Máte
otázku?

Rozvod v Holandsku


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Zahraničie

Otázka: Rozvod v Holandsku

Dobrý deň, rozviedla som sa v Holandsku a obaja sme občania Slovenskej republiky. Mohli by ste mi poradiť, či rozvod v Holandsku automaticky platí aj na Slovensku? Musím požiadať slovenský súd o akceptovanie rozvodu v Holandsku? Ďakujem za radu. S pozdravom, Renáta.

Odpoveď: Rozvod v Holandsku

Dobrý deň,

keďže oba štáty sú členmi EÚ, nemusia sa rozhodnutia vydané ich orgánmi uznávať v osobitnom konaní. Holandský rozsudok, teda bude účinný aj u nás. Vychádza to z čl. 21 Nariadenia Brusel II bis, podľa ktorého: Rozsudok vydaný v členskom štáte sa uznáva v ostatných členských štátoch bez osobitného konania.

Trápi vás "Rozvod v Holandsku" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod v Holandsku (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa rozviesť s mojím manželom, ktorý je indického pôvodu. Vzali sme sa v Holandsku. Ako by som mala postupovať? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod v Holandsku

(odpoveď odoslaná: 13.03.2019)

Dobrý deň, vo Vašej otázke nie je uvedené, či máte maloleté deti. V prípade, že z manželstva pochádzajú aj maloleté deti, situácia pri cezhraničnom rozvode sa komplikuje, nakoľko súdy môžu o úprave výkonu rodičovských práv a povinností rozhodovať v tej krajine, kde maloleté deti žijú. Ak by žili v Holandsku, museli by o deťoch rozhodovať súdy v Holandsku. V prípade, že maloleté deti nemáte je postup jednoduchší, no treba počítať s tým, že z dôvodu doručovania zásielok aj manželovi, bude toto súdne konanie trvať dlhšie. Rovnako závisí rýchlosť konania súdu od toho, či je Vaše manželstvo zapísané v osobitnej matrike MV SR. Hoci tento zápis nie je podmienkou rozvodu manželstva na Slovensku, stretávame sa s tým, že súdy v dôsledku iba cudzojazyčného sobášneho listu často nevedia, či môžu vo veci vôbec postupovať a kým to zistia, spôsobí to zdržanie. V prípade Vášho záujmu o zastupovanie v konaní o rozvod cezhraničného manželstva nás môžete kontaktovať na e-mailovej adrese uvedenej na našej stránke.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod v Holandsku (Rozvod)

Dobrý deň, ďakujem za odpoveď. Ešte by som potrebovala poradiť, či je potrebné oznámiť nejakému slovenskému úradu, napríklad súdu, že som rozvedená. Ďakujem, Renáta.

Odpoveď: Rozvod v Holandsku

(odpoveď odoslaná: 17.03.2017)

Áno, je to potrebné oznámiť na matrike v SR. 



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod v Holandsku" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.