Máte
otázku?

Spoločný dvor a predkupné právo


Online právna poradňa
Oblasť práva: Spoluvlastníctvo, Trenčín

Otázka: Spoločný dvor a predkupné právo

Dobrý deň, mám otázku. Predávam rodinný dom s pozemkom a záhradou, ktoré mám vo výlučnom vlastníctve. K tomu patrí aj časť spoločného dvora, z ktorého som spolumajiteľ. Som povinný svoju časť spoločného dvora ponúknuť na predaj ostatným spoluvlastníkom, v súlade s predkupným právom? Bez prístupu cez spoločný dvor je nehnuteľnosť prakticky nepredajná, keďže to je jediný prístup k domu. Ďakujem.

Odpoveď: Spoločný dvor a predkupné právo

Dobrý deň. Nakoľko slovenská právna úprava nerieši otázku spoločného dvora z pohľadu uplatnenia predkupného práva druhým spoluvlastníkom, nemožno na Vašu otázku podať jednoznačnú odpoveď. Ak by totiž daný problém posudzoval prísny pozitivista, zrejme by dospel k záveru, že aj pri spoločnom dvore treba uplatniť predkupné právo. Na druhej strane ak by ostatní spoluvlastníci svoje predkupné právo využili, je logické, že nehnuteľnosť, ku ktorej vedie prístupová cesta iba cez spoločný dvor, by bola nepredajná a prakticky nevyužiteľná. Osobne preto zastávam názor, že ak ide o spoločný dvor, tak nie je na mieste aplikácia ustanovení o predkupnom práve. Pokiaľ by následne nastala situácia, že niektorí spoluvlastníci spoločného dvora by sa domáhali relatívnej neplatnosti právneho úkonu, v súdnom konaní by bolo možné argumentovať tým, že z ich strany ide o výkon práva, ktorý je v rozpore s ustanovením § 3 ods. 1 Občianskeho zákonníka.

Trápi vás "Spoločný dvor a predkupné právo" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Spoločný dvor a predkupné právo (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, predávame dom spolu s naším podielom (1/10) na príjazdovej ceste. Avšak jeden zo susedov si chce uplatniť predkupné právo. Ostatní susedia súhlasia s tým, že sa vzdajú predkupného práva. Bez podielu na príjazdovej ceste asi nemá zmysel dom predávať, preto by ma zaujímalo, ako by mohol dopadnúť súd v prípade, že by sa sused domáhal neplatnosti právneho úkonu. Prípadne, ak by mu súd aj vyhovel, či by tento podiel, ktorý by sme predali, prešiel späť na nás. Ďakujem.

Odpoveď: Spoločný dvor a predkupné právo

(odpoveď odoslaná: 15.08.2023)

Dobrý deň, z otázky predpokladáme, že dom s podielom na prístupovej ceste predávate cudzej osobe, teda nie spoluvlastníkovi prístupovej cesty.
Ak jeden spoluvlastník chce využiť predkupné právo a napriek tomu by ste podiel na prístupovej ceste  predali nového vlastníkovi domu, dotknutý podiel. spoluvlastník by musel podať žalobu na súd o relat. neplatnosť právneho úkonu a následne súd by rozhodol, že bolo porušené predkupné právo spoluvlastníka, kúpna zmluva je v tejto časti neplatná a nahradil by prejav vôle tak, že spoluvlastníkom pozemku sa stáva osoba, ktorej predkupné právo bolo porušené.

Žaloba musí byť v tomto prípade podaná v lehote do 3 rokov od zavkladovania vašej kúpnej zmluvy do katastra nehnuteľností.

Poznámka na záver : Ak by vec skončila na súde ako uvádzame vyššie, záver súdu by viedol k ďalšiemu súdnemu sporu - žaloba o zriadenie vecného bremena spočívajúceho v práve prechodu a prejazdu v prospech nového vlastníka domu.

Vo veci prípadne odporúčam  kontaktovať advokáta hlavne ohľadom komunikácie s problémovým spoluvlastníkom, ako aj na spracovanie kúpne zmluvy.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Spoločný dvor a predkupné právo (Spoluvlastníctvo)

Dobrý deň, rada by som sa opýtala na pravidlá užívania spoločného pozemku, ktorý podľa zákona patrí mestu, avšak môže byť využívaný oboma rodinami, ktoré tu bývajú. Je možné, aby sme susedkine položené veci odstránili? Môžeme sa dotýkať jej predmetov, ktoré sú na spoločnom pozemku, ako napríklad kamenov, ktoré nám prekážajú kvôli bezpečnosti našich malých detí, kvetov, súd, vedier a iných vecí, ktoré si tam nechala bez povolenia alebo opýtania sa nás alebo mesta? Pri našej bytovke sa nachádza spoločný pozemok, ktorý máme oplotený, hoci patrí mestu. Susedka, ktorá býva nad nami, a my sme teda dve rodiny, ktoré by mali spoločne užívať tento mestský pozemok, teda spoločný dvor. Avšak naša suseda nám v tom bráni. Položila všade kamienky, pestuje si tu zeleninu, upravuje trávnik a nám vôbec nedovoľuje tento dvor využívať. Chcem sa teda spýtať, čo sa stane, keď odtrhnem paradajky alebo inú zeleninu, ktorú vypestovala susedka, v spoločnej záhrade? Ako sa máme správať, keď nám suseda úplne bráni prístup na spoločný pozemok, na ktorom môžeme využívať aj parkovanie, pretože tam má rozhádzané svoje veci? Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Spoločný dvor a predkupné právo

(odpoveď odoslaná: 06.04.2020)

Dobrý deň, 
nepoznáme umiestnenie bytovej stavby ani pozemku, ale z otázky usudzujeme, že Vy a ani sused nemá s vlastníkom pozemku podpísanú aspoň nájomnú zmluvu. 

Pokiaľ suseda nemá uzatvorenú nájomnú zmluvu s vlastníkom pozemku, ide o neoprávnené užívanie pozemku a branie úžitkov /záhrada/. 
Otázkou je či pozemok pod bytovými domami je majetkoprávne vyporiadaný.
Vo veci Vám odporúčame, aby ste sa obrátili priamo na vlastníka pozemku a žiadali jeho odkúpenie resp. aspoň uzatvorenie nájomnej zmluvy.

Vo veci posúdenia zmluvy resp. majetkoprávneho vyporiadania sa môžete obrátiť aj na našu advokátsku kanceláriu, prípadne vec konzultovať priamo telefonicky prípadne cez videohovor.


Podotázka: Spoločný dvor a predkupné právo (Spoluvlastníctvo)

Aká je zákonná lehota na uplatnenie predkupného práva v prípade nehnuteľností (dom, pozemok, záhrada)? Vopred ďakujem.

Odpoveď: Spoločný dvor a predkupné právo

(odpoveď odoslaná: 26.09.2016)

Dobrý deň,

analogicky sa použije § 605 OZ, podľa ktorého Ak nie je dohodnutá doba, dokedy sa má predaj uskutočniť, musí oprávnená osoba vyplatiť hnuteľnosť do ôsmich dní, nehnuteľnosť do dvoch mesiacov po ponuke. Ak táto doba uplynie márne, predkupné právo zanikne. Ponuka sa vykoná ohlásením všetkých podmienok; ak ide o nehnuteľnosť, musí byť ponuka písomná.

Zákonná lehota je teda 2 mesiace.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Spoločný dvor a predkupné právo" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.