POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Ťarcha na liste vlastníctva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Banská Bystrica

Otázka: Ťarcha na liste vlastníctva

Dobrý deň. Pred šiestimi rokmi som odkúpil polovičný podiel na rodinnom dome od svojho brata, pretože mal jeden dlh za druhým a na jeho polovicu bolo vykonaných až šesť exekúcií. Keďže nemal peniaze, všetky dlhy, na ktorých bola uvalená plomba, som vyplatil a túto polovicu som od neho takto odkúpil. Stále tu však bola jedna záložná zmluva, ku ktorej som sa nevedel dopátrať. Spoločnosť sa ku nej správala, akoby neexistovala. Poradili mi teda, aby som ju previedol aj s touto ťarchou na seba. Chcem sa opýtať, aký je môj postoj v súvislosti s týmto dlhom, ak to nebol môj a od zápisu na list vlastníctva uplynulo viac ako 10 rokov? Rád by som vedel aj to, ako by som mal ďalej postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Ťarcha na liste vlastníctva

Dobrý deň

bolo by nutné vidieť kúpnu zmluvu ako aj zmluvu o zriadení záložného práva, teda ako boli dojednané podmienky v prípade predaja nehnuteľnosti.

 

Je však nutné uvedomiť si, pokiaľ dlh nebude splnený, veriteľ má právo uspokojiť sa zo zálohu.

Vždy je riziko kupovať nehnuteľnosť so záložným právom, pretože zálozne môže byť vo výške hodnoty domu.

Trápi vás "Ťarcha na liste vlastníctva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ťarcha na liste vlastníctva (Občianske právo)

Dobrý deň, rada by som Vás požiadala o vysvetlenie. Plánujem kúpiť byt, avšak zistila som, že na ňom je ťarcha s číslom 992/2018. Môžete mi, prosím, vysvetliť, o akú ťarchu sa jedná? Ďakujem.

Odpoveď: Ťarcha na liste vlastníctva

(odpoveď odoslaná: 29.01.2019)

Dobrý deň, 

číslo 992/2018 je zrejme číslom konania na katastrálnom odbore. Nejedná sa o číslo právneho predpisu.

Z ust. § 15 zákona o vlastníctve bytov vyplýva, že zo zákona je dané záložné právo na zabezpečenie pohľadávok vzniknutých z právnych úkonov týkajúcich sa domu, spoločných častí domu, spoločných zariadení domu a príslušenstva a na zabezpečenie pohľadávok vzniknutých z právnych úkonov týkajúcich sa bytu alebo nebytového priestoru v dome, ktoré urobil vlastník bytu alebo nebytového priestoru v dome, vzniká zo zákona k bytu alebo nebytovému priestoru v dome záložné právo v prospech spoločenstva; ak sa spoločenstvo nezriaďuje, vzniká zo zákona záložné právo v prospech ostatných vlastníkov bytov a nebytových priestorov. Vznik a zánik záložného práva sa zapíše do katastra nehnuteľností.

Kúpnu zmluvu konzultujte s advokátom.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ťarcha na liste vlastníctva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.