Máte
otázku?

Starostlivosť o dieťa v čase do rozvodu manželstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Starostlivosť o dieťa v čase do rozvodu manželstva

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako je to so starostlivosťou o maloletého syna. Mám problémy s manželom. Mám právo ho v prípade rozvodu nepožiadať?

Odpoveď: Starostlivosť o dieťa v čase do rozvodu manželstva

Dobrý deň,

zákon o rodine vychádza zo zásady, že obaja rodičia dieťaťa (a to bez ohľadu na to, či sú manželmi alebo nie) majú vo vzťahu k dieťaťu rovnaké rodičovské práva aj povinnosti.

Ako matka dieťaťa (hoci Vám manžel podľa Vášho opisuje spôsobuje problémy) nie ste oprávnená zasiahnuť do rodičovských práv Vášho manžela takým spôsobom, že mu budete brániť stretávať sa či starať sa o Vaše spoločné dieťa v rovnakej miere, ako to robíte Vy.

Ak by ste bránili v čase do rozvodu manželstva otcovi dieťaťa vo výkone jeho rodičovských práv, resp. by ste sa s ním nedohodli na tom, ako sa bude s dieťaťom stretávať, resp. starať sa o neho, môže Váš manžel podať na súd návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností k maloletému dieťaťu na čas do rozvodu manželstva. V takomto prípade by súd mohol neodkladným opatrením upraviť aj právo styku či starostlivosti o dieťa na čas do rozvodu a toto rozhodnutie by bolo pre Vás oboch záväzné. 

Trápi vás "Starostlivosť o dieťa v čase do rozvodu manželstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Starostlivosť o dieťa v čase do rozvodu manželstva (Rodinné právo)

Dobrý deň, som muž na rodičovskej dovolenke. Starám sa o dieťa doma, ktoré má rok a pol. Moja manželka pracuje. Uvažujem o rozvode a momentálne bývame u jej rodičov. Môžem si zbaliť seba a dieťa a odísť, pričom jej dovolím pravidelné návštevy?

Odpoveď: Starostlivosť o dieťa v čase do rozvodu manželstva

(odpoveď odoslaná: 28.03.2022)

Dobrý deň, presťahovanie s mal. dieťaťom v rámci územia SR zákon o rodine výslovne neupravuje. Čo však explicitne uvádza, je, že o podstatných veciach súvisiacich s výkonom rodičovských práv a povinností sa majú rodičia mal. dieťaťa dohodnúť, v opačnom prípade rozhodne súd na návrh jedného z nich. Vzhľadom na uvedené, pokiaľ manželka s vašim odsťahovaním a s tým, že vezmete so sebou aj vaše mal. dieťa súhlasí, potom v tom nevidím problém. Manželka však v takomto prípade, ako sám píšete, má právo na styk s dieťaťom. Ak sa na ňom viete s manželkou dohodnúť je to v poriadku. Problém by vznikol, ak by ste sa dohodnúť nevedeli, potom viete predmetné vyriešiť do času kým nebude rozvedený tak, že podáte na súd návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorým môžete žiadať zveriť mal. dieťa vám do výlučnej starostlivosti, s tým, že vašej manželke bude umožnené sa s vašim dieťaťom stýkať. Súd by však v takomto prípade rozhodoval aj o povinnosti platiť výživné na mal. dieťa, na ktoré by zaviazal vašu manželku, za predpokladu, že dieťa by zveril vám do výlučnej osobnej starostlivosti. 

Časté sú prípady, keď matka odíde spolu s deťmi od otca dieťaťa a otec takýto odchod toleruje. Ak by to netoleroval, môže sa obrátiť na súd a žiadať o tom aby súd rozhodol o tom, komu bude dieťa dočasne zverené. Zažil som situácie kedy si rodičia navzájom "kradli" deti. Potom už musel zasiahnuť súd. Niekedy sa stáva, že sa rodičov sťahuje na druhú stranu Slovenska. Ako som uviedol vyššie, zákon o rodine nerieši súhlasy rodičov s odťahovaním sa v rámci územia Slovenskej republiky. Takže, keď sa už sťahujete, matka môže podať návrh na súd, aby rozhodol o zverenie detí do starostlivosti, úprave styku a výživného. To že podá návrh neznamená, že jej dieťa bude zverené. Preto by bolo ideálne, že keď sa odsťahujete, hneď podáte aj návrh na súd na zverenie dieťaťa do svojej starostlivosti na čas do rozvodu. 

Záverom uvediem, že ak sa viete s vašou manželkou na úprave práv a povinností k vášmu mal. dieťaťu do času rozvodu dohodnúť, potom predmetné nemusíte riešiť prostredníctvom súdu. V prípade, že podáte návrh na rozvod, konanie o rozvod vášho manželstva bude obligatórne spojené s konaním o úpravu práv a povinností k mal. dieťaťu na čas po rozvode, nakoľko z vášho manželstva pochádzajú mal. deti. Teda rozsudkom, ktorým súd rozhodne o rozvode vášho manželstva, súčasne rozhodne aj o zverení vášho mal. dieťaťa do starostlivosti jedného z vás ako rodiča alebo do striedavej starostlivosti oboch, ďalej rozhodne o styku a o vyživovacej povinnosti. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Starostlivosť o dieťa v čase do rozvodu manželstva (Rodinné právo)

Musím mu ho dať, aj keď sa to týka oblasti, v ktorej môj maloletý syn navštevuje materskú školu vo Vavrisove? On si ho počas svojej "starostlivosti" prehlásil do inej materskej školy na toto obdobie. Dieťa takto behá z jednej škôlky do druhej. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Starostlivosť o dieťa v čase do rozvodu manželstva

(odpoveď odoslaná: 17.01.2017)

Dobrý deň,

v danej situácií Vám odporúčame podať návrh na súd na nariadenie neodkladného opatrenia, ktorým Vám bude dieťa zverené na čas do rozvodu do Vašej osobnej starostlivosti a upravený styk dieťaťa s otcom.

Totiž ako uvádzate, neustále presúvanie dieťaťa z jednej materskej školy do inej nemusí byť v záujme maloletého, pričom práve záujem dieťaťa má byť prvoradým hľadiskom pri akomkoľvek rozhodovaní týkajúceho sa maloleté dieťaťa. Zákonnou cestou, ako tomu zamedziť, je práve podanie uvedeného návrhu.

Vy ako jeden z rodičov totiž nemôžete samostatne určovať, či, kedy a za akých podmienok odovzdáte dieťa svojmu manželovi - zákon vychádza z princípu, že rodičovské práva a povinnosti prislúchajú obom rodičom a to v rovnakej miere. Vyššie navrhnutý postup sa preto javí ako v danej veci nevyhnutný.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Starostlivosť o dieťa v čase do rozvodu manželstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.