Máte
otázku?

Mám nárok na živnostenské oprávnenie?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Iné oblasti práva, Prešov

Otázka: Mám nárok na živnostenské oprávnenie?

Dobrý deň, dňa 16.6.2014 som bol odsúdený podľa § 222/1 Trestného zákona (TZ) a bol mi uložený trest odňatia slobody podmienečne na 1 rok a 6 mesiacov so skúšobnou dobou trvajúcou 2 roky. Podmienečná doba mi skončila dňa 17.7.2016. Mám možnosť ísť pracovať, ale od mňa požadujú živnosť, ktorú mi nechcú dať. Mám aj mnoho pohľadávok, ktoré nevládzem splácať, keďže som nezamestnaný. Poradte mi, prosím, či mám nárok na živnosť alebo nie. Som ochotný splatiť dlhy, avšak v momentálnej situácii, keď som nezamestnaný, to nie je možné. Vopred vám srdečne ďakujem.

Odpoveď: Mám nárok na živnostenské oprávnenie?

Dobrý deň, živnostenský odbor okresného úradu sa pri svojom zamietavom stanovisku k ohláseniu živnosti pravdepodobne odvoláva na ustanovenie § 6 ods. 1  a 2 živnostenského zákona. V zmysle tohto ustanovenia je všeobecnou podmienkou prevádzkovania živnosti bezúhonnosť. Za bezúhonného sa na účely tohto zákona nepovažuje ten, kto bol právoplatne odsúdený za trestný čin hospodársky, trestný čin proti majetku alebo iný trestný čin spáchaný úmyselne, ktorého skutková podstata súvisí s predmetom podnikania, ak sa naňho nehľadí, akoby nebol odsúdený.Za bezúhonného sa nepovažuje osoba, ktorá vo vzťahu k predmetu podnikania nespĺňa ani podmienky bezúhonnosti podľa osobitného predpisu. Preto, aby sa na Vás nehľadelo ako na odsúdeného, musíte dosiahnuť, aby Vám bol odsúdenie zahladené. Pri podmienečnom odsúdení na trest odňatia slobody k zahladeniu odsúdenia dochádza buď rozhodnutím súdu o tom, že sa odsúdený osvedčil po úspešnom uplynutí skúšobnej doby, alebo najneskôr do jedného roka od uplynutia skúšobnej doby, ak súd nerozhodol o osvedčení odsúdeného bez toho, aby mal odsúdený na tom vinu, resp. do dvoch rokov, ak sa proti odsúdenému vedie v skúšobnej dobe stíhanie pre iný trestný čin.

Trápi vás "Mám nárok na živnostenské oprávnenie?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Mám nárok na živnostenské oprávnenie? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcela by som si pridať do živnosti požičovňu kvalitných hračiek/pomôcok pre deti/nábytku do detskej izby. Pod aký názov voľnej živnosti by to mohlo spadať? Spadá to pod požičovňu hnuteľného majetku, alebo existuje nejaká iná kategória? Ďakujem za odpoveď. Dominika.

Odpoveď: Mám nárok na živnostenské oprávnenie?

(odpoveď odoslaná: 29.10.2020)

Dobrý deň,

z otázky len predpokladáme, že budete vyrábať výrobky uvedené v otázke, ktoré chcete tiež prenajímať resp. požičiavať. Ak je to tak, potom platí ust. § 42 zákona o živnostenskom podnikaní :

"VÝROBNÉ ŽIVNOSTI
Rozsah oprávnenia
(1) Podnikateľ má právo v rámci živnostenského oprávnenia
a) vykonávať súbor nadväzných činností súvisiacich so zabezpečením výroby finálneho produktu,
b) zhotovovať stroje, náradie a prípravky určené na výrobu finálneho produktu,
c) predávať a opravovať výrobky, ak zostane zachovaná povaha živnosti.
(2) Podnikateľ má ďalej právo:
a) nakupovať za účelom ďalšieho predaja a predávať výrobky aj iných výrobcov a príslušenstvo, pokiaľ sú rovnakého druhu ako výrobky vlastnej výroby, alebo v jednotlivých prípadoch sprostredkúvať predaj cudzích výrobkov a príslušenstva,
b) vyrábať a potláčať obaly, etikety a iné pomocné prostriedky umožňujúce predaj výrobkov, ktoré vyrába,
c) prenajímať výrobky vlastnej výroby i výrobky iných výrobcov rovnakého druhu, ako aj príslušenstvo,
d) vykonávať montáž, nastavenie a údržbu výrobkov.
(3) Nákup, predaj, sprostredkovanie predaja a prenájom cudzích výrobkov podľa odseku 2 písm. a) a c) možno vykonávať len v rozsahu, pri ktorom zostane zachovaná povaha výrobnej živnosti."

 

V prípade, že náš predpoklad nie je správny, a chcete vykonávať obchodnú živnosť v zmysle ust. § 33 písm. a/ zákona o živn. podnikaní (kúpa a predaj tovaru konečnému spotrebiteľovi - maloobchod), potom platí ust. § 34 zákona o živn. podnikaní :

"Podnikateľ živnosti uvedenej v § 33 písm. a) môže v rámci svojho živnostenského oprávnenia tiež
a) prenajímať tovar,
b) sprostredkúvať kúpu a predaj tovaru v jednotlivých prípadoch,
c) vykonávať na tovare drobné zmeny, ktorými tovar prispôsobuje potrebám kupujúceho,
d) vykonávať montáž tovaru dodaného zákazníkovi, ak sa môže vykonať jednoduchými operáciami bez osobitných odborných znalostí,
e) vykonávať výmenu vadných súčastí pri dodanom tovare, ak sa môže vykonať jednoduchým spôsobom bez osobitných odborných znalostí,
f) vykonávať servis dodaného tovaru za predpokladu, že na to použije odborne spôsobilé osoby,
g) prijímať objednávky na zhotovenie, spracovanie alebo úpravy tovaru, na ktorého predaj je oprávnený, a dať tieto práce vykonať oprávneným výrobcom,
h) cez sviatky, pri slávnostiach, športových podujatiach alebo pri iných podobných akciách predávať aj mimo prevádzkarne potraviny a iný tovar, ktoré sa pri týchto príležitostiach obvykle ponúkajú a ktorých predaj je predmetom jeho podnikania,
i) predávať tovar aj v pojazdných predajniach,
j) predávať tovar, pomocou automatov obsluhovaných zákazníkom,
k) uskutočňovať podomový a zásielkový predaj."


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Mám nárok na živnostenské oprávnenie? (Iné oblasti práva)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať. Dostal som dotáciu na SZČO a minul som pridelené prostriedky. Teraz som v situácii, kedy musím tie peniaze po roku doložiť. Mohol by som za to dostať nejaký trest? Mám na mysli, či by som mohol skončiť v väzení. Nikdy som nebol trestaný, takže som bezúhonný. Aký trest by ma za to mohol postihnúť? Ďakujem.

Odpoveď: Mám nárok na živnostenské oprávnenie?

(odpoveď odoslaná: 26.03.2017)

Dobrý deň, zrejme sa pýtate na príspevok z úradu práce sa samostatnú zárobkovú činnosť V otázke neuvázate druh príspevku/.

Podľa ust. § 49 zákona o službách zamestnanosti  platí, že úrad poskytne najviac 60 % výšky príspevku  do 30 kalendárnych dní odo dňa uzatvorenia dohody o poskytnutí príspevku a zvyšnú časť príspevku po predložení prvej správy, ktorú predložíte príslušnému  úradu práce po uplynutí 12 mesiacov prevádzkovania samostatnej zárobkovej činnosti, vrátane predloženia príslušných dokladov, ktoré osvedčujú opodstatnenosť výdavkov, na ktoré bol príspevok poskytnutý.

V prípade nepoužitia celého príspevku je príjemca príspevku povinný vrátiť nepoužitú časť príspevku; v prípade predčasného ukončenia, resp. prerušenia podnikania počas trvania dohody je príjemca povinný vrátiť úradu alikvotnú/pomernú časť poskytnutého príspevku.

Podrobnosti máte uvedené v samotnej dohode uzatvorenej s úradom práce.

 

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Mám nárok na živnostenské oprávnenie?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.