POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozvod - žijem vo Švajčiarsku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Zahraničie

Otázka: Rozvod - žijem vo Švajčiarsku

Dobrý deň, chcel by som Vás poprosiť o radu. S manželkou sme sa zosobášili na Slovensku. Neskôr sme sa prestahovali do Švajčiarska. Švajčiarsky súd povolil rozluku manželstva, ktorá trvá 2 roky. Máme dcéru, ktorá je v striedavej starostlivosti na základe rozhodnutia súdu vo Švajčiarsku. Mohli by ste mi, prosím, poradiť, ktorý súd je príslušný na rozvod manželstva? Je to súd v Bratislave III (posledné spoločné bydlisko na Slovensku) alebo je to súd vo Švajčiarsku? Manželka by sa radšej rozvádzala vo Švajčiarsku. Ja preferujem slovenský súd, nakoľko predpokladám, že to bude lacnejšie. Ďakujem za informáciu.

Odpoveď: Rozvod - žijem vo Švajčiarsku

Dobrý deň, to, či sa máte právo rozviesť vo Švajčiarsku závisí od ich predpisov. Pokiaľ si dobre pamätám, tak vo Švajčiarsku stačí, ak tam žijú manželia aspoň 1 rok. Viem však, že vo Švajčiarsku musí byť aj tzv. "rozluka", ako píšete. Rozluka v SR nie je potrebná.

Finančne Vás to určite vyjde lacnejšie na Slovensku ako vo Švajčiarsku. Podľa skúseností s klientmi, rozvod vo Švajčiarsku je drahší niekoľkonásobne. 

Ak ste Slováci, rozvod na Slovensku môžete podať. 

Trápi vás "Rozvod - žijem vo Švajčiarsku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod - žijem vo Švajčiarsku (Rozvod)

Dobrý deň, mám dvojité občianstvo - slovenské aj švajčiarske. Na Slovensku sme sa vzali a rozviedli vo Švajčiarsku. Môžete mi, prosím, poradiť, ako postupovať, aby bol rozvod uznaný aj na Slovensku? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod - žijem vo Švajčiarsku

(odpoveď odoslaná: 27.04.2023)

Dobrý deň,
v takomto prípade bude potrebné začať konanie o uznaní  cudzieho rozhodnutia o rozvode manželstva a to podaním návrhu na uznanie cudzieho rozhodnutia. Ako prílohu je potrebné pripojiť jednak rozhodnutie o rozvode, ktoré sa má uznať, potom sobášny list, občianske preukazy a tiež čestné vyhlásenie, že vo veci alebo o uznaní cudzieho rozhodnutia nevydal slovenský súd právoplatné rozhodnutie. Príslušným na konanie v týchto veciach je Krajských súd v Bratislave. Súd vydá rozsudok, ktorého nadobudnutím právoplatnosti bude váš rozvod uznaný aj na Slovensku. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod - žijem vo Švajčiarsku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.