Máte
otázku?

Splnomocnenie na odmietnutie dedičstva


Online právna poradňa
Oblasť práva: Dedičské právo, Zahraničie

Otázka: Splnomocnenie na odmietnutie dedičstva

Prosím Vás, čo to pre mňa znamená, keď som podpísala plnomocenstvo na otca podľa §463 po smrti matky. Sme štyria súrodenci a ak to jeden z nás nepodpíše, čo to pre mňa osobne znamená? Ďakujem vopred.

Odpoveď: Splnomocnenie na odmietnutie dedičstva

Dobrý deň,

ak tomu správne rozumiem, splnomocnili ste Vášho otca, aby vo Vašom mene odmietol dedičstvo. Podstatou odmietnutia dedičstva je, že sa už nepovažujete za dediča. Plnomcenstvo však musí byť správne formulované, a teda splnomocňovať ho konkrétne na odmietnutie dedičstva vo Vašom mene. Nerozumiem druhej časti otázky. Splnomocnili ste otca na tento úkon všetci alebo len Vy? Ak ste ho splnomocnili len Vy, potom sa na platnosť tohto plnomocenstva nevyžadujú podpisy ostatných súrodencov.

Trápi vás "Splnomocnenie na odmietnutie dedičstva" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Splnomocnenie na odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať, ak mi zomrel biologický otec a ja nechcem mať nič spoločné s dedičstvom. Nechcem dediť a zároveň sa nemôžem (a ani nechcem) zúčastniť spadnutia na dedičskom konaní. Ďakujem za odpoveď. S pozdravom, R.

Odpoveď: Splnomocnenie na odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 31.01.2024)

Dobrý deň, z optázky predpokladáme, že už máte predvolanie na dedičské konanie, pričom na toto konanie nechcete ísť a ani nechcete dediť.

Riešením je, aby ste dedičsto odmietli v zmysle ust. § 463 Občianskeho zákonníka :

"(1) Dedič môže dedičstvo odmietnuť. Odmietnutie sa musí stať ústnym vyhlásením na súde alebo písomným vyhlásením jemu zaslaným.

(2) Zástupca dediča môže za neho dedičstvo odmietnuť len podľa plnomocenstva, ktoré ho na to výslovne oprávňuje."

Z uvedeného zákonného ustanovenia vyplýva, že treba napísať notárovi, že po poručiteľovi s uvedením jeho údajov odmietate dedičstov v celom rozsahu, samozrejme aj s uvedením vašich osobných údajov, vrátane r. č., bydliska. Poznamenávame, že ak by biologický otec mal hoci aj dlhy, nikto od vás nemôže žiadne dlhy vymáhať ani cestou súdu. Súčasne platí, že ak by sa v budúcnosti našiel nejaký ďalší majetok, ktorý teraz nebude predmetom dedenia, potom nemôžete ani tento majetok dediť. V zmysle práva odmietnutie dedičstva v podstate znamená a hľadí sa na vás ako keby ste sa smrti poručiteľa ani nedožili. Odmietnutie dedičstva nemožno odvolať.

 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Splnomocnenie na odmietnutie dedičstva (Dedičské právo)

Dobrý deň, Ak udelím bratovi plnú moc pri dedičskom konaní, môže teda za mňa podpísať, že odmietam časť môjho dedičstva, aj keď sme sa dohodli, že to neodmietam? Ak by sa tak stalo, dá sa to napadnúť? Ďakujem.

Odpoveď: Splnomocnenie na odmietnutie dedičstva

(odpoveď odoslaná: 08.11.2020)

Dobrý deň,
Vami uvedená formulácia nie je správna. práve najšťastnejšia. Keďže splnomocnenie v dedičskom konaní sa udeľuje v písomnej forme, rozsah oprávnenia je treba riadne formulovať, aby nedošlo k pochybnostiam.

Do splnomocnenia treba uviesť, že žiadate v dedičskom konaní rozhodnúť podľa dedičských podielov v zmysle ust. Obč. zákonníka, teda žiadne odmietnutie alebo vzdanie sa dedičstva. V plnej moci uveďte, že splnomocnený zástupca /brat/ v dedičskom konaní je oprávnený vo Vašom mene a na Váš účet len nadobudnúť dedičský podiel, ktorý Vám pripadá zo zákona, bez toho, aby sa vo Vašom mene vzdával dedičského podielu alebo uzatváral dohody, ktorým by znižoval rozsah nadobudnutého dedičstva vo Váš prospech.

Súčasne uvádzame, že podľa ust. § 470 Obč. zákonníka platí :

"(1) Dedič zodpovedá do výšky ceny nadobudnutého dedičstva za primerané náklady spojené s pohrebom poručiteľa a za poručiteľove dlhy, ktoré na neho prešli poručiteľovou smrťou.
(2) Ak je viac dedičov, zodpovedajú za náklady poručiteľovho pohrebu a za dlhy podľa pomeru toho, čo z dedičstva nadobudli, k celému dedičstvu."



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Splnomocnenie na odmietnutie dedičstva" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.