Máte
otázku?

Tehotenstvo s cudzincom a otcovstvo


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Košice

Otázka: Tehotenstvo s cudzincom a otcovstvo

Potrebovala by som poradiť v prípade tehotenstva s cudzincom (Nemecko). Nie sme manželia ani nežijeme v spoločnej domácnosti. Napriek tomu v Nemecku bývam a pracujem. Na výživné si nárok nerobím. Mojím cieľom je uchovať si čo najviac práv na výchovu dieťaťa a voľnosť pohybu, napríklad stahovať sa za prácou, ísť na dovolenku a podobne. Bude mať miesto narodenia dieťaťa (Slovensko/Nemecko) alebo štátne občianstvo dieťaťa vplyv na to? Má otec právo bez môjho súhlasu dokázať otcovstvo a vynútiť si s dieťaťom pravidelný kontakt? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Tehotenstvo s cudzincom a otcovstvo

Dobrý deň, miesto narodenia dieťaťa nie je až tak dôležité. Dôležité bude bydlisko dieťaťa ( jeho obvyklý pobyt). Ak obvyklý pobyt bude v Nemecku a by sa budete chcieť presťahovať na Slovensko (pretože si už nebudete rozumieť s otcom dieťaťa) potom sa bez jeho súhlasu nepresťahujete. Budete musieť mať súhlas otca dieťaťa. 

Ak by dieťa malo obvyklý pobyt v SR, potom súhlas potrebovať nebudete.

Trápi vás "Tehotenstvo s cudzincom a otcovstvo" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Tehotenstvo s cudzincom a otcovstvo (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som vás o niečo požiadala. Môj bývalý priateľ ma opustil, keď som mu oznámila, že očakávam s ním dieťa. Tehotenstvo bolo rizikové a vyžadovalo si časté návštevy nemocnice, čo prinieslo nemalé finančné náklady. Navyše lieky a rôzne terapie neboli bezplatné a mnohokrát som si musela požičať peniaze. Chcela by som vedieť, či mám právo požadovať od otca dieťaťa aspoň čiastočnú náhradu nákladov spojených s tehotenstvom? Veď je to aj jeho dieťa a fakt, že som bola tehotná, je aj jeho zásluhou.

Odpoveď: Tehotenstvo s cudzincom a otcovstvo

(odpoveď odoslaná: 22.11.2013)

Dobrý deň,

podľa § 74 ods.1 Zákona o rodine je Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom

 

Môžete teda od neho požadovať, aby Vám aspoň čiastočne prispel na úhradu nákladov. K odpovedi pridávam aj rozhodnutie súdu v podobnej veci: 

Rozsudok NS SSR sp. zn. 2 Cz 102/80

 Nárok matky na príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa ustanovenia § 95 ods. 1 ZR (teraz § 74 ods. 1 – pozn. autora) vzniká vtedy, keď jej v súvislosti s tehotenstvom a pôrodom vznikli náklady; nevyžaduje sa pritom odkázanosť matky na tento príspevok.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Tehotenstvo s cudzincom a otcovstvo" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.