POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Spoluvlastnictvo domu a trvaly pobyt


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Žilina

Otázka: Spoluvlastnictvo domu a trvaly pobyt

Dobrý deň, sme traja súrodenci, ktorí sme rovným dielom zdedili dom po rodičoch. Jeden z nás, spoluvlastník, tam má stále hlásený trvalý pobyt, avšak v dome nežije. Chceli by sme vedieť, či môže jeho trvalý pobyt spôsobiť problém pri predaji domu v prípade, že by spoluvlastník chcel svojim trvalým pobytom spôsobiť problémy, napríklad sa do domu nasťahuje a nebude chcieť odtiaľ odísť a podobne. Za Vašu odpoveď vám vopred veľmi pekne ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Spoluvlastnictvo domu a trvaly pobyt

Dobrý deň,

samotná skutočnosť, že jeden zo spoluvlastníkov má trvalý pobyt v predávanej nehnuteľnosti je pri predaji úplne irelevantná - nebráni predaju spoluvlastníckych podielov.

Každý jeden zo spoluvlastníkov ale môže nehnuteľnosť vo veľkosti svojho spoluvlastníckeho podielu, pokým je jeho vlastníkom, užívať. Ak by teda jeden zo súrodencov nechcel nehnuteľnosť predať, má na to právo a nehnuteľnosť môže vo veľkosti svojho podielu užívať - ak by mu v tom ostatní spoluvlastníci bránili, mal by právo domáhať sa voči nim náhrady. Ak by sa len napr. dvaja spoluvlastníci rozhodli predať svoj podiel, to by už pravdepodobne spôsobovalo pri predaji problémy, keďže kupujúci chcú nehnuteľnosti spravidla nadobudnúť do svojho výlučného vlastníctva.

Pre úplnosť uvádzam, že v prípade, ak by nehnuteľnosť chcel predať napr. len jeden alebo len dvaja z troch spoluvlastníkov, majú ostatní spoluvlastníci voči spoluvlastníkom, ktorí chcú svoj podiel previesť, predkupné právo. Teda, spoluvlastníci, ktorí chcú svoj podiel previesť, sú povinní ponúknuť ho najskôr ostatným spoluvlastníkom, ktorí svoj podiel nechcú previesť.

Trápi vás "Spoluvlastnictvo domu a trvaly pobyt" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spoluvlastnictvo domu a trvaly pobyt (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, sme sestry a máme rovnaký diel spoluvlastníctva domu. Syn mojej sestry, 32-ročný muž, sa chce prihlásiť na trvalý pobyt v tomto dome, pretože nemá kde bývať. Využíva všetko, čo dom ponúka, pretože ja bývam v inom okrese. Aké problémy by som mohla mať ako druhá spoluvlastníčka, ak budem súhlasiť s jeho prihlásením na trvalý pobyt? Ďakujem vám za vašu pomoc. S pozdravom, Silvia.

Odpoveď: Spoluvlastnictvo domu a trvaly pobyt

(odpoveď odoslaná: 14.10.2022)

Dobrý deň,
na vami položenú otázku uvádzame, že prihlásenie na trvalý pobyt má len evidenčný charakter a nezakladá vlastnícke ani iné právo k nehnuteľnosti alebo k jej vlastníkovi. V otázke uvádzate, že dom je v podielovom spoluvlastníctve vás - 3 sestier, a preto s prihlásením brata na trvalý pobyt bude potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov. Nepoznáme aký je stav syna vašej sestry z hľadiska jeho soc. a finančnej situácie, ale odporúčame spísať zmluvu o nájme domu podľa §  685 a nasl. Obč. zákonníka, ktorá sa vyznačuje odplatnosťou, prípadne zmluvu o výpožičke podľa § 659 a nasl. Obč. zákonníka, ktorá sa vyznačuje bezodplatnosťou, ako aj spôsob úhrady nákladov spojených s bývaním v dome /voda, elektrina, plyn,  a podobne/, lebo dodávatelia médií budú prípadný nedoplatok vymáhať od tej osoby, ktorá je vedená ako odberateľ konkrétneho média a nie od užívateľa nehnuteľnosti. Odporúčam kontaktovať advokáta.
4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Spoluvlastnictvo domu a trvaly pobyt (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, chcem sa spýtať ohľadom prihlásenia na trvalý pobyt. Je možné, aby na trvalý pobyt prihlásil občana len jeden z vlastníkov nehnuteľnosti, bez súhlasu druhého vlastníka nehnuteľnosti? Aby som to popísal podrobnejšie: priateľka vlastní nehnuteľnosť (rodinný dom) v podielovom vlastníctve so svojim synom. Jej syn sa rozhodol prihlásiť na trvalý pobyt neplnoletú dcéru jeho priateľky (možno už manželky, to si nie som istý). Môže túto neplnoletú dcéru prihlásiť na trvalý pobyt bez súhlasu druhého vlastníka nehnuteľnosti? Ďakujem za odpoveď, František.

Odpoveď: Spoluvlastnictvo domu a trvaly pobyt

(odpoveď odoslaná: 23.03.2022)

Dobrý deň, ďakujeme za otázku.

Predovšetkým treba uviesť, že prihlásenie na trvalý pobyt má len evidenčný charakter a nezakladá k nehnuteľnosti žiadne právo, ani právo na užívanie nehnuteľnosti, čo vyplýva z ust. §  3 ods. 3 zákona o hlásení pobytu občanov SR :

" Prihlásenie občana na trvalý pobyt nezakladá nijaké právo k budove uvedenej v odseku 2 ani k jej vlastníkovi a má evidenčný charakter."

Ďalej platí, že pri prihlásení na trvalý pobyt je potrebný súhlas všetkých spoluvlastníkov nehnuteľnosti. Z otázky usudzujeme, že dcéra priateľky syna Vašej priateľky nie je jeho potomkom, teda ide "len" o dcéru jeho priateľky, potom bol potrebný súhlas druhého spoluvlastníka. Ak by však dcéra priateľky syna Vašej priateľky bola potomkom syna, potom nie je potrebný súhlas druhého spoluvlastníka nehnuteľnosti, čo vyplýva z ust. §  3  ods. 8 písm. d/ zákona o hlásení pobytu občanov SR :

"d/ písomné potvrdenie o súhlase s prihlásením občana na trvalý pobyt s osvedčeným podpisom vlastníka alebo všetkých spoluvlastníkov budovy alebo jej časti s údajmi podľa § 4 ods. 6 písm. b); toto potvrdenie sa nevyžaduje, ak

1. ide o prihlásenie vlastníka alebo spoluvlastníka,
2. ide o prihlásenie občana, ktorý má zriadené vecné bremeno doživotného užívania nehnuteľnosti,
3. ide o prihlásenie manžela alebo nezaopatreného dieťaťa4g) vlastníka alebo
4. vlastník alebo všetci spoluvlastníci budovy alebo jej časti potvrdia svojím podpisom na prihlasovacom  lístku na trvalý pobyt súhlas s prihlásením občana na trvalý pobyt pred zamestnancom ohlasovne."
 
Ak prihlásenie na trvalý pobyt bolo vykonané na základe nepravdivých údajov, potom treba trvalý pobyt zrušiť, čo umožňuje ust. § 7 cit. zákona.

 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spoluvlastnictvo domu a trvaly pobyt" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.