Máte
otázku?

Splátkový kalendár ?


Online právna poradňa
Oblasť práva: Nezaradené, Košice

Otázka: Splátkový kalendár ?

Ďakujem za odpoveď. Vami uvedené informácie rozumiem, avšak nezodpovedali ste mi na otázku, aký dlhý je splátkový kalendár. Predtým to bolo 3 roky, no niekde som čítala, že teraz je to 5 rokov. Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovné :

Vami požadovaná informácia sa nachádza v ust . § 168  zákona o konkurze :

Návrh na určenie splátkového kalendára podľa tejto časti zákona je oprávnený podať dlžník, ktorý je fyzickou osobou.

Návrh na určenie splátkového kalendára sa podáva na predpísanom tlačive. Okrem všeobecných náležitostí návrhu podľa § 127 Civilného sporového poriadku a iných náležitostí ustanovených týmto zákonom návrh na určenie splátkového kalendára v prílohe obsahuje

a) dlžníkov životopis spolu s opisom jeho aktuálnej životnej situácie,

b) zoznam osôb spriaznených s dlžníkom,

c) zoznam aktuálneho majetku a zoznam majetku väčšej hodnoty, ktorý vlastnil v posledných troch rokoch,

d) zoznam záväzkov,

e) prehľad doterajších príjmov a výdavkov dlžníka za uplynulých päť rokov,

f) prehľad očakávaných výdavkov a príjmov dlžníka v nasledujúcich piatich rokoch a

g) posledných päť daňových priznaní25d) dlžníka, ak boli podané,

h) vyhlásenie dlžníka o platobnej neschopnosti,

i) doklad nie starší ako 30 dní preukazujúci, že voči dlžníkovi sa vedie exekučné konanie alebo obdobné vykonávacie konanie.

Odpoveď :  5 rokov. Termíny splátok následne závisia od výšky dlhu /§ 168f/ zákona/.

Trápi vás "Splátkový kalendár ?" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Dobrý deň, vyhotovujete aj notársku zápisnicu týkajúcu sa splátkového kalendára? Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 02.03.2024)

Dobrý deň, notársku zápisnicu môže spísať len notár.

Ak by ste cheli podpísať notársku zápisnicu ako exekučný titul, z ktorej by v podstate vyplývalo /to len usudzujeme, že sa na toto chcete opýtať/, že pri neuhradení jednej zo splátok sa stáva splatný celý dlh naraz, tu treba vedieť, že veriteľ by nemusel podávať návrh na súd, ale mohlo by predmetnú zápisnicu podať priamo na exekučné konanie cestou súdneho exekútora, lebo notárska zápisnica je exekučným titulom v zmysle ust. § 45 exekučného poriadku.


Preto treba zvážiť podpísanie notár. zápisnice ako exekučného titulu, keďže je možné, že samotná pohľadávka už je premlčaná a veriteľ chce len dosiahnúť úhradu premlčaného dlhu.

Odporúčam kontaktovať advokáta.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Dobrý deň, mám exekučný dlh vo výške 5 300 eur. Môžem požiadať o splácanie v splátkach? Musí mi exekútor vyhovieť? Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 08.01.2024)

Dobrý deň,

nakoľko vaša pohľadávka presahuje sumu 5.300,- EUR, exekútor by vám plnenie vymáhaného nároku v splátkach povolil len so súhlasom oprávneného. Ak tento na to súhlas nedá, exekútor Vám plnenie v splátkach nepovolí. Žiadosť si však podať môžete, avšak nemusí jej vyhovieť. Závisí to teda od vyjadrenia oprávneného. Uvedené ustanovuje § 61g ods. 5 Exekučného poriadku.

V prípade, ak by Váš dlh nepresahoval 5.000,- EUR, potom by vám plnenie v splátkach exekútor povolil za splnenia nižšie uvedených podmienok, ktoré ustanovuje § 61g ods. 2 Exekučného poriadku, a to bez toho, aby na to dával súhlas oprávnený. 

"Exekútor splnenie vymáhaného nároku v splátkach povolí vždy, ak

a) povinný je fyzickou osobou,

b) povinný vymáhaný nárok nespochybňuje,

c) nejde o opakovanú žiadosť povinného v exekučnom konaní,

d) vymáhaný nárok presahuje sumu minimálnej mzdy a nepresahuje 5 000 eur,

e) povinný vyhlási, že vymáhaný nárok bude zaplatený najviac v 18 mesačných splátkach rozvrhnutých tak, aby najmenej polovica vymáhaného nároku bola zaplatená do 6 mesiacov od zaplatenia prvej splátky,

f) povinný zaplatí prvú splátku najmenej vo výške 50 eur do 15 dní od doručenia upovedomenia o začatí exekúcie a vyhlási, že ďalšie splátky bude platiť mesačne, a to vždy ku dňu kalendárneho mesiaca, ktorý sa číselne zhoduje s dňom zaplatenia prvej splátky."


Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Dobrý deň, dlžník mi dlhuje 3 000 eur na nájomnom. S právnikom sme vypracovali splátkový kalendár, ale dlžník doteraz nesplatil žiadny z dlhov. Prosím o radu, ako mám ďalej postupovať. Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 11.05.2022)

Dobrý deň, ak ste spísali splátkový kalendár u právnika, je možné, že je tento formulovaný tak, že v prípade omeškania sa s plnením čo i len jednej splátky, stane sa splatným celý dlh. Hovorí sa tomu strata výhody splátok. Pokiaľ sa v dohode o splátkach nachádza takáto zmienka, potom je dosť možné, že splatnosť dlhu už nastala a vy si môžete voči dlžníkovi vymáhať celú dlžnú sumu aj spolu s úrokmi z omeškania. Môžete mu zaslať výzvu na zaplatenie, v ktorej ho upozorníte aj na možnosť vymáhania dlhu súdnou cestou. Ak dlžník nebude na výzvu reagovať a dlh Vám nezaplatí, môžete podať žalobu o zaplatenie. Pozor však na premlčanie. V prípade, že by bola žaloba podaná po uplynutí premlčacej doby a dlžník by vzniesol námietku premlčania, súd bude nútený žalobu zamietnuť. 


Trápi vás "Splátkový kalendár ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Dobrý deň, pán Ficek,
Mám na Vás otázku, budem vďačný, či už za stručnú, alebo dlhšiu odpoveď.
Ide o to, že mám dlh cca 300 e, ktorý bol postúpený exekútorovi. Dohodli sme sa na splátkovom kalendári v sume 30 e od 20. 03. 2021. Dnes mi prišla SMS s textom:
Nemáte uzavretý splat. kalendár a platby na Vás DLH 293. 96 sú nepostačujúce! Ak hneď nezačnete dlh uhrádzať, pristúpime k žalobe. 02/32111293

Splátkový kalendár mi bol doručený, akurát som ho nepodpísal - suma bola normálne podľa e-mailovej dohody 30e od 20. 03. 2021, ale potom mi napísali, že suma neni dostačujúca. Ako to môžu najprv schváliť a potom napísať toto? Podotýkam, že odpoveď z ich strany trvá priemerne 10 dni.

Otázky:
1. Prečo niektoré spoločnosti nemajú problém urobiť splátkový kalendár bez podpisov dokumentov? Je nevyhnutnosť ich mať podpísané?
2. Môžu po vypracovaní splátkového kalendára, po vzájomnej dohode na sume, sumu zmeniť? Lebo vraj im už nepostačuje. Neviem ako na to prišli po cca dvoch týždňoch od uzavretia dohody.
Pán Ficek, som veľmi vďačný za ľudí ako Vy, nie je mi príjemné Vás zadarmo otravovať, ale verím, že dobré skutky sa Vám vrátia. Aby sme sa vyhli zbytočnému dopisovaniu a zahlcovaniu Vás mailami, rád by som uvítal nejaký zákon, alebo zdroj informácií, ktoré môžu slúžiť na obranu pred takými spoločnosťami. Opakujem- dlh chcem platiť, aj zaplatím- len ma mrzí štýl komunikácie, x klamstiev, zavadzia atď.
V budúcnosti určite využijem Vaše služby!
Ďakujem za odpovede, s pozdravom A.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 09.03.2021)

Dobrý deň,
v otázke uvádzate, že dlh v sume 300 eur vymáha súdny exekútor, avšak v ďalšom texte spomínate vymáhačské spoločnosti, ktorá Vám poslala SMS.

Uvádzame nasledovnú odpoveď : 

1.) Ak dlžnú sumu vymáha súdny exekútor, t.j. nie vymáhačská spoločnosť, vo veci musel byť vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, v zmysle ktorých ste boli zaviazaný k úhrade 300 eur a k úhrade trov súdneho konania, potom v zmysle ust  par. 61g/ exek. poriadku pri žiadosti o splátkový kalendár musí byť prvá splátka vo výške min. 50 eur, celkový dlh musí  byť uhradený v max. 10 splátkach. 

2.) Ak Vás kontaktovala vymáhačská spoločnosť a vo veci nebol vydaný platobný rozkaz alebo rozsudok, pričom od splatnosti zročnej splátky uplynuli viac ako 3 roky, nepodpisujte žiadne uznanie dlhu, dohodu o splátkach alebo dohodu o zrážkach zo mzdy. Jednoduchšie povedané, ak ste neuhradili splatnú sumu dlhu v lehote podľa zmluvy, a uplynuli viac ako tri roky, potom je nárok veriteľa premlčaný.


Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Dobrý deň, chcel by som sa opýtať, či existuje vzor tlačiva pre potvrdenie prevzatia splátky v prípade, že sa dve osoby dohodli na splácaní dlhu v hotovosti. Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 18.07.2018)

Dobrý deň,

všeobecný vzor takéhoto potvrdenia neexistuje. V podstate sa bavíme o § 569 Občianskeho zákonníka

(1) Veriteľ je povinný vydať dlžníkovi na jeho požiadanie písomné potvrdenie o tom, že dlh bol úplne alebo čiastočne splnený.

(2) Dlžník je oprávnený plnenie odoprieť, ak mu veriteľ nevydá zároveň potvrdenie.

Dôležité je, aby takéto potvrdenie obsahovalo na základe akého titulu platí sumu, kedy ju zaplatil, kto v prospech koho ju platí a podpis dlžníka a veriteľa. Jedno vyhotovenie by malo ísť dlžníkovi a jedno veriteľovi.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Dobrý deň, momentálne sa u mňa koná súdny proces ohľadne BSM po mojom rozvode. Chcela by som sa opýtať, či v prípade, že mi súd nariadi vyplatiť ex-mužovi sumu približne 20 000 eur za byt, môžem ako rozvedená matka dvoch malých detí bez príjmov z podnikania požiadať o to, aby som danú sumu splácala napríklad 100 eurami mesačne. Úver by som totiž nedostala a byt založiť nechcem. Rovnako by som s deťmi nerada bývala v menšom byte. Okrem toho som pacientka s onkologickým ochorením, môže to v mojom prípade zohrávať nejakú rolu? Aké sú možnosti v situácii, keď nemám k dispozícii žiadne finančné prostriedky na splatenie tejto sumy? Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 22.06.2017)

Dobrý deň, k Vašej otázke zastávam nasledovný právny názor:

Súd môže umožniť strane, ktorej je uložená povinnosť zaplatiť určitú sumu aj to, aby túto sumu splácala v pravidelných mesačných splátkach, ktorých výšku určí súd vo výrokovej časti rozhodnutia.

Podľa judikátu R 117/1967 hľadiskami pre úvahu súdu, či má strane, ktorej platobnú povinnosť určil, priznať výhodu splátok, bude najmä výška priznaného plnenia, platobná schopnosť strany, ako aj v konaní prejavená snaha o plnenie záväzku, možnosť druhej strany domáhať sa plnenia jednotlivých splátok v prípade ich nedodržania a skutočnosť, či by prípadné zdržanie v plnení súdom ustanovenej povinnosti nedodržaním jednotlivých splátok nebolo v riešenom prípade vzhľadom na osobné pomery žalobcu príliš ťaživé.

Rovnako je ale nutné uviesť, že ak súd povoľuje splácanie v splátkach, povoluje ho takým spôsobom, ale bola suma zaplatená do pár rokov od rozhodnutia súdu. Pri Vami uvádzanej výške splátok by však splatenie vyrovnacieho podielu trvalo viac ako 16 rokov. Súd preto v danom prípade za Vami uvádzaných podmienok pravdepodobne úhradu v splátkach nepovolí, resp. nie vo Vami uvádzanej výške.

Súčasne je nutné uviesť, že súd musí pri prikázaní jednotlivých práv a pohľadávok tomu ktorému z manželov prihliadať na to, aby bola povinnosť zaplatiť vyrovnací podiel čo najnižšia, resp. aby prípadná povinnosť zaplatiť vyrovnací podiel bola určená tomu z manželov, ktorý bude schopný tento podiel uhradiť.

Ak by tomu tak napr. vo Vašom prípade nebolo, prichádza do úvahy možnosť, že súd prikáže byt do podielového spoluvlastníctva Vás i Vášho manžela, a to rovným dielom, teda o veľkosti 1/2. Následne by žiaľ prichádzala v takom prípade do úvahy možnosť vyporiadať Vaše podielové spoluvlastníctvo predajom veci a rozdelením výťažku medzi Vás.

Vami uvádzané skutočnosti teda v konaní môžete uviesť, je ale potrebné počítať aj s uvedenými inými spôsobmi vyporiadania Vášho bezpodielového spoluvlastníctva, ku ktorým môže súd za daných okolností pristúpiť.


Trápi vás "Splátkový kalendár ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Po smrti brata ostala nezaplatená pôžička v banke. Keďže nemal žiadny majetok, nikto od neho nezdedil. O dva roky neskôr zomrel náš otec a bratove deti sa stali taktiež dedičmi. Chcem sa opýtať, či sme povinní toto nahlásiť banke, aby sa mohol dlh splatiť, alebo nie. Ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 05.06.2017)

Dobrý deň. 

Nie ste povinní nahlásiť banke, že zomrel Váš otec, pretože pôžičku by ste museli splatiť len vtedy, ak by ste na základe dedičského konania po Vašom bratovi niečo zdedili. Keďže dedičom sa v tomto dedičskom konaní nestal nikto, ani bratove deti, právo na vymáhanie tejto pôžičky zo strany banky zaniklo právoplatnosťou rozhodnutia v dedičskom konaní. 


Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Na internete som sa snažila nájsť odpoveď na otázku, či sa musím postarať o svojich rodičov - napríklad o svoju matku - v prípade, že by prišla o bývanie alebo bola imobilná a teda odkázaná na moju pomoc. Moja otázka možno znie neľudsky, ale s mojou matkou nemám dobrý vzťah a nepáči sa mi myšlienka starostlivosti o ňu. Taktiež by som rada vedela, či dlhy mojich rodičov po ich smrti automaticky prechádzajú na mňa ako na ich jediné dieťa alebo nemám povinnosť ich splácať.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 04.06.2017)

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedáme nasledovne :

1./ Najprv trocha právnej teórie. Podľa zákona o rodine § 66 platí, že deti, ktoré sú schopné samy sa živiť, sú povinné zabezpečiť svojim rodičom primeranú výživu, ak to potrebujú. Každé dieťa plní vyživovaciu povinnosť voči rodičom v takom rozsahu, aký zodpovedá pomeru jeho schopností, možností a majetkových pomerov k schopnostiam, možnostiam a k majetkovým pomerom ostatných detí.

2./ Poskytnutie bývania resp. ubytovania v prípade, že túto nechcete realizovať sama je možné na základe ust. zákona o sociálnych službách č.  448/2008 Z. z., kde sú uvedené viaceré možnosti, ktorých poskytovanie je závislé od soc. situácie, maj. pomerov, zdrav. stavu a posúdením celkového stavu veci. Jedná sa napr. o nízkoprahové denné centrum, integračné centrum, komunitné centrum, nocľaháreň, útulok, domov na polceste,  zariadenie núdzového bývania.  Pre fyzické osoby, ktoré sú odkázané na pomoc inej fyzickej osoby, a pre fyzické osoby, ktoré dovŕšili dôchodkový vek, ktorými sú zariadenie podporovaného bývania, zariadenie pre seniorov,  zariadenie opatrovateľskej služby, rehabilitačné stredisko, domov sociálnych služieb, špecializované zariadenie,  denný stacionár. Bližšie informácie  Vám bude vedieť poskytnúť obec alebo VÚC, v  niektorých zariadeniach sú poradovníky. Súkromné zariadenie  sú pokiaľ sa jedná o cenu drahšie /neverný poskytovateľ/.

3./ Aj pri dlhoch rodičov je riešenie :  V prípade dedičského konania môžete odmietnuť dedičstvo avšak len ako celkom a bez podmienok. Tu však platí, že pokiaľ by v budúcnosti vyšiel najavo  nejaký  ďalší majetok, tento už nebudete môcť dediť, nakoľko  ste už odmietla dedičstvo.  V prípade, že dedičstvo odmietnete, nebudete platiť dlhy rodičov resp. rodiča.


Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Dobrý deň, rád by som sa opýtal: Ak som si vzal spotrebný úver "na čokoľvek" v hodnote 15 000 €, zaplatil som dve splátky a už ho ďalej nedokážem splácať, čo mi hrozí? Je to podvod? Ďakujem vám vopred za odpoveď.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 30.05.2017)

Dobrý deň. Samotná skutočnosť, že nie ste schopný splácať úver, ešte nezakladá Vašu trestnú zodpovednosť za podvod. O podvod by mohlo ísť vtedy, ak by ste si predmetný úver zobrali s úmyslom ho nikdy nesplatiť. Ak ste sa však úver pokúšali uhrádzať, avšak na jeho splatenie nemáte dostatok prostriedkov, takéto konanie nemožno považovať za podvod.
V každom prípade však nesplatenie úveru bude s najvyššou pravdepodobnosťou znamenať to, že Vás veriteľ zažaluje na civilnom súde a následne voči Vám zrejme začne exekúciu.
 


Trápi vás "Splátkový kalendár ?" a chcete pomôcť?

Podotázka: Splátkový kalendár ? (Nezaradené)

Dobrý deň, s úctou Vás prosím o posúdenie našej situácie, pretože sa domnievam, že už má znaky úžery. Stručne popíšem náš problém. V roku 2008 sme si s partnerom v banke pôžičiavali vo výške 5150,86 €. Neskôr sme sa dostali do finančných ťažkostí a úver sme neplatili pravidelne. Banka presunula náš dlh inej spoločnosti, ktorá ho následne postúpila ďalej. V roku 2013 sa s nami spoločnosť spojila a uviedla, že dlžná suma predstavuje približne 8600 €. V tom čase sa naša finančná situácia zlepšila, takže sme začali splácať najprv 100 € mesačne, potom 150 € a aktuálne platíme 200 € mesačne. Celkovo sme už uhradili 7540 €, ale ešte požadujú 4835 €. Od roku 2015 s nimi riešime problém s neúnosne vysokými úrokmi. Neustále nás nútia, aby sme podpísali splátkový kalendár a notársku zápisnicu. Majú ambíciu získať čo najväčšie úroky a toto bolo jasné už v roku 2015, keď nám ponúkli písomný splátkový kalendár, kedy dlžná suma bola stále okolo 8300 €. Uistili nás, že suma sa tak zafixuje a nebude sa ďalej úročiť. Na moju otázku, či by sa podobne stalo v roku 2013, keby nám poskytli splátkový kalendár, odpovedali kladne. Avšak oni nám nemajú čo ponúkať, nie sú obchod. Chceme splatiť hlavnú sumu aj úroky, ale nie 13000 € za pôžičku 5150 €. Prosím, poraďte nám, na koho sa máme obrátiť a či máme šancu bojovať? Veľmi pekne Vám ďakujem.

Odpoveď: Splátkový kalendár ?

(odpoveď odoslaná: 31.03.2017)

Dobrý deň, pre zodpovedanie Vašej otázky je nevyhnutné oboznámiť sa so zmluvou o úvere a všeobecnými zmluvnými podmienkami, na ktoré zmluva odkazuje. Až potom možno určiť, či sumy úrokov, prípadne ďalších sankcií, sú voči Vám uplatňované zo strany veriteľa dôvodne, resp. či sa na Váš úkor bezdôvodne neobohacuje. Vzhľadom na dátum uzavretia úverového vzťahu a okolnosť nesplácania v určitom období, je potrebné preskúmať aj možnosť premlčania nároku veriteľa. Dovoľujem si Vás upozorniť, že je vecou dohody veriteľa a dlžníka meniť obsah peňažného záväzku, teda či sa dlžná suma zafixuje bez povinnosti ďalej splácať jej úroky alebo či je možné záväzok splácať v určitých splátkach. Tak ako dlžník, aj veriteľ môže druhej zmluvnej strane navrhovať a ponúkať zmenu v podmienkach splácania úveru.  


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Splátkový kalendár ?" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.