Máte
otázku?

Slobodná matka s dieťaťom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rodinné právo, Žilina

Otázka: Slobodná matka s dieťaťom

Dobrý deň, som slobodná matka. S priateľom sme sa rozišli a máme spolu 1,5 ročnú dcéru, ktorá je uvedená v rodnom liste a nesie jeho priezvisko. S otcom mojej dcéry sa už nevieme dohodnúť, ani komunikovať bez slovných, dokonca aj fyzických útokov. Bývalý partner má záujem o dcéru, no keďže sa o mňa nezaujíma, odvádza ju aj na niekoľko dní k sebe domov. Je nemožné s ním dopredu dohodnúť termín, kedy presne príde po ňu a kedy ju privezie späť. Známi mu sú podozriví a berie dcéru za milenkami aj na niekoľko hodín. Prestáva sa starať o základné hygienické návyky našej dcéry, takže moja snaha je úplne márna. Nie je ochotný riešiť túto situáciu súdne, tvrdí, že mu nikto nebude diktovať, kedy môže byť so svojou dcérou. Radi by som zverila dieťa do mojej osobnej starostlivosti, ale bojím sa to riešiť súdne, pretože ex-partner mi prisahal, že ma o ňu pripraví a vymyslel si rôzne historky, ktoré vraj na súde proti mne použije. Je možné zveriť dieťa do starostlivosti mimo súdneho rozhodnutia? Prosím o radu. Ďakujem.

Odpoveď: Slobodná matka s dieťaťom

Dobrý deň, rodičia dieťaťa, ktorí spolu nežijú sa môžu hocikedy dohodnúť o úprave práv a povinností rodičov k maloletému dieťaťu. V tejto dohode sa upravuje najmä komu bude dieťa zverené do osobnej starostlivosti, ako sa upraví styk, v akej výške bude platiť druhý z rodičov výživné. Ak však uvádzate, že Váš ex-priateľ sa nechce dohodnúť a o takýchto veciach nekomunikuje, jedinou možnosťou je podať návrh na súd. Súd by v tomto konaní rozhodoval komu bude dieťa zverené do osobnej starostlivosti, zaviaže druhého z rodičov na plnenie výživného... Súd v týchto konaniach ustanovuje pre maloletého tzv. kolízneho opatrovníka, ktorý skúma pomery oboch rodičov. Súd musí v konaní prihliadať najmä na záujem maloletého, tzn. na výchovné prostriedie, v ktorom sa nachádza, na schopnosť rodiča zabezpečiť výchovu... To, že si Vás ex-priateľ vymyslel rôzne historky mu v konaní veľmi nepomôže, jedine keby ich vedel preukázať jasnými dôkazmi a boli by v rozpore so záujmom maloletého. Vychádzajúc však z Vašej otázky mám skôr za to, že nie je v záujme maloletého, aby trávil priveľa času s otcom.

Trápi vás "Slobodná matka s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Slobodná matka s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, momentálne som v rizikovom tehotenstve. Som slobodná matka a otec dieťaťa je cudzinec. S ním neudržiavame kontakt z mojho vlastného rozhodnutia, keďže v tomto vzťahu dochádzalo k psychickému a fyzickému násiliu. Chcela by som sa opýtať, či mám ako slobodná matka, kde otec bude na rodnom liste neuvádzaný, nárok na nejaké príspevky od štátu. Ďakujem veľmi pekne za odpoveď.

Odpoveď: Slobodná matka s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 01.08.2023)

Dobrý deň, 

priamo od štátu máte nárok na materskú, ak spĺňate podmienky určené zákona. Na čo však máte priamo od muža, ktorý je pravdepodobným otcom dieťaťa, je príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom. 

V zmysle ust. § 74 ods. 2 zákona o rodine: "Súd môže na návrh tehotnej ženy uložiť mužovi, ktorého otcovstvo je pravdepodobné, aby poskytol vopred sumu potrebnú na zabezpečenie jej výživy podľa odseku 1, príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom a sumu potrebnú na zabezpečenie výživy dieťaťa po dobu, počas ktorej by žene patrila materská dovolenka podľa osobitného predpisu. Právo žiadať príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom podľa odseku 1 sa premlčí uplynutím troch rokov odo dňa pôrodu."

Vzhľadom na uvedené, už ako tehotná sa môžete prostredníctvom súdu domáhať tzv. príspevku na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom, a to proti mužovi, ktorému by svedčala domnienka otcovstva. Tohto muža potom nemusíte zapísať do rodného listu, ale pokiaľ bude sám chcieť v ňom ako otec figurovať, tak už tomu nezabránite. Nakoľko on má právo sa domáhať určenia otcovstva aj samostatne bez vášho súhlasu. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Slobodná matka s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som požiadala o radu. Moja dcéra býva v prenajatom byte a je tehotná s priateľom, ktorý sa priznáva k otcovstvu, no nie sú spolu žijúci. Prosím, na aké nároky má moja dcéra nárok v súvislosti so všetkými príspevkami? Ďakujem.

Odpoveď: Slobodná matka s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 14.11.2022)

Dobrý deň,
v súčasnosti kým je tehotná, tak jej vzniká nárok podľa ustanovenia § 74 Zákona o rodine. Ak jej nebude dobrovoľne prispievať na výživu, môže o túto výživu požiadať na súde. Rovnako, postupne ako jej budú vznikať náklady spojené s pôrodom a tehotenstvom, má nárok na ich úhradu vo výške 1/2. Primárne je nutné otca dieťaťa vyzvať, aby vždy uhradil 1/2 nákladov, ktoré vznikli. Ak by nechcel ani tieto náklady uhradiť, tak je možné ich žalovať na súde. To sa však oplatí, až po tom, ako budú vynaložené všetky náklady a zabezpečené všetky potreby, aby mohla Vaša dcéra požadovať všetky nároky v jednom konaní.

 

Otec dieťaťa, za ktorého matka dieťaťa nie je vydatá, je povinný najdlhšie po dobu dvoch rokov, najneskôr odo dňa pôrodu prispievať matke primerane na úhradu jej výživy a poskytnúť jej príspevok na úhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.

Po narodení dieťaťa vzniká otcovi ešte aj vyživovacia povinnosť voči dieťaťu.


Podotázka: Slobodná matka s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, som slobodná matka s 7-mesačným dieťaťom. Momentálne žijeme len z rodičovského príspevku, teda z 300 eur, pričom bývalý partner na dieťaťa neprispieva nič. Rada by som vedela, na aké benefity mám ako slobodná matka nárok a aké nároky má moje dieťa. Dieťa je po pomenované po svojom otcovi a je uvedený aj v jeho rodnom liste. Ďakujem vám vopred za odpoveď.

Odpoveď: Slobodná matka s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 12.07.2021)

Dobrý deň,
v takom prípade Vám odporúčam obratom vyhľadať sociálnu kuratelu vo Vašom okolí, kde Vám vedia pomôcť s ďalším postupom. V prvom rade je možné podať návrh na nariadenie neodkladného opatrenia, aby aspoň v nevyhnutnej miere začal platiť výživné na dieťa. Zároveň treba podať tzv. návrh vo veci samej na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností. Vy ako nevydatá matka môžete žiadať príspevok na Vašu výživu, náhradu nákladov spojených s tehotenstvom a pôrodom.


Trápi vás "Slobodná matka s dieťaťom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Slobodná matka s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, rada by som sa ešte spýtala: Čo v prípade, keď ma chce z bytu vyplatiť bývalý priateľ, ale súčasne by som aj ja chcela vyplatiť jeho? On mi ponúka veľmi nízku sumu, ktorou disponuje, no ja by som ho chcela vyplatiť úverom, pretože takou sumou nedisponujeme. Ešte raz ďakujem.

Odpoveď: Slobodná matka s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 19.09.2019)

Dobrý deň,

v konaní o zrušení a vyporiadaní podielového spoluvlastníctva, pokiaľ teda podáte žalobu, je potrebné určiť hodnotu nehnuteľnosti. Ak sa rozhodnete s bývalým manželom zrušenie a vyporiadanie riešiť na úrovni dohody, tak i vtedy si môžete urobiť prieskum o tom, akú trhovú hodnotu má váš byt v tej danej lokalite, o tej rozlohe a pod., čím preukážete, že jeho prostriedky nepostačujú. 

V súdnom konaní sa zisťuje trhová hodnota veci najmä za účelom určenia výšky primeranej finančnej náhrady, ktorá bude patriť bývalému priateľovi ako spoluvlastníkovi. Pokiaľ sa na trhovej hodnote nedohodnete, súd určí v konaní znalca, ktorý vypracuje znalecký posudok, v ktorom určí predpokladanú trhovú hodnotu nehnuteľnosti. Z uvedenej hodnoty sa následne potom bude vychádzať pri možnosti prikázania bytu jednému, avšak za primeranú náhradu zaň.

Ak teda na vyplatenie primeranej náhrady (vyplývajúca z hodnoty nehnuteľnosti) budete mať skôr prostriedky vy ako váš bývalý priateľ, tak súd by mal prikázať byt vám a následne vám určí i povinnosť vyplatiť náhradu za byt. 


Podotázka: Slobodná matka s dieťaťom (Rodinné právo)

Dobrý deň, som slobodná matka s dieťaťom. S bývalým priateľom, s ktorým nemám spoločné dieťa, vlastníme spoločný byt. Po rozchode som tam nebývala 6 rokov. Teraz som sa tam nasťahovala, ale nedokážeme sa dohodnúť, kto bude byt ďalej užívať. Chcela som ho vyplatiť a zobrať si úver, avšak odmietol mi podpísať potrebné dokumenty na úver. Mám záujem zostať v byte so svojim trojročným synom. Mám šancu získať byt späť? Bol po mojich rodičoch, ktorých sme vyplatili.

Odpoveď: Slobodná matka s dieťaťom

(odpoveď odoslaná: 13.09.2019)

Dobrý deň,

ak máte byt v spoluvlastníctve spolu s bývalým priateľom, je tu možnosť zrušenia a vyporiadania podielového spoluvlastníctva súdom, ak teda váš bývalý priateľ svoj podiel nechce predať dobrovoľne. Vo vašom prípade by sme vám odporúčali zvážiť podanie návrhu na zrušenie a vyporiadanie podielového spoluvlastníctva, avšak až potom, čo nebude možná dohoda s druhým podiel. spoluvl. Nižšie uvedenými spôsobmi (dohodou, zrušením a vyporiadaním podiel. spoluvl. súdom) by ste mohli získať byt do výlučného vlastníctva.

K uvedenému vám prikladáme i nasledovnú právnu úpravu, a to ustanovenia z Občianskeho zákonníka:

 §141

(1) Spoluvlastníci sa môžu dohodnúť o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní; ak je predmetom spoluvlastníctva nehnuteľnosť, dohoda musí byť písomná.
(2) Každý zo spoluvlastníkov je povinný vydať ostatným na požiadanie písomné potvrdenie o tom, ako sa vyporiadali, ak nemala už dohoda o zrušení spoluvlastníctva a o vzájomnom vyporiadaní písomnú formu.
§ 142

(1) Ak nedôjde k dohode, zruší spoluvlastníctvo a vykoná vyporiadanie na návrh niektorého spoluvlastníka súd. Prihliadne pritom na veľkosť podielov a na účelné využitie veci. Ak nie je rozdelenie veci dobre možné, prikáže súd vec za primeranú náhradu jednému alebo viacerým spoluvlastníkom; prihliadne pritom na to, aby sa vec mohla účelne využiť a na násilné správanie podielového spoluvlastníka voči ostatným spoluvlastníkom. Ak vec žiadny zo spoluvlastníkov nechce, súd nariadi jej predaj a výťažok rozdelí podľa podielov.

Ešte pred podaním návrhu na zrušenie a vyporiadanie podiel. spoluvl. na súd, dôrazne odporúčame, pokúsiť sa dohodnúť na zrušení a vysporiadaní podielového spoluvlastníctva. Pri súdnom konaní je potrebné počítať s tým, že je spojené so zvýšenými nákladmi na súdne poplatky, trovy dokazovania a prípadnú odmenu advokátovi. 

Na rozdiel od dohody spoluvlastníkov, môže súd zrušiť a vysporiadať podielové spoluvlastníctvo na základe zákonných zásad uvedených v §142 Občianskeho zákonníka. Vo vašom prípade prichádza do úvahy vyporiadanie spoluvlastníctva spôsobom prikázania bytu vám (v poradí druhý spôsob), a to za primeranú náhradu, ktorú poskytnete za byt bývalému manželovi. Súd však bude postupovať tak, že najskôr bude skúmať, či je možné vec (byt) rozdeliť, ak nie potom prikáže vec jednému spoluvl. za náhradu a pokiaľ by ani tento spôsob vyporiadania nebol dobre možný, tak vec predá a výťažok z nej rozdelí medzi spoluvl. a teda vás, podľa vašich podielov. Uvedené spôsoby sú taxatívne a preto súd musí dodržať ich postupnosť.

 


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Slobodná matka s dieťaťom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.