Máte
otázku?

Súd mi neodpovedal na moju sťažnosť


Online právna poradňa
Oblasť práva: Procesné právo (civilné), Bratislava

Otázka: Súd mi neodpovedal na moju sťažnosť

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať na postup do budúcna. Dňa 29. 04. 2016 bola súdu doručená sťažnosť týkajúca sa zbytočných odkladov v konaní. Hoci odvtedy uplynulo už 90 dní, od súdu som zatiaľ neobdržal žiadnu odpoveď. Súd je pritom povinný odpovedať do 30 dní. Mám požiadať o prešetrenie mojej žiadosti predsedu príslušného súdu? S pozdravom.

Odpoveď: Súd mi neodpovedal na moju sťažnosť

Dobrý deň, v zmysle zákona o súdoch je potrebné sťažnosti na prieťahy v konaní adresovať priamo predsedovi okresného súdu. V prípade, že ste svoju sťažnosť zo dňa 29.04.2016 neadresovali priamo predsedovi okresného súdu, je možné, že táto Vaša žiadosť sa nedostala do rúk osoby kompetentnej rozhodnúť o Vašej sťažnosti. Na základe toho Vám odporúčam prostredníctvom infocentra príslušného súdu preveriť, či Vaša sťažnosť bola postúpená predsedovi okresného súdu na vybavenie. V prípade, ak zistíte, že sťažnosť nebola predsedovi okresného súdu postúpená a nachádza sa vo Vašom súdnom spise, odporúčam Vám podať opätovne sťažnosť na prieťahy v konaní. Opätovne podanú sťažnosť adresujte priamo predsedovi súdu. Ak zistíte, že sťažnosť bola predsedovi okresného súdu postúpená, ale v zákonom určenej lehote ju nevybavil, môžete podať sťažnosť priamo na jeho osobu. Túto sťažnosť bude vybavovať príslušný krajský súd podľa obvodu okresného súdu.

Trápi vás "Súd mi neodpovedal na moju sťažnosť" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Súd mi neodpovedal na moju sťažnosť (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, rád by som sa opýtal na možnosti a spôsob podania sťažnosti na postup pracovníka súdu. Pani na call centre nám oznámila, že súd v našom prípade rozhodol tak, že prípad zamieta. Neskôr nám však poštou dorazil rozsudok, v ktorom súd nášmu požiadavku vyhovel. Týmto sme uviedli klienta do omylu. Snažili sme sa zistiť, či je možné uplatniť právnu úpravu podľa zákona 757/2004 aj na tento prípad, ale týkajúca sa pracovníčka je z tohto vylúčená. Vedeli by ste nám poradiť, ako sa dá táto situácia vyriešiť? S pozdravom, právny asistent M. Polák.

Odpoveď: Súd mi neodpovedal na moju sťažnosť

(odpoveď odoslaná: 27.02.2019)

Dobrý deň,

z Vami položenej otázky usudzujeme, že na informačnom centre súdu ste si telefonicky zisťovali v akom stave sa nachádza vec, kde ste zastupovali svojho klienta. 
Ak Vám bola podaná informácia, ktorá následne nebola totožná s rozhodnutím súdu, ktoré Vám bolo doručené, sme názoru, že postih voči zamestnancovi súdu nie je dôvodný.

Mohlo dôjsť k prepočutiu čísla konania, uvedeniu nepresného čísla konania a preto Vám bola telefonicky podaná iná informácia, než ako vyplynula z písomného rozhodnutia súdu.
Na druhej starne je lepšie klienta informovať o stave konania až potom, čo Vám bude doručená písomná forma súdneho rozhodnutia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Súd mi neodpovedal na moju sťažnosť (Procesné právo (civilné))

Dobrý deň, ako by som mal postupovať v prípade, keď pojednávanie na Okresnom súde v Trebišove neprebehlo a ja som zbytočne cestoval z Prahy? Súd ma neinformoval, že pojednávanie sa neuskutoční. Požiadal som súd o náhradu cestovných výdavkov a priložil som cestovné lístky, avšak súd na moju žiadosť vôbec nereaguje. Vopred ďakujem. K.

Odpoveď: Súd mi neodpovedal na moju sťažnosť

(odpoveď odoslaná: 11.09.2018)

Dobrý deň,
na Vašu otázku predkladáme nasledovnú odpoveď :

V otázke uvádzate, že ste si na  súde uplatnili náhradu cestovných výdavkov spojených s predvolaním na pojednávanie, ktoré sa neuskutočnilo. 
Podľa ust. § 258 Civilného sporového poriadku platí :
"(1) Svedkovi môže súd ako svedočné priznať náhradu účelne vynaložených hotových, preukázaných a uplatnených výdavkov spojených s jeho výsluchom. 
(2)  Náhradu účelne vynaložených hotových, preukázaných a uplatnených výdavkov súd prizná aj znalcovi, ak bol vyslúchnutý podľa § 208 ods. 3. 
(3) Náhrada podľa odsekov 1 a 2 sa uplatňuje pri podaní výpovede, najneskôr však do desiatich dní, inak právo na náhradu podľa odsekov 1 a 2 zaniká. "

Vo veci náhrady účelne vynaložených Vašich výdavkov podľa ust. Civilného sporového poriadku súd najprv rozhodne najprv o tom, voči komu budete mať nárok na náhradu Vašich trov, teda či ich uhradí žalobca alebo žalovaný, a až následne po právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa konanie končí, samostatným uznesením rozhodne o výške náhrady trov konania v € vyšší súdny úradník.

Ust. §  262 Civil. sporového poriadku :
"Rozhodovanie o trovách konania 
(1) O nároku na náhradu trov konania rozhodne aj bez návrhu súd v rozhodnutí, ktorým sa konanie končí. 
(2) O výške náhrady trov konania rozhodne súd prvej inštancie po právoplatnosti rozhodnutia, ktorým sa konanie končí, samostatným uznesením, ktoré vydá súdny úradník. 

(3) Ak súd rozhoduje čiastočným rozsudkom alebo medzitýmnym rozsudkom, môže rozhodnúť, že o trovách konania bude rozhodnuté v rozsudku, ktorým rozhodne o všetkých uplatnených procesných nárokoch alebo o celom uplatnenom procesnom nároku."

 

Odporúčanie 

Pokiaľ vo veci rozhodnuté   ešte nebolo, urobili ste správne, keď ste si uplatnili cestovné náklady na prísl. súde.

Nevieme o čo sa vo Vašej veci jedná, ale  podľa ust. § 196 ods. 3 Civilného sporového poriadku je daná aj možnosť, a to, že súd môže výnimočne z dôvodov hospodárnosti svedkovi uložiť, aby na otázky odpovedal písomne; svedka poučí o jeho povinnosti vypovedať pravdu a nič nezamlčovať, o trestnoprávnych následkoch krivej výpovede a o jeho práve odoprieť výpoveď. 

Mohli by ste teda navrhnúť samotnému súdu, aby vo Vašom prípade použil vyššie uvedené zákonné ustanovenie.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Súd mi neodpovedal na moju sťažnosť" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.