zákazníka, ktorý nepravdivou výpoveďou poškodil moju povesť a kvôli ktorému som prišiel o zamestnanie. Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Zdôvodnenie sťažnosti v trestnom konaní po uplynutí lehoty na jej podanie

(odpoveď odoslaná: 11.04.2017)

Dobrý deň, dovoľujem si Vás upozorniť, že Váš zamestnávateľ s najväčšou pravdepodobnosťou nedodržal zákonné podmienky pre okamžite skončenie pracovného pomeru a preto z jeho strany šlo o neplatný úkon. Podľa § 373 Trestného zákona sa trestného činu Ohovárania dopustí ten, kto o inom oznámi nepravdivý údaj, ktorý je spôsobilý značnou mierou ohroziť jeho vážnosť u spoluobčanov, poškodiť ho v zamestnaní, v podnikaní, narušiť jeho rodinné vzťahy alebo spôsobiť mu inú vážnu ujmu. Na podanie trestného oznámenia pre uvedený prečin, preto existuje dôvodné podozrenie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Zdôvodnenie sťažnosti v trestnom konaní po uplynutí lehoty na jej podanie" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.