Máte
otázku?

Spolužitie manželov v rozvodovom konaní


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Banská Bystrica

Otázka: Spolužitie manželov v rozvodovom konaní

Dobrý deň, obraciam sa na Vás s prosbou o radu, ktorá je pre mňa v súčasnosti veľmi dôležitá. Vopred Vám veľmi pekne ďakujem. S manželom sme v rozvodovom konaní. Máme dve maloleté deti. Žiadosť o rozvod manželstva je už podaná na súde. Oznámila som to manželovi a požiadala som ho, aby si pobalil svoje veci a opustil domácnosť do rozsudku. Avšak on nechce odísť a argumentuje, že ešte stále tu býva. Rada by som vedela, či ho môžem a akou cestou ho môžem zo domácnosti vyhodiť, pretože sa bojím jeho prítomnosti až do rozvodu. Obávam sa, aby niečo neurobil mne alebo deťom. Byt, v ktorom bývame, je nájomný, takže si myslím, že môžem jednoducho vymeniť zámok, pobaliť mu veci a stretnúť sa s ním už iba na súde. Aké možnosti mám v tomto prípade? Bojím sa ho strpieť v domácnosti, kde žijú aj jeho deti, počas celého konania, pretože jeho správanie môže byť arogantné alebo násilné. Prosím Vás preto o radu. Veľmi pekne Vám ďakujem.

Odpoveď: Spolužitie manželov v rozvodovom konaní

Dobrý deň,

keďže ste nájomcami bytu nie ste oprávnení na byte vymeniť zámky. Len vlastník môže rozhodovať a zasahovať do svojho majetku. Aj keby ste boli vlastníkom, uvedené konanie by už hraničilo s trestným činom, pretože byt je obydlím Vášho manžela. 

Podľa § 705a Občianskeho zákonníka  Ak sa z dôvodu fyzického násilia alebo psychického násilia, alebo hrozby takýmto násilím vo vzťahu k manželovi alebo k rozvedenému manželovi ako spoločnému užívateľovi bytu alebo k blízkej osobe, ktorá s ním býva spoločne v byte, stalo ďalšie spolužitie neznesiteľným, môže súd na návrh jedného z manželov alebo rozvedených manželov obmedziť užívacie právo druhého z nich, alebo ho z jeho užívania úplne vylúčiť.

 V zmysle tohto ustanovenia teda existuje zákonná možnosť, ako ho z bytu vysťahovať, avšak na to, aby tak súd rozhodol, by sa ďalšie spolužitie muselo stať neznesiteľným. Neznesiteľnosť sa posudzuje z objektívneho hľadiska, teda tak, či aj iná osoba by na Vašom mieste pociťovala takéto spolužitie za neznesiteľné.

Po rozvode manželstva môžete postupovať podľa § 705 ods. 2 OZ Ak sa rozvedení manželia nedohodnú o nájme bytu, súd na návrh jedného z nich rozhodne, že sa zrušuje právo spoločného nájmu bytu. Súčasne určí, ktorý z manželov bude byt ďalej užívať ako nájomca.

Trápi vás "Spolužitie manželov v rozvodovom konaní" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spolužitie manželov v rozvodovom konaní (Rozvod)

Dobrý deň, s manželom sa rozvádzame a momentálne žijeme v rodinnom dome, ktorý vlastníme spoločne. Dom je v súčasnosti na predaj. Rada by som sa opýtala, pokiaľ dôjde k nášmu rozvodu skôr, než sa dom predá, má manžel právo vyhodiť ma z domu? Alebo mám nárok zostať v dome, kým sa nepredá? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Spolužitie manželov v rozvodovom konaní

(odpoveď odoslaná: 01.03.2023)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že dom je v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, ktorý vzhľadom na budúci rozvod manželstva chcete predať, resp. realizujete kroky za účelom jeho predaja.

Uvádzame, že súčasťou konania o rozvod manželstva nie je vyporiadanie bezpodielového spoluvlastníctva manželov.

Ak by došlo k rozvodu skôr ako sa dom predá, uvádzame, že manžel Vás z domu vyhodiť ani vysťahovať na ulicu nemôže, lebo aj keď dôjde k rozvodu manželstva, táto skutočnosť nemá vplyv na na vlastníctvo domu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spolužitie manželov v rozvodovom konaní" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.