Máte
otázku?

Susedské vzťahy


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Trnava

Otázka: Susedské vzťahy

V areáli materskej školy sa nachádzajú stromy, ktoré presahujú až k môjmu rodinnému domu. Nadmieru mi tienia a ich lístie a kvety mi upchávajú odtoky na streche aj dvore. Správca, ktorým je mesto, nechce danú situáciu riešiť a zamietlo moju požiadavku na skrátenie stromov a orezanie problémových konárov. Je možné sa tejto práv domôcť súdnou cestou? Ďakujem.

Odpoveď: Susedské vzťahy

Dobrý deň. Mám za to, že na Vami opísanú situáciu možno aplikovať ustanovenia o susedských vzťahoch upravené najmä v § 127 Občianskeho zákonníka. Podľa § 127 ods. 1 OZ platí, že: „Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.“ Opierajúc sa o citovanú normu môžete žalovať vlastníka susediaceho pozemku, pričom v rámci prípadného súdneho konania sa môžete domôcť ochrany Vašich práv a oprávnených záujmov.

Trápi vás "Susedské vzťahy" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa spýtať, ako mám postupovať v situácii, keď si môj sused zasadil brečtan priamo vedľa mojej garáže a teraz sa jeho rastliny šplhajú po stene garáže. Brečtan je už veľmi rozrastený a mne sa to nepáči. Požiadal som ho o jeho odstránenie, ale on ma odmietol a poslal preč. Čo môžem v tejto situácii podniknúť? Ešte k tomu mám ďalšiu otázku. Sused pravidelne počas leta zavlažuje trávnik a brečtan, pričom zavlažovací systém je nastavený tak, že približne pol hodinu strieka vodu aj na stenu mojej garáže. Sused moje upozornenia ignoruje a náš vzťah nie je dobrý. Ako môžem tento problém vyriešiť? Ďakujem za radu.

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 28.03.2024)

Dobrý deň, Váš opis situácie naznačuje, že váš sused porušuje vaše vlastnícke práva dvomi spôsobmi: rozširovaním brečtanu na vašej garáži a zavlažovaním, ktoré zasahuje na váš pozemok. Podľa Občianskeho zákonníka vlastnícke právo nesmie byť zneužité na ujmu práv iných alebo v rozpore so všeobecnými záujmami ochránenými zákonom. To zahŕňa aj prípady, kedy konanie jedného vlastníka nadmieru obťažuje iného alebo ohrozuje jeho práva.

Ako prvé by ste mali suseda písomne upozorniť a požiadať o odstránenie brečtanu a prispôsobenie zavlažovania tak, aby nedochádzalo k obťažovaniu. Ak tento krok neprinesie riešenie, môžete sa obrátiť na súd s žalobou na zdržanie určitého konania na základe porušenia susedských práv. Zo zákonov vyplýva, že každý vlastník by sa mal zdržať akéhokoľvek konania, ktorým by nad mieru primeranú pomerom mohol obťažovať iného alebo ohrozovať výkon jeho práv. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať: Čo mám robiť, ak staviam dom a môj sused mi robí problémy? Zastrášuje ma, hovorí, že má na mňa nejaké informácie a že mi celú stavbu zničí. Tvrdí, že to ešte nekončí. Existujú proti tomu nejaké právne kroky?

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 24.10.2023)

Dobrý deň, z otázky vyplýva, že staviate rodinný dom a teda predpokladáme, že máte vydané stavebné povolenie v súlade s ust. stavebného poriadku. Riešením vami uvedeného problému je len postupovať v súlade so stavebným povolením.

Ak by došlo zo strany prípadne aj k fyzickým atakom resp. k ich možnosti pri komunikácii, odporúčam kontaktovať políciu.


Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Dobrý deň, náš pozemok je široký 14 m. Sused si postavil na vedľajšom pozemku prístrešok na hranici, pričom strecha prístrešku presahuje na našu stranu približne o 20 cm. Prístrešok slúži ako úkryt pre psa a pre skladovanie dreva. My by sme sa chceli od suseda oddeliť plným plotom, ale strecha prístrešku by mohla komplikovať jeho výstavbu. Susedov presahujúci prekryt tiež komplikuje presun nášho auta na záhradu, keďže cesta vedie medzi naším domom a susedovou stavbou. Má sused právo postaviť strechu presahujúcu na náš pozemok? Ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 03.05.2023)

Dobrý deň,
na Vami položenú otázku uvádzame, že pokiaľ sused postavil na svojom pozemku drobnú stavbu ako uvádzate v otázke, táto stavba podlieha ohlasovacej povinnosti v zmysle ust. §  57 a nasl. stavebného poriadku. Ohlasovaciu povinnosť mal vykonať voči obci.

Aj keď samotná stavba prístrešku je umiestnená na pozemku suseda, rovnako strecha resp. prekrytie prístrešku musí byť na pozemku suseda a nesmie zasahovať na Váš resp. nad Váš pozemok.

Odporúčam suseda vyzvať na premiestnenie prístrešku na iné miesto, aby prístrešok nezasahoval nad Váš pozemok. Môžete suseda požiadať, aby Vám predložil potvrdenie obce, že voči umiestneniu drobnej stavby nemá námietky v zmysle ust. § 57 ods. 2 stav. poriadku, keďže len na základe tohto oznámenia obce mohol zrealizovať drobnú stavbu. Sused Vám však zo zákona nie je povinný predmetné oznámenie obce preukázať.

V prípade, že zo strany suseda nedôjde k náprave - premiestneniu drobnej stavby, kontaktujte obec. Susedovi súčasne odporúčam oznámiť, že budete realizovať oplotenie svojho pozemku, pričom prístrešok Vás bude vo výstavbe obmedzovať, keďže zasahuje nad Váš pozemok.


Trápi vás "Susedské vzťahy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Dobrý deň, už dlhšie riešime problém s hlučnou partou, ktorá býva priamo pod nami. Polícia bola už niekoľkokrát privolaná, žiaľ, situácia sa nezlepšuje. Máme právo obrátiť sa na obec s požiadavkou, aby zrušila zmluvný vzťah medzi majiteľkou bytu a nájomníkmi, ktorí robia hluk? Už som sa obrátila na políciu a z ich strany máme zelenú.

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 17.04.2023)

Dobrý deň, na Vami položenú otázku uvádzame, že vo Vašom prípade nie je oprávnením obce, aby zrušila nájomná zmluvu, lebo obec nie je účastníkom zmluvy.

Ak je byt v nájme a v prípade rušenia nočného pokoja ste kontaktovali políciu, pričom k náprave po napomenutí políciou, nedošlo, odporúčam písomne kontaktovať vlastníka bytu, aby on zjednal nápravu a jednal s nájomcami bytu.


Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Dobrý deň, náš sused podal sťažnosť na obec kvôli plotu, ktorý sme postavili, pretože sa mu podľa jeho tvrdení v domácnosti zvýšila hlučnosť a prachovosť. Plot je postavený na druhej strane hlavnej cesty a meria približne 2 metre na výšku. Akým spôsobom sa môžeme brániť? Tento pán je chronický sťažovateľ a nie je to jeho prvá sťažnosť na susedov, takže už má v tom určitú rutinu. Ďakujem.

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 30.09.2022)

Dobrý deň, švagriná, ktorá postavila plot /predpokladáme, že má splnenú ohlasovaciu povinnosť voči obci, prípadne právoplatné stavebné povolenie na betónové oplotenie/, nemá so sťažnosťou suseda nič spoločné a zo strany obce nemôžu byť v tomto prípade uplatnené žiadne sankcie resp. pokuty voči vašej švagrinej.

Hluk spôsobujú autá a plot zabraňuje resp. obmedzuje jeho šírenie k švagrinej a  zvyšuje hlučnosť o suseda. Ale vaša švagriná za to nemôže, to sú fyzikálne zákony a riešením na strane suseda je tiež postaviť si betónový plot. Veď práve z dôvodu odhlučnenia ciest sa stavajú protihlukové steny /bariéry/ prípadne aj v kombunácii so zeleňou.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Dobrý deň, spolu s manželom sme neboli doma a keď sme sa vrátili, zistili sme, že naša brána bola otvorená a na našom dvore boli cudzí ľudia. Náš sused je vo fáze rekonštrukcie strechy, no tvrdil, že bude pracovať len zo svojej strany a nebude vstupovať na náš pozemok. Tým pádom vstúpil na náš pozemok bez nášho súhlasu. Našmu starostovi sa táto situácia nezdá byť podstatná a odmieta sa do nej zapojiť, napriek tomu, že sme už v minulosti riešili podobné problémy. Mohli by ste mi poradiť, kde mám podať sťažnosť? Vopred ďakujem. Patrícia

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 21.05.2022)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí ust. § 127 ods. 3 Obč. zákonníka :
"Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť."

Z uvedeného zák. ustanivenia vyplýva, že ak sused nemôže opraviť strechu svojej nehnuteľnosti a je to možné len pri prístupe na pozemok z vašej strany, je vašeou povinnosťou umožniť susedovi vstup na váš pozemok v nevyhnutnej miere a po nevyhnutnú dobu. Slušnosťou zo strany suseda bolo oznámiť vám, že použije pri oprave svojej strechy váš pozemok. Sused je povinný váš pozemok po vykonaní prísl. stavebnách prác dať do pôvodného stavu a znáša prípadné náklady za poškodenie vášho pozemku resp. porastov v tejto časti vášho pozemku. Zodpovednosti  za poškodenie pozemku sa sused nemôže zbaviť.

Odporúčam kontaktovať suseda s odkazom na uvedené zákonné ustanovenie.


Trápi vás "Susedské vzťahy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Dobrý deň, mám otázku týkajúcu sa susedského spolunažívania. Na poschodí v paneláku, kde bývam, žije staršia pani s manželom. Pani je zároveň aj domovou dôverníčkou, teda overovateľkou zápisníčky (pri písomnom hlasovaní ma zámerné obchádza a nezvonia mi). Hlavnou pochopeniteľnou situácii je, že má kľúče od spoločných priestorov a na základe svojich sympatií alebo antipatií rozhoduje o tom, koho pustí do týchto miestností. Tento manželský pár už zjavne nemá v poriadku mentálne zdravie a z neznámeho dôvodu mi odmietajú vysvetliť, prečo ma nezdravia a búchajú predo mnou dverami. V minulosti sme mali nadštandardné vzťahy, teraz mi však prídu ako cudzí ľudia, ignorujú ma, ani spolu nevchádzame do výťahu alebo chodby. Keby tento pár nemal prístup k spoločným miestnostiam a nerozhodovali o tom, koho pustia alebo nie do týchto priestorov, možno by som to ani neriešil. Môžete mi napísať, ako mám postupovať v tejto situácii? Ďakujem. T.

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 04.09.2020)

Dobrý deň,
susedské vzťahy z hľadiska pozdravov a podobne, v tejto poradni zrejme nevyriešíme.

V otázke uvádzate, že manželia sú overovateľmi zápisníc zo schôdze vlastníkov bytov. Sme však názoru, že v prípade overovateľov sa nejedná o stálu funkciu, ale z každej jednotlivej schôdze sa vyhotovuje zápisnica, v ktorej okrem iných je uvedené meno, priezvisko a podpisy predsedajúceho, zapisovateľa a overovateľov.

V otázke uvádzate, že domová dôverníčka odmieta dávať kľúče od spoločných priestorov, ktoré  užívajú ostatní vlastníciu bytov; v otázke neuvádzate, o aké priestory ide. Domový dôverník nie je osobou, ktorá by mala oprávnenie rozhodovať o tom, komu umožní užívanie priestorov na dohodnutý účel. Odporúčame kontaktovať priamo správcu bytového domu alebo predsedu spoločenstva.

 


Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Môj sused zasadil orech od plota približne 30 cm a teraz jeho vetvy presahujú na môj pozemok. Čo môžem robiť v takom prípade? Môžem tieto výhonky odrezať?

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 15.06.2020)

Dobrý deň,
podľa Občianskeho zákonníka, sa Vlastník veci musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

Nakoľko je strom jeho majetkom, nemôžete konáre len tak odrezať. Odporúčam suseda požiadať, aby ich odstránil, ak to odmietne, požiadať starostu obce, aby zakročil (má na to právo podľa zákona). Ak ani to nepomôže, tak by ste sa mohli domáhať nápravy jedine na súde, napr. podaním návrhu na neodkladné opatrenie, resp. žaloby.


Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Dobrý deň, prosím o radu: Môj sused by chcel zatepľovať dom. Jeho predná strana domu stojí na hranici nášho pozemku, avšak on k tejto strane nemá žiadny prístup. Som ako vlastník povinná mu umožniť prístup na náš pozemok, alebo je to len otázka dohody medzi nami? Ďakujem.

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 09.04.2020)

Dobrý deň, ak nie je možné tú časť jeho domu zatepliť inak, len prístupom cez Váš pozemok, podľa ustanovenia § 127 ods. 3 Občianskeho zákonníka ste mu povinná na nevyhnutný čas a v nevyhnutnej miere umožniť vstup na Váš pozemok. Podľa ustanovenia § 127 ods. 3 Občianskeho zákonníka Vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť. Sused však musí tento vstup využiť iba na nevyhnutný čas a v nevyhnutnom rozsahu potrebnom pre vykonanie konkrétnej údržby nehnuteľnosti.


Trápi vás "Susedské vzťahy" a chcete pomôcť?

Podotázka: Susedské vzťahy (Občianske právo)

Brečtan suseda prerástol na náš pozemok tak agresívne, že spôsobil škodu na našom oplotení. Vytlačil pletivo oplotenia smerom na náš pozemok o cca 30 – 40 cm a v mieste bránky bol vstup na pozemok zamedzený. Bránku bolo možné otvoriť až po predchádzajúcom odstránení brečtanu. Mám nádej na výhru v súdnom spore? Ďakujem a prajem pekný deň.

Odpoveď: Susedské vzťahy

(odpoveď odoslaná: 01.09.2018)

Dobrý deň,

na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

1./ Podľa ust. § 127 Občianskeho zákonníka platí :

"Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

V tejto súvislosti poukazujeme aj na ust. odstavca 3 citovaného § 127, podľa ktorého vlastníci susediacich pozemkov sú povinní umožniť na nevyhnutnú dobu a v nevyhnutnej miere vstup na svoje pozemky, prípadne na stavby na nich stojace, pokiaľ to nevyhnutne vyžaduje údržba a obhospodarovanie susediacich pozemkov a stavieb. Ak tým vznikne škoda na pozemku alebo na stavbe, je ten, kto škodu spôsobil, povinný ju nahradiť; tejto zodpovednosti sa nemôže zbaviť. Teda vlastník susedného pozemku  je povinný umožniť Vám vstup na svoj pozemok az účelom opravy Vášho plotu /odstránenie vychýlenia/.

2./ Sme názoru, že vo veci je potrebné riešiť vec zmierčou cestou so susedom a vyzvať ho  resp. požiadať ho o odstránenie resp. preriedenie brečtanu, aby nedochádzalo k poškodeniu Vášho plotu a nemožnosti využívať pozemok na dotknutom území z dôvodu prerastania tejto rýchlo  rastúcej rastliny. Posúdenie otázky vhodnosti obdobia je otázkou odbornou, neodporúčame svojpomoc bez vedomia suseda.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Susedské vzťahy" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.