Máte
otázku?

Spôsob prevodu majetku vydržaním


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Košice

Otázka: Spôsob prevodu majetku vydržaním

Dobrý deň. Niekoľko rokov som spolu s rodičmi využíval pozemok. Pri dedičskom konaní však vyšlo najavo, že celý pozemok nie je právne celkom vyriešený. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, aké potvrdenia a doklady potrebujem k vyriešeniu prevodu a aký je postup? Ďakujem.

Odpoveď: Spôsob prevodu majetku vydržaním

Dobrý deň,

pre nadobudnutie nehnuteľnosti vydržaním je potrebné splniť niekoľko zákonných podmienok. Pozemok musí osoba, resp. jej predkovia užívať minimálne 10 rokov nepretržite, musí ju užívať dobromyseľne (vnútorne presvedčený, že je vlastníkom a nie je mu známe, že vlastníkom je niekto iný) a musí ísť o držbu oprávnenú.

Ak sú všetky tieto podmienky splnené, potom môžete pred notárom vyhlásiť, že ste splnili podmienky pre vydržanie a že ste teda vlastníkom danej nehnuteľnosti. Notárska zápisnica nie je nadobúdacím titulom. Tým je samotné splnenie podmienok. Avšak na základe notárskej zápisnice môžete svoje vlastnícke právo zapísať na list vlastníctva, a to formou Záznamu (§ 34 a nasl. Katastrálneho zákona).

Podľa § 63 ods.1 Notárskeho poriadku 

Osvedčenie vyhlásenia o vydržaní vlastníckeho práva k nehnuteľnosti alebo o vydržaní práva zodpovedajúceho vecnému bremenu sa vydáva formou notárskej zápisnice. Osvedčenie vyhlásenia o vydržaní musí okrem všeobecných náležitostí notárskej zápisnice (§ 47)obsahovať:
a) vyhlásenie účastníka, že splnil podmienky vydržania podľa osobitného predpisu,6) najmä okolnosti odôvodňujúce začatie oprávnenej držby, trvanie a nepretržitosť držby. K vyhláseniu účastník dokladá
1. vyjadrenia osôb, ktorým posledný zápis v katastri nehnuteľností preukazuje vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu, alebo ich právnych nástupcov, ak sú tieto osoby známe, že nemajú k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady; pravosť podpisu osôb na vyjadrení musí byť úradne osvedčená,
2.vyjadrenie obce, v ktorej katastrálnom území sa nehnuteľnosť nachádza, že vznikom vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu nie sú dotknuté jej oprávnené záujmy,
3.vyjadrenie právnickej osoby, ktorá je príslušná na správu nehnuteľností podľa osobitného predpisu6a) alebo má právo nakladať s nehnuteľnosťami podľa osobitného predpisu,6b) že nemá k vzniku vlastníckeho práva alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu výhrady, ak ide o nehnuteľnosti mimo zastavaného územia obce,
 
b) označenie dôkazov, ktoré boli notárovi predložené na potvrdenie osvedčovaných skutočností,
 
c) uvedenie dňa, ktorým účastník nadobudol vydržaním vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu.

Trápi vás "Spôsob prevodu majetku vydržaním" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spôsob prevodu majetku vydržaním (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako si môžem dom, v ktorom bývam a ktorý nepatrí nikomu, prepísať na svoje meno. Ďakujem pekne za odpoveď.

Odpoveď: Spôsob prevodu majetku vydržaním

(odpoveď odoslaná: 08.02.2024)

Dobrý deň, v veci vami položenej otázky vzniká najprv viacero otázok a treba na tieo hľdať odpovede.

Môže sa jednať o nepovolenú stavbu napr. vlastníka pozemku, i keď vlastník pozemku stvabu bez povolenia postaviť nemusel. Vy ako žávateľ stavby teoreticky by ste mohli podať jedine návrh na súd o vydržanie nehnuteľnosti, kde by ste museli preukázať a doložiť viacero dokladov. Citujeme ust. § 359a/ a nasl. Civilného mimosporpvho poriadku. Podľa ust. § 359d/ ods. 2 Civil. mimosporového poriadku platí :

" Návrh na začatie konania o potvrdení vydržania musí obsahovať okrem všeobecných náležitostí podania opísanie skutočností, z ktorých vyplýva, že navrhovateľ splnil predpoklady pre nadobudnutie vlastníckeho práva k nehnuteľnosti alebo práva zodpovedajúceho vecnému bremenu vydržaním, označenie nehnuteľnosti podľa údajov z katastra nehnuteľností a označenie dňa, keď navrhovateľ nadobudol vlastnícke právo k nehnuteľnosti alebo právo zodpovedajúce vecnému bremenu vydržaním. Skutočnosti podľa prvej vety musí navrhovateľ osvedčiť.

Odporúčam vo veci kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Spôsob prevodu majetku vydržaním (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, Kto bude riešiť otázku vydržania pozemkov od 1.5.2021?

Odpoveď: Spôsob prevodu majetku vydržaním

(odpoveď odoslaná: 29.04.2021)

Dobrý deň,
vydržanie od 01.05.2021 budú riešiť už len súdy. Stále ostáva možnosť podať žalobu na určenie vlastníckeho práva, no namiesto notárskej zápisnice sa zavádza konanie o potvrdení vydržania. Presné podmienky budú uvedené v Civilnom mimosporovom poriadku.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spôsob prevodu majetku vydržaním" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.