Máte
otázku?

Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Prešov

Otázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

Dobrý deň, pred približne šiestimi rokmi sa moja vtedajšia priateľka rozhodla, že otehotnie a keďže som bol vtedy mladý a nerozvážny, prijal som tento návrh, nehľadiac na celkové dôsledky. Problémom je však, že v tom období mala viacero partnerov a teda som si nie istý, či je maloletá mojou dcérou, aj keď som po jej narodení bol zapísaný do rodného listu ako biologický otec, nakoľko sa mi priateľka vyhrážala, že ak dám spraviť testy otcovstva a nezapíšem sa ako otec, nikdy už maloletú neuvidím. Samozrejme, narodením maloletej dcéry sa nič nezmenilo, aj navzdory tomu, že som sa k situácii postavil zodpovedne, zaobstaral som byt, pracoval som, tak bývalá priateľka sa rozhodla žiť u rodičov a stále si nachádzala nejaké výhovorky prečo nemôžem byť s maloletou. Aj keď som jej dával peniaze na výživu maloletej už od narodenia a bez rozhodnutia súdu, po troch rokoch podala žiadosť na súd, kde tvrdila, že som jej nikdy nič neplatil a nekúpil. Súd následne rozhodol, že jej musím spätne vyplatiť výživné a tiež vytýčil výživné na maloletú. Aj keď mám určený styk s maloletou, odmieta mi stretávanie sa s ňou, v podstate so mnou nekomunikuje, nedvíha telefóny. Nakoľko už má druhé dieťa s iným partnerom, s ktorým sa po otehotnení vzali, tak som jej telefonoval s návrhom, aby si maloletú osvojil jej terajší manžel, nakoľko ja s ňou nemám žiadny vzťah a ani ju už nepovažujem za svoju dcéru (aj keď som jej biologickým otcom), keďže otec oslovuje jej terajšieho manžela a že si chcem založiť vlastnú rodinu, tak aby sme to ukončili. Bývalá priateľka pri poslednom rozhovore, potom čo som sa jej opýtal, prečo to nie je možné vyriešiť takto, či jej vážne ide len o to, aby odo mňa ťahala peniaza, povedala, že ona odo mňa peniaze nepotrebuje a nejde jej o peniaze, ale že mi to takto nezjednoduší. Neviem ako mám postupovať, nakoľko dcéru mi ochotná dávať nie je a rovnako tak ani maloletá sa už so mnou nechce stýkať, no peniaze jej musím posielať, aj keď ona má už svoj nový život s novým manželom a nemá voči mne žiadnu povinnosť, avšak ja mám voči nej povinnosť stále. Prosím Vás o radu, ako by som mal postupovať? Za Vašu odpoveď vopred veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

Dobrý deň, podľa § 93 ods. 1 zákona o rodine, muž, ktorého otcovstvo bolo určené súhlasným vyhlásením rodičov, môže otcovstvo pred súdom zaprieť do troch rokov odo dňa jeho určenia, len ak je vylúčené, že by mohol byť otcom dieťaťa; táto lehota sa neskončí pred uplynutím troch rokov od narodenia dieťaťa. Vzhľadom na dobu 6 rokov od narodenia dieťaťa, doba určená na zapretie otcovstva Vám uplynula. V otázke bránenia styku s vašou dcérou zo strany matky, si Vás dovoľujem upozorniť, že sa máte právo domáhať nariadenia výkonu súdneho rozhodnutia. Návrh na nariadenie výkonu rozhodnutia adresujte okresnému súdu, v obvode ktorého má vaša dcéra bydlisko. Okresný súd následne použije viaceré právne inštitúty, ktorými matku dieťaťa donúti rešpektovať súdne rozhodnutie. Je však na vašom rozhodnutí, či máte záujem budovať vzťah s vlastným dieťaťom alebo nie.

Trápi vás "Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Dobrý deň, mám syna, ktorý má s ex-priateľkou dvojročné detičky. Matka detí mu vyhrožuje, že sa postará o to, aby na deti platil toľko, že sa finančne vyčerpá. Tvrdí, že pri nich už nemá žiadne miesto. Bráni mu v stretnutiach s deťmi, zablokovala ho a nijak s ním nekomunikuje. Je známe, že matka máva výbušné stavy. Môj syn chcel matku detí poslať na psychologické vyšetrenie, ale ona to odmietla. Rád by som vás požiadal o radu, ako ďalej postupovať. Matka detí šíri o mojom synovi nepriaznivé informácie a snaží sa mu uškodiť na reputácii, iba aby nebola považovaná za tú najhoršiu. Za akúkoľvek pomoc som vám veľmi vďačný.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 24.06.2021)

Dobrý deň,

Vášmu synovi môžete odporučiť, aby podal návrh na nariadenie neodkladného opatrenia na miestne príslušný súd (Súdu musí preukázať, že mu matka bráni v styku). Ak mu matka detí bráni v kontakte s nimi, porušuje tým nielen práva otca, ale aj práva spoločných detí na kontakt s oboma rodičmi. V návrhu Váš syn môže uviesť konkrétne okolnosti prípadu, aj s poukazom na psychické rozploženie matky, na jej výbušné nálady a pod. Neodkladným opatrením súd dočasne (do právoplatného skončenia vo veci samej) upraví Vášmu synovi styk s deťmi. Následne bude potrebné, aby Váš syn podal návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností, súd obyčajne vyzve otca po nariadení neodkladného opatrenia, aby do určitého času podal návrh vo veci samej. Táto povinnosť vyplynie aj z rozhodnutia súdu, ktorým o neodkladnom opatrení rozhodol. Tieto dva samostatné návrhy však môže podať aj v jednom podaní.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som vás poprosiť o radu. S otcom môjho dieťaťa nežijeme spolu, pretože našiel inú partnerku. Doteraz som svojmu maloletému synovi nezakazovala stretnutia s otcom, väčšinou však iba pod mojím dohľadom. Syn má dva roky a päť mesiacov. Keďže dohovorené pravidlá nefungovali a boli uplatňované len v prípade, že vyhovovali jeho otcovi, rozhodla som sa nechať o úprave styku rozhodnúť súd. Žiadosti už boli podané, ale chcem sa opýtať, či tým neporušujem nejaké práva a či tým neubližujem sebe alebo dieťaťu. Obávam sa, pretože otec a dieťa nemajú vytvorený vzťah. Po návštevách u otca dieťa plače, v noci sa budí a kričí, že nechce ísť k otcovi. Prosím vás o radu. Otec nedokáže dieťaťu poskytnúť ani žiadne vhodné aktivity. Zvyčajne ho vezme k svojim rodičom, kde je zabezpečená strava, ale ako otec nesplňa žiadnu úlohu. Dieťa sa dokonca pri vyzdvihnutí bráni a hovorí "nechcem ísť". Cítim sa bezradná a poprosím o radu.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 26.02.2020)

Dobrý deň, takéto situácie je potrebné konzultovať najmä so psychológom, aby ste spolu s otcom dieťaťa vedeli postupovať tak, aby stretávanie dieťaťa s otcom nebolo traumatizujúce. Čo sa týka právneho hľadiska takýchto situácií, ak budete otcovi brániť úplne v styku, vytvoríte priestor na nariadenie neodkladného opatrenia, kde by súd mohol jeho styk s dieťaťom upraviť tak, že by prebiehal úplne bez Vašej prítomnosti. Preto je z dôvodu akejsi procesnej predvídavosti vhodnejšie, aby ten styk prebiehal aspoň v minimálnom rozsahu, podľa Vašich predstáv a pravidiel a za Vašej účasti, než aby súd rozhodol o tom, že má právo stretávať sa s dieťaťom každý druhý víkend. Ako sme však uviedli vyššie, prioritne by ste vzhľadom na dôsledky styku mali túto situáciu konzultovať so psychológom. V samotnom konaní bude vhodné, ak súd vykoná znalecké dokazovanie.


Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Dobrý deň, približne pred dvoma mesiacmi sa moja manželka po hádke odsťahovala k svojim rodičom z našej spoločnej domácnosti, v ktorej sme od narodenia našej dcéry spolu žili štyri roky. Dcéru som si sťahoval na víkendy. S manželkou som sa odvtedy nestretol, ani som ju nevidel, pretože si zmenila telefónne číslo. Ani ona mi dcéru nedáva, keď prídem pre ňu, ale moja svokra. Ak som sa chcel počas týždňa rozprávať s dcérou, musel som volať svokre na telefón a ona mi dcéru dala k telefónu. Teraz sa však neviem dovolať ani svokre, pretože v telefóne zablokovala moje číslo, aby som sa nemohol dovolať a nereaguje na moje sms správy. V sobotu na obed som šiel pre dcéru ako obvykle, len bez predchádzajúceho ohlásenia, pretože mi znemožnili kontakt s dcérou. Zvoním pri ich dome, ale nikto neotvára, jednoducho nič. Nevie to, čo sa deje s dcérou, ani kde sú. Prosím vás, čo by som mal robiť, ako by som sa mal postupovať, môžu mi toto robiť? Skrývať sa? Nedá mi to dcéru? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 04.04.2018)

Dobrý deň, v takýchto prípadoch je možné a aj potrebné, aby bol podaný na miestne príslušný súd návrh na nariadenie neodkladného opatrenia. Ak Vám matka bráni v kontakte s dcérou porušuje Vaše práva, ale i práva dieťaťa na kontakt s oboma rodičmi. V takýchto prípadoch súdy vo veľkej väčšine prípadov nariadia neodkladné opatrenie, nakoľko stav vo veci vyžaduje neodkladný a bezprostredný zásah súdu do výkonu rodičovských práv a povinností. Neodkladným opatrením súd dočasne (do právoplatného skončenia vo veci samej upraví Váš styk s dcérou). Súdy o návrhu na nariadenie neodkladného opatrenia musia rozhodnúť do 30 dní od jeho podania (tým sa poskytuje bezodkladná ochrana právam). Následne bude potrebné podať návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností. Tieto dva spomínané návrhy je možné podať aj zároveň ako jedno podanie. V rámci tohto konania bude rozsudkom súdu upravený výkon rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu.


Trápi vás "Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Dobrý deň, sme s manželom len rok po svadbe. Mame spolu malého ročného syna. Doposiaľ sme bývali u svokrovcov v rodinnom dome. Nakoľko sme ešte stále obaja študentmi, svokor ma celý ten rok ignoroval, proste nemali sme dobre vzťahy. Všimla som si, že sa k svokre nespráva a prejavoval znaky psychického týrania. Pri výchove deti nemala žiadne slovo. Ale ona to znáša a mysli si, že je to v poriadku. V domácnosti s nimi žije aj babka, ta je už ale zbavená svojprávnosti, nemá občiansky preukaz, dokonca jej nedávajú ani peniaze, teda robia jej nákup a platia všetko oni, pravidelne s nou však navštevujú psychológov. Keď sme sa od nich odsťahovali, manžel začal robiť presne to isté mne. Každé moje slovo alebo myšlienka bola pre ňho hlúposť. Neustále mi opakuje, že som chorá, že sa mám dať liečiť, že som psychopat. Uráža aj moju rodinu. Pri hádke niekoľko krát dokonca vymenoval lieky, ktoré by som podľa neho mala brat. Vyhráža sa mi, že mi vezme syna, lebo som vraj agresívna a ubližujem aj malému. Teraz žije už tretí mesiac znovu u svojich rodičov, nám neplatí nič, nechal mi byt v nájme a všetky výdavky s tým spojené. Neustále na mňa celé mesiace tlači, že mu mám dávať malého, lebo sa so mnou rozvedie. Mesiac som mu ho dávala. Ale zakaždým mi ho buď nepriniesol včas, alebo sa mi vyhrážal, že mi ho neprinesie. Som zúfalá. Bojím sa o malého a neviem ako ďalej. Zabudla som spomenúť, že ma už raz napadol natoľko, že mám správu od lekára. Hovorí, že mu praskli nervy. Chcem sa opýtať, či by sa mohlo stat, že mu súd pridelí striedavú starostlivosť aj napriek tomu, že s tým nesúhlasím? Alebo, či mám právo mu ho aspoň do súdneho pojednávania nedávať. Ďakujem za odpoveď. Pekný deň.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 07.06.2017)

Dobrý deň, súčasťou rodičovských práv a povinností je aj právo osobnej starostlivosti a výchovy rodiča, ktoré sa realizuje spravidla osobným kontaktom rodiča s dieťaťom. Ak toto právo otec dieťaťa realizuje tak, že je na prospech Vášho syna, nemáte dôvod mu v tom brániť. Ak otec nerešpektuje dohodu o dobe stretávania alebo je v priebehu stretávania narúšaný bežný denný režim dieťaťa, čo na neho nemá priaznivý vplyv, máte právo sa domáhať, aby výkon tohto rodičovského práva upravil súd. Súd zároveň rozhodne aj o zverení dieťaťa do Vašej osobnej starostlivosti a taktiež na Váš návrh určí rozsah vyživovacej povinnosti otca. Vzhľadom na nízky vek dieťaťa je nepravdepodobné, aby súd určil striedavú starostlivosť. Úprava výkonu rodičovských práv bude platiť len do právoplatnosti rozsudku o rozvode manželstva (ak bude taký návrh na rozvod podaný), nakoľko s rozvodom manželstva je spojená aj úprava výkonu rodičovských práv a povinností na čas po rozvode.


Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Dobrý deň, moja manželka vymenila zámku v byte a bráni mi vo vstupe, ako aj v kontakte s dieťaťom. Rozvod sme ešte nepodali. Táto situácia pretrváva už viac ako dva mesiace.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 02.05.2017)

Dobrý deň, predpokladám, že predmetný byt je spoločný a teda patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM). V zmysle § 144 Občianskeho zákonníka platí, že veci v bezpodielovom spoluvlastníctve užívajú obaja manželia spoločne; spoločne uhradzujú aj náklady vynaložené na veci alebo spojené s ich užívaním a udržiavaním. Z uvedeného vyplýva, že manželka Vám nemôže brániť v užívaní spoločného bytu. V takom prípade sa ochrany svojich práv môžete domáhať na súde, teda aby sa manželka zdržala tohto konania, prípadne aby súd určil spôsob užívania bytu patriaceho do BSM. V prípade bránenia stretávania sa s Vašim dieťaťom je postup podobný, teda taktiež máte právo obrátiť sa na súd. Podľa § 36 zákona o rodine, rodičia maloletého dieťaťa, ktorí spolu nežijú, môžu sa kedykoľvek dohodnúť o úprave výkonu ich rodičovských práv a povinností. Ak sa nedohodnú, súd môže aj bez návrhu upraviť výkon ich rodičovských práv a povinností, najmä určí, ktorému z rodičov zverí maloleté dieťa do osobnej starostlivosti. Právo stretávať sa so svojim dieťaťom je súčasťou rodičovských práv a v prípade, že jeden z rodičov neoprávnene do tohto práva zasahuje, súd jeho výkon upraví autoritatívne v rozsudku.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Máme 8-ročnú dcéru, ktorú vychovávame v striedavej starostlivosti. Keďže pracujem ako opatrovateľka v Rakúsku, môj bývalý manžel mi zakazuje komunikovať s dcérou prostredníctvom mobilu a blokuje jej moje číslo. Ako by som mala postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 10.03.2017)

Dobrý deň, správanie niektorých rodičov vo vzťahu k svojim bývalým partnerom nezodpovedá charakterovým vlastnostiam zodpovedného a dobrého rodiča, ktorý pri výchove a starostlivosti sleduje záujem svojho dieťaťa. Na bránenie bežných telefonických rozhovorov rodiča so svojim dieťaťom nie je rozumný argument. Aj keď zákon o rodine vo svojich ustanoveniach upravuje osobný styk s maloletým, podľa môjho názoru je možné sa na súde domáhať, aby súd uložil jednému z rodičov zdržanie sa konania, ktorým by bránil kontaktovanie dieťaťa prostredníctvom prostriedkov diaľkovej komunikácie. Ak objektívne okolnosti jednému z rodičov neumožňujú osobný styk, je v záujme dieťaťa, aby aspoň touto formou boli udržiavané rodičovské väzby.


Trápi vás "Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Môže ma manžel vydierať žalobou za odopieranie kontaktu s deťmi, ak je v zahraničí a ja mu neumožňujem telefonicky komunikovať s nimi? Robím to, pretože neprispieva na výživu rodiny. Momentálne som na materskej dovolenke s tretím dieťaťom.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 17.02.2017)

Dobrý deň, v prvom rade je potrebné odlíšiť, či zo strany manžela ide o vydieranie alebo len o upozornenie na  súdnu ochranu jeho rodičovských práv. Tak ako má Váš manžel oprávnenie domáhať sa kontaktu (napr. telefonického) zo svojimi deťmi, rovnako tak má povinnosť prispievať na ich výživu. Vy však nemáte oprávnenie jeho rodičovské právo podmieňovať splnením inej rodičovskej povinnosti. Tak ako on sa môže obrátiť na súd, aby Vám súd uložil povinnosť umožniť mu kontakt so svojimi deťmi, rovnako tak Vy máte právo začať súdne konanie o určenie vyživovacej povinnosti Vášho manžela ako otca Vašich detí.


Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Dobrý deň. Spolu s manželom máme dvojročnú dcérku. Aktuálne prebieha náš rozvodový proces a ja potrebujem podať žiadosť o zverenie dcérky do mojej osobnej starostlivosti. S manželom sa nemôžeme dohodnúť na podmienkach jeho stretávania sa s dcérkou. Momentálne, a pravdepodobne aj v budúcnosti, bude žiť približne 120 km od nás. Rada by som sa opýtala, či je možné a za akých podmienok obmedziť jeho styk s dcérkou len na denné hodiny. Preferovala by som, aby sa stretávali na mieste jej bydliska a iba počas dňa. Myslím si, že je ešte príliš malá na to, aby k nemu chodila na víkendy.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 30.12.2016)

Dobrý deň, s rozvodovým konaním manželstva, z ktorého pochádza aj maloleté dieťa je zo zákona spojené aj konanie o úprave výkonu rodičovských práv a povinností na čas po rozvode. V prípade, že potrebujete upraviť výkon práv a povinností k vášmu maloletému dieťaťu aj na čas do rozvodu, je potrebné podať ďalší návrh. Pri rozhodovaní súd skúma komplexne vzťahy rodičov s maloletými deťmi a v prípade, že má otec s maloletým dieťaťom vybudovaný silný citový vzťah a dokáže sa o neho plnohodnotne postarať, mám za to, že súd rozhodne o jeho styku na celý víkend, nielen počas dňa. Dva roky sú síce útly vek dieťaťa, ale ak dieťa svojho otca dobre pozná (nežijú oddelene dlhodobo) a pravidelne sa otec podieľal na starostlivosti o dieťa súd nebude nočné prespávanie u neho posudzovať ako prekážku vo výkone styku. Každý prípad je však individuálny, a preto má súd zo zákona povinnosť skúmať skutočný stav veci a rozhodnúť v záujme maloletého dieťaťa.


Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Dobrý deň, s priateľkou sme sa rozišli a odstahovala sa do Košíc. Zatiaľ ostávam v Bratislave, kým si doriešim pracovné záležitosti. Máme desaťmesačnú dcéru, nie sme manželia. Odopiera mi kontakt s dcérou. Schválne nie je doma, keď sa dohodneme, že prídem, a nekomunikuje so mnou. Ako mám postupovať? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 18.12.2016)

Dobrý deň,

dieťa má právo na pravidelný kontakt s oboma rodičmi. Matka nemôže svojvoľne obmedzovať Vaše právo na styk s dieťaťom. Vo Vašej situácii by som odporúčal podať na súd návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností. Záleží, či chcete, aby dcéra bola zverená Vám, alebo či chcete aby ostala v starostlivosti matky, s tým, že by ste mali pravidelný styk. 


Trápi vás "Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou? (Rodinné právo)

Dobrý deň, súd určil po rozvode, že sa syn bude s otcom stretávať každý druhý víkend. Syn, ktorý má už 15 rokov, však odmieta chodiť k otcovi. Ten ho neustále uráža a podceňuje, dokonca aj pred jeho kamarátmi, a spochybňuje mnohé veci. Syn sa pripravuje na strednú školu a aby bol pri prijímacích skúškach istý, začal z vlastnej vôle chodiť na doučovanie. Otcove reakcie a vyjadrenia na to však ani nebudem rozpisovať. K synovi je vo veľa veciach negatívny, čo ma nesmierne mrzí. Dúfala som, že ho povzbudí a viac sa bude o neho zaujímať. Syn však od otca prichádza domov s plačom. Aj na doporučenie psychiatra uvažujem o požiadaní na prerušenie styku dieťaťa s otcom prostredníctvom súdu. Zaujímalo by ma, do akej miery bude súd brať do úvahy vyjadrenie syna na súde, predpokladám, že musí byť tiež prítomný. Ďakujem veľmi pekne.

Odpoveď: Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?

(odpoveď odoslaná: 30.09.2016)

Dobrý deň

podľa § 26 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine: ”Ak sa zmenia pomery, súd môže aj bez návrhu zmeniť rozhodnutie o výkone rodičovských práv a povinností alebo dohodu o výkone rodičovských práv a povinností.” 

 

Tedapokiaľ syn odmieta styk s otcom, bolo by vhodné podať návrh na zmenu úpravy styku s tým, že sa zmenili pomery. Podľa § 25 ods. 3 zák. č. 36/2005 Z. z. o rodine: “3) Ak je to potrebné v záujme maloletého dieťaťa, súd obmedzí styk maloletého dieťaťa s rodičom alebo zakáže styk maloletého dieťaťa s rodičom, ak nie je možné zabezpečiť záujem maloletého dieťaťa obmedzením styku maloletého dieťaťa s rodičom.” 

 

Tuvšak ide o výnimočný zásah do výkonu rodičovského práva, preto súd skúma konkrétnu situáciu a posudzuje záujem dieťaťa.

 

Je možné, aby sa syn k úprave styku  s otcom vyjadril, či už pred súdom alebo pred Úradom práce, soc. vecí a rodiny a je na úvahe súdu do akej miery bude toto vyjadrenie podkladom pre jeho rozhodnutie.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Ako postupovať, ak mi matka bráni v styku s maloletou dcérou?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.