Máte
otázku?

Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.


Online právna poradňa
Oblasť práva: Občianske právo, Košice

Otázka: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

Dobrý deň, mohli by ste mi prosím poradiť, ako mám postupovať v nasledujúcom prípade? Vedľa nášho domu sa nachádza prázdny pozemok. Jeho majiteľ býva dve pozemky odtiaľ vo svojom rodinnom dome. Na spomínanom prázdnom pozemku vyrástol orechový strom, necelé dva metre od nášho oplotenia. Momentálne je strom taký veľký, že jeho konáre prerastajú až cez náš plot, a to až do nášho dvora. Máme tam presne na tom mieste vysadenú jabloň, nad ktorou prerastajú konáre z tohto orechu. Neprijemné je, že tým zacláňa jabloň a na jeseň máme dvor plný opadaných orechových listov. Suseda sme na tento strom upozornili, kým bol ešte malý, a vyzvali sme ho, aby ho odstránil. No nereagoval na naše rady. Teraz však prináša problémy nám, pretože dvor je čoraz viac zatienený a nepríjemná je tá jeseňná neporiadok od opadaných listov. Mohli by ste mi prosím dať právnu radu, ako mám postupovať, aby ten strom bol odstránený? Veľmi pekne ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

Dobrý deň, všeobecne známe ust. § 127 Oč. zákonníka určite poznáte :

Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok.

Odporúčame v prípade že vec riešiť písomne s upozornením na  odstránenie konárov z  Vášho pozemku. K otázke vhodnosti ročnej doby nevieme dať Vám jednoznačnú odpoveď, nakoľko už je koniec marca, teda či v tomto období je to ešte vhodné , aby nedošlo k úhynu stromu. Pozrite aj príslušný list vlastníctva uvedeného pozemku, či tam nie je viacej spoluvlastníkov a vyriešenie veci s ostatnými spoluvlastníkmi nebude priechodnejšie.  

Prípadne by ste mohli kontaktovať obec.

Trápi vás "Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku." a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku. (Občianske právo)

Dobrý deň, už viac ako 20 rokov sa potýkam s problémami, ktoré mi spôsobujú stromy suseda - ich korene, konáre a lístie, ako aj znečistenie mojich okapov a podobne. Miestny úrad ani oddelenie životného prostredia nedokážu vlastníka stromov prinútiť k náprave situácie, pokiaľ na to neexistuje zákonná povinnosť. Ako poriadkumilovný občan sa cítim bezmocne, pretože susedove konáre a stromy v bezprostrednej blízkosti môjho domu môžu bez následkov ničiť môj majetok a ja môžem len nečinne prizerať, ako z prerastených stromov neustále upratujem neporiadok. Viem, že v iných štátoch majú jasne definované pravidlá, ktoré stanovujú, aká by mala byť vzdialenosť stromov od plotu suseda a kde a ako by sa mali stromy vysádzať. Po mojich skúsenostiach by som uvítal každú radu, ktorú mi môžete poskytnúť. Ďakujem.

Odpoveď: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

(odpoveď odoslaná: 13.11.2023)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade  odporúčam vlastníkovi susednej nehnuteľnosti písomnú výzvu k náprave - odstránenie konárov stromov tak, aby nedochádzalo k znečisťovaniu vášho pozemku a to v súlade s ust. § 127 ods. 1 Obč. zákonníka :

"Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

Ak k náprave v primeranej dobe nedôjde, potom budete musieť podať žalobu na súd, na čo môžete suseda upozorniť, pričom on bude musieť znášať náklady spojené so súdnym konaním.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku. (Občianske právo)

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o riešenie problému týkajúceho sa susedových orechov. Už roky ho žiadame, aby odrezal konáre prerastajúce na našu stranu, no ignoruje nás. Niektoré konáre sú u nás už dlhé 5 metrov. Strom je veľmi starý a nachádza sa približne 150 - 200 cm od našej hranice. Samozrejme je vyšší ako náš dom. Existuje nejaké riešenie? Môžeme ho poprosiť o odstránenie celého stromu, keďže je veľmi blízko hranice a všetko lístie, konáre a nečistoty zo stromu padajú na našu stranu? Vopred ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

(odpoveď odoslaná: 14.01.2023)

Dobrý deň,

v zmysle ust. § 127 Občianskeho zákonníka platí: "Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

Z uvedeného ustanovenia vyplýva povinnosť ako pre vás, tak aj pre vášho suseda. V prípade konárov, najprv by ste mali vzhľadom na vyššie uvedené požiadať o ich odstránenie samotného vlastníka stromu. Urobte tak aj písomne, aby ste mali dôkaz v prípade možného budúceho sporu. Ak by k odstráneniu konárov nepristúpil (za týmto účelom mu umožnite prístup na váš pozemok), potom môžete k odstráneniu konárov pristúpiť sám, avšak  dajte si pozor, aby ste tak robili vo vhodnom ročnom období.

Pokiaľ ide o odstránenie celého stromu, na toto nemáte nárok. Bol by to zásah do vlastníctva vášho suseda. Pokiaľ však korene stromu presahujú na váš pozemok, tieto by ste mohli odstrániť len vo vhodnom vegetačnom období za predpokladu predchádzajúcej neúspešnej výzvy adresovanej susedovi. 

Každý sused sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. So svojím problémom sa môžete obrátiť aj na obec, nakoľko táto je povinná primárne poskytnúť pomoc svojim obyvateľom a riešiť spory, ktoré medzi nimi vzniknú.


Podotázka: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku. (Občianske právo)

Dobrý deň, chcem sa informovať ohľadom problematiky presahujúcich konárov - časť stromu sa nachádza na mojom pozemku. Jeden z majiteľov, ktorý má najväčší podiel na danom pozemku, bol ústne oboznámený s touto situáciou. Napriek tomu sa nič nedeje a ani mi neposkytol žiadnu reakciu. Rád by som sa dozvedel, ako v tejto situácii postupovať ďalej. Ďakujem za odpoveď. Pravdepodobne by som to mal formulovať písomne, avšak nie som si istý, ako to správne napísať.

Odpoveď: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

(odpoveď odoslaná: 18.10.2022)

Dobrý deň,   tým, že ste oslovili jedného zo spoluvlastníkov (s najväčším spoluvlastníckym podielom) ste podľa môjho názoru postupovali správne. Spoluvlastníci sú oprávnení a povinní zo vzťahov k spoločnej veci solidárne, tzn. vyzvať viete kohokoľvek. Tým, že strom presahuje za Váš plot dochádza k zásahu do Vášho vlastníckeho práva a opierajúc sa o právnu úpravu susedských vzťahov v § 127 a nasl. Občianskeho zákonníka ho môžete písomne vyzvať na zjednanie nápravy. Výzva môže byť pokojne aj stručná, stačí tam vystihnúť podstatu.
Trápi vás "Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku." a chcete pomôcť?

Podotázka: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku. (Občianske právo)

Dobrý deň, V našej záhrade máme dva staršie orechy, ktoré predchádzajúcemu susedovi susediacemu s nami z južnej strany nevadili. Po smrti tohto suseda kúpili pozemok noví susedia. Tí orezali presahujúce konáre a tesne pri plot pod korunu stromu postavili hospodársku budovu s pivnicou. Prerezali tiež korene stromu, v dôsledku čoho strom začal vysychať. Teraz sa sťažujú, že zo stromu padajú suché konáre. V sťažnosti uviedli, že padajúce konáre poškodzujú strechu ich hospodárskej budovy. Navzdory tomu na druhej strane, pri plote, vysadili stĺpovité borievky, ktoré prerastajú na náš pozemok. Aj keď tieto konáre presahujú, odmietajú ich zrezať. Mali právo takto postupovať pri našich orechoch? Môžeme zrezať tieto presahujúce konáre na ich borievkách?

Odpoveď: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

(odpoveď odoslaná: 01.06.2021)

Dobrý deň, vo Vami uvedenom prípade platí ust. § 127 ods. 1 Obč. zákonníka :

"Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

 

Z uvedeného ustanovenia vyplýva, že sused ako nevlastník stromu - orecha tak nemal oprávnenie urobiť, strom poškodiť v tej miere, že začal vysychať.

Predpokladáme, že máte dôkazy o časovom období tohto konania suseda, prípadne aj fotodokumentáciu stromu pred jeho orezaním a teda poškodením. Vo veci odporúčame kontaktovať dendrológa ako odborníka na dreviny, ktorý zhodnotí poškodenie Vašich stromov - orechov a následne sme názoru, že by ste mali vymáhať náhradu škody v zmysle ust. § 420 a nasl. Obč. zákonníka.

Vo veci postavenia hospodárskej budovy odporúčame kontaktovať obec a zistiť, či vo veci bolo vydané stavebné povolenie resp. stavba bola ohlásená a prípadne žiadať odstránenie stavby.

Pokiaľ ide o susedove stromy, ktoré spomínate v otázke, požiadajte suseda, aby konáre presahujúce na Váš pozemok orezal. Platí rovnako aj v tomto prípade ust. § 127 ods. 1 Obč. zákonníka.

 


Podotázka: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku. (Občianske právo)

Máme taký malý problém. Máme chatu, ale suseda má hneď vedľa chaty dva obrovské orechy, ktoré bránia prenikaniu slnka na náš pozemok a taktiež zabraňujú výhľadu. Korene stromov zasahujú už asi aj do základov, dokonca aj sused z vedľajšej strany má popraskanú fasádu. Suseda je tvrdohlavá a jej sa tie orechy páčia. Je možné nejakým spôsobom sa týchto stromov zbaviť?

 

Odpoveď: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

(odpoveď odoslaná: 10.08.2019)

Dobrý deň,

podľa ust. §127 Občianskeho zákonníka platí, že "vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

Podľa § 415 a nasl. Obč. zákonníka platí, že "každý je povinný počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví, na majetku, na prírode a životnom prostredí. Komu škoda hrozí, je povinný na jej odvrátenie zakročiť spôsobom primeraným okolnostiam ohrozenia.
(2) Ak ide o vážne ohrozenie, ohrozený má právo sa domáhať, aby súd uložil vykonať vhodné a primerané opatrenie na odvrátenie hroziacej škody."

Podľa § 47 zákona o ochrane prírody č. 543/2002 Z.z. platí, že "súhlas na výrub dreviny sa nevyžaduje
a) na stromy s obvodom kmeňa do 40 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, a súvislé krovité porasty v zastavanom území obce s výmerou do 10 m2 a za hranicami zastavaného územia obce s výmerou do 20 m2,
b) pri obnove produkčných ovocných drevín na účely výsadby nových ovocných drevín, ak sa ich výsadba uskutoční do 18 mesiacov odo dňa výrubu,
c) na stromy s obvodom kmeňa do 80 cm, meraným vo výške 130 cm nad zemou, ak rastú v záhradách a záhradkárskych osadách,
d) pri bezprostrednom ohrození zdravia alebo života človeka alebo pri bezprostrednej hrozbe vzniku značnej škody na majetku,"

Sme názoru, že situácia ako ju opisujete v otázke, koreňový systém rástol niekoľko rokov a následkom toho došlo k tieneniu Vášho pozemku a domu a zrejme aj k poškodeniu fasády domu suseda, že sa nejedná sa o záležitosť, ktorá vznikla bezprostredne teraz ako je tomu napr. v prípade víchric a následnom poškodení stromov, ktoré ohrozujú bezpečnosť ľudí a majetku.

Odporúčame kontaktovať dendrológa, o vypracovanie stanoviska k stavu stromov a ich koreňového systému, vplyv stavu stromov na nehnuteľnosti. 

Následne odporúčame písomne kontaktovať vlastníčku nehnuteľnosti - domu a pozemku a požiadať o vykonanie opatrení podľa posudku dendrológa - odstránenie konárov stromu , ktoré tienia Vašu nehnuteľnosť , prípadne aj o povolenie na odstránenie koreňového systému, ktorý zasahuje Váš pozemok a pozemok suseda, prípadne požiadať vlastníčku, aby zabezpečila výrub stromu v súlade s ust. zákona o ochrane prírody.

Môžete vlastníčku stromov upozorniť aj na vzikajúcu škodu na susedovej nehnuteľnosti, ktorú budete musieť od nej vymáhať ak nedôjde k náprave.

V prípade, že k zjednaniu nápravy nedôjde, budete sa musieť obrátiť na súd.


 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku. (Občianske právo)

Dobrý deň. Môj dom má 50 rokov (zdedila som ho po rodičoch) a môj otec sa ešte s predošlým vlastníkom susedného pozemku dohodol, že môže dom postaviť na hranici pozemku. Nový majiteľ pozemku vedľa môjho domu zasadil vysoké stromy a kríky, ktoré svojimi vetvami narúšajú fasádu môjho domu. Chcela by som vedieť, na základe akého zákona a akým spôsobom by som mala postupovať, aby sused upravil tieto stromy a kroviny a nenechával ohrozovať môj majetok. Sused patrí k tým, ktorí nie sú naklonení ústnej komunikácii. Uprednostňuje písomnú formu. Ďakujem Vám za odpoveď.

Odpoveď: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

(odpoveď odoslaná: 19.06.2019)

Dobrý deň, 

je treba vychádzať z ust.§ 123 a nasl. Občianskeho zákonníka (citujeme) :
"§ 123 : Vlastník je v medziach zákona oprávnený predmet svojho vlastníctva držať, užívať, požívať jeho plody a úžitky a nakladať s ním.

§ 124 : Všetci vlastníci majú rovnaké práva a povinnosti a poskytuje sa im rovnaká právna ochrana.
§ 127 :  (1) Vlastník veci sa musí zdržať všetkého, čím by nad mieru primeranú pomerom obťažoval iného alebo čím by vážne ohrozoval výkon jeho práv. Preto najmä nesmie ohroziť susedovu stavbu alebo pozemok úpravami pozemku alebo úpravami stavby na ňom zriadenej bez toho, že by urobil dostatočné opatrenie na upevnenie stavby alebo pozemku, nesmie nad mieru primeranú pomerom obťažovať susedov hlukom, prachom, popolčekom, dymom, plynmi, parami, pachmi, pevnými a tekutými odpadmi, svetlom, tienením a vibráciami, nesmie nechať chované zvieratá vnikať na susediaci pozemok a nešetrne, prípadne v nevhodnej ročnej dobe odstraňovať zo svojej pôdy korene stromu alebo odstraňovať vetvy stromu presahujúce na jeho pozemok."

Citujeme z rozsudku Krajského súdu v Košiciach, sp. zn. 7Sp/27/2014 :
"NS SR v odôvodnení rozsudku č.k. 3 Sžo 19/2010 prijal záver, že vlastník pozemku má právo na ňom vysadiť dreviny, na druhej strane nesmie takouto výsadbou neoprávnene zasahovať do vlastníckeho práva iného vlastníka alebo ho nad mieru primeranú pomerom obťažovať alebo vážne ohrozovať na výkone práv."

V otázke uvádzate, že sused vysadil vysoké stromy, ktorých konáre zasahujú do Vašej stavby, teda že sa jedná o čerstvú udalosť o čerstvú výsadbu veľkých stromov. Pokiaľ sa tak stalo teraz, že vysadil vysoké stromy, je treba obrátiť sa priamo na obec a žiadať o ich presadenie, poukazujeme na ust. § 5 Obč. zákonníka :

"Ak došlo k zrejmému zásahu do pokojného stavu, možno sa domáhať ochrany na obci. Obec môže predbežne zásah zakázať alebo uložiť, aby bol obnovený predošlý stav. Tým nie je dotknuté právo domáhať sa ochrany na súde."

 

Ak sa jedná o staršiu výsadbu a stromy rokmi vyrástli, čo prekáža prístupu k stene Vašej stavby (účel Vašej stavby nie je ten, aby robila oporný múr pre stromy na susedovom pozemku) budete musieť suseda upozorniť na tento stav písomne a žiadať o odstránenie vetiev prípadne celých stromov. Ak s písomnou výzvou nepochodíte a nedôjde k náprave, budete sa musieť obrátiť na súd.


Trápi vás "Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku." a chcete pomôcť?

Podotázka: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku. (Občianske právo)

Dobrý deň. Mám otázku týkajúcu sa riešenia situácie, v ktorej ma sprevádza moja suseda oproti. Je extrémne vulgárna a veľmi hlučná. Majú tam dve deti, ktoré sú tiež neskutočne vulgárne. Neustále sa hádajú a evidentne im je jedno, že ich počuť až mimo domu. Nadávajú si deň a noc, a moja trpezlivosť postupne dochádza. Prisťahovala som sa z mesta na dedinu za kľudom, ktorý v skutočnosti ani nepoznám. Táto probléma sa riešila aj cez obecný úrad, keďže bývame na dedine, avšak upozornenie starostu nepomohlo. Sťažnosti na týchto susedov prichádzajú nielen odo mňa, ale aj od mnohých ďalších obyvateľov dediny. Ja sama mám malé dieťa, ktoré je vždy nekľudné a budí sa, keď susedia kričia. Teraz, v teplom období, nemôžeme mať ani okno otvorené, pretože inak sa nevyspíme a môj manžel chodí do práce unavený a nervózny. Už sme sa im snažili dohovoriť, avšak bezvýsledne. Prosím, poraďte mi, ako by som mala konať, pretože som už naozaj pobúrená. Máme vôbec nejaké právo túto situáciu niekde nahlásiť? Veľmi pekne Vám ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

(odpoveď odoslaná: 05.08.2018)

Dobrý deň,

rozumiem Vašej neľahkej situácii. Susedské spory sa vyznačujú vysokou mierou latentnosti. Inak povedané, je ťažko ich odhaliť a najmä preukázať. V podstate máte dve možnosti. Môžete na príslušný okresný úrad podať podnet pre podozrenie z páchania priestupku proti občianskemu spolunažívaniu, alebo podať žalobu na súd. V oboch prípadoch by ste svoj podnet, prípadne žalobu oprieť o nejaké dôkazy. Vo Vašom prípade by išlo na najmä o svedecké výpovede, prípadne by ste mohli k vážnejším incidentom privolať políciu, ktorá je povinná o tom spísať záznam. Aj takýto záznam by mohol slúžiť ak dôkaz, že takéto konanie stále trvá. Ak by okresný úrad preukázal dotyčným, že sa dopúšťajú priestupku mohol by im uložiť pokutu. V prípade podania žaloby, ak by Vám súd vyhovel, mohol by im zakázať takéto konanie.


Podotázka: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku. (Občianske právo)

Ako ste prosím mysleli výrokom "nesmie nechať chované zvieratá prechádzať na susedný pozemok", keď môj sused na vedľajšom pozemku chová 23 kusov oviec 24 hodín denne?

Odpoveď: Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku.

(odpoveď odoslaná: 01.06.2018)

Dobrý deň. Povinnosť zabrániť tomu, aby chovné zvieratá nevnikali na susediaci pozemok je upravená v § 127 ods. 1 Občianskeho zákonníka, ako súčasť povinností vlastníka, ktoré sú konštruované v rámci tzv. susedských vzťahov. V zadanej otázke citujete priamo dikciu tohto zákonného ustanovenia, ktorej aplikácia by mala v praxi vyzerať napríklad nasledovne: ak Váš sused chová na vedľajšom pozemku 23 ks oviec, je jeho povinnosťou zabrániť tomu, aby tieto ovce vnikli (prebiehali) na Váš pozemok. Na zabezpečenie a splnenie tejto povinnosti by mali byť zvieratá ohradené, prípade by mal byť medzi pozemkami plot, ktorý by zabránil ich vniknutiu na Váš pozemok.

Ak Váš sused nezabráni tomu, aby jeho chovné zvieratá vnikali na susedný pozemok, ktorý patrí Vám, môžete sa ochrany Vašich práv domáhať negatórnou žalobou (napr. zákazom prebehovania chovaných domácich zvierat), prípadne žalobou, ktorou by ste sa domáhali uloženia povinnosti susedovi oplotiť si pozemok (ustanovenie § 127 ods. 2 Občianskeho zákonníka). Pre úplnosť ešte uvádzam, že ak by susedove zvieratá vnikali na Váš pozemok a spôsobili Vám tým škodu, môžete sa domáhať tiež náhrady škody.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Susedské spory - konáre stromu na cudzom pozemku." a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.