POZOR na PODVODNÝ EMAIL: Dostali ste z akoby našej mailovej adresy "kancelaria@ficek.sk" mail s predmetom "URGENTNÉ, OZNÁMENIE O EMBARGU" s nezmyslami o úveroch a dlhoch? Je to podvodná správa, neklikajte na link a ani prílohu. Problém intenzívne riešime.
Máte
otázku?

Rozvod Slovákov v UK


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Zahraničie

Otázka: Rozvod Slovákov v UK

Dobrý deň, žijem v UK 12 rokov, som zosobášená 6 rokov. Svadba sa konala na Slovensku, rovnako ako môj manžel, je Slovák. Spolu máme 6-ročnú dcéru, narodenú v UK. Chcem požiadať o rozvod, manželstvo je v katastrofálnom stave. Chcem vás poprosiť, keďže neviem na koho sa obrátiť, dá sa rozvod vybaviť aj v UK? Obaja sme pracovne vyťažení, takže ísť na Slovensko bude ťažké, keďže aj dcéra tu navštevuje školu. S manželom máme kúpený dom, platíme hypotéku, dom je písaný na nás oboch. Aký je postup rozvodu v mojej situácii? Manžel chce po rozvode odísť späť na Slovensko a chce vziať aj dcéru, s čím ja samozrejme nesúhlasím. Má na to právo? Ako dlho bude rozvod trvať? Ďakujem za všetky odpovede.

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

Dobrý deň, pokiaľ ste obaja Slováci, je vhodnejšie sa rozviesť v SR ako v UK. Nie je však vylúčené, aby ste boli rozvedení aj v UK. 

Ak sa viete dohodnúť na dieťati je to jednoduchšie a prebehne to pomerne rýchlo. Dokonca dá sa to riešiť aj tak, že jedného z Vás by zastúpil advokát a nemuseli by ste ísť na Slovensko obaja.

Ak sa však chcete rozviesť v UK, potom ste na to podmienky splnili (minimálne 1 rok pobytu v UK). Ako prebieha rozvod v UK Vám neporadím, pretože my sme odporníci na rozvod na Slovensku. 

Pokiaľ ide o vycestovanie s dieťaťom na slovensko, tak ak UK tvorí bydlisko dieťaťa, potom bez Vášho súhlasu sa z UK s dieťaťom vysťahovať nemôže. Ak by to urobil, do 1 roka môžete žiadať návrat dieťaťa.

Trápi vás "Rozvod Slovákov v UK" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod Slovákov v UK (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa informovať o tom, ako sa môžeme s partnerkou rozviesť. Oba sme registrovaní na Slovensku, ale žijeme už spolu 5 rokov vo Veľkej Británii v rôznych domácnostiach. Mám priateľku štyri roky a všetky naše deti sú dospelé. Prosím, poradíte mi, ako mám postupovať pri rozvode? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

(odpoveď odoslaná: 27.12.2023)

Dobrý deň, ak obaja manželia žijú v UK a súhlasia s podaním žiadosti o rozvod, môžu to urobiť na Slovensku, aj keď tu momentálne nežijú. Je potrebné podať návrh na rozvod manželstva na príslušnom súde, kde bude uvedený dôvod rozvodu.

Bude potrebný sobášny list. 

S celým rozvodom Vám vieme pomôcť. Dôležité je, aby ste obaja spolupracovali pri rozvode. Ak jeden nebude spolupracovať predĺži to rozvod o cca 3 až 6 mesiacov. 


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod Slovákov v UK (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, či môžem požiadať o rozvod na Slovensku, ak som bola sobášená vo Veľkej Británii a manžel je cudzinec. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

(odpoveď odoslaná: 08.12.2023)

Dobrý deň,
áno, je to možné aj žijete vy ako občan SR na Slovensku aspoň 6 mesiacov pred podaním návrhu na rozvod. Ak nie, potom slovenský súd nemá právomoc rozhodnúť. 


Podotázka: Rozvod Slovákov v UK (Rozvod)

Dobrý deň, chcel by som sa vás opýtať, či je možné podať žiadosť o rozvod aj z Veľkej Británie a ako sa to vybavuje.

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

(odpoveď odoslaná: 08.02.2023)

Dobrý deň, návrh na rozvod manželstva môžete na slovenský súd podať aj zo zahraničia, avšak len za predpokladu, že ste obaja s manželkou slovenskí štátni príslušníci alebo vaša manželka žije na SK dlhodobo alebo vy žijete na SK min. pol roka pred podaním návrhu na rozvod manželstva. V opačnom prípade, ak ani jeden z uvedených predpokladov nie je splnený, potom slovenský súd nebude mať právomoc rozhodovať o vašom rozvode. Všetko môže za vás vybaviť advokát bez vašej účasti. Ak by ste chceli pomôcť s celým procesom, dajte mi vedieť. 


Trápi vás "Rozvod Slovákov v UK" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod Slovákov v UK (Rozvod)

Dobrý deň, som občanom Slovenska a momentálne žijem v Británii. S manželkou, ktorá stále žije na Slovensku, sa chcem rozviesť. Navyše som nevidiaci a bol som ňou týraný. Zneužívala ma finančne, brala mi peniaze a podporovala svoju rodinu. Rozvod chcem, pretože si myslím, že som bol pod tlakom a nechcem s ňou ďalej žiť.

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

(odpoveď odoslaná: 14.01.2023)

Dobrý deň, rozumiem vašej zložitej situácií. Vami uvedené dôvody sú dôvodmi, pre ktoré by vás súd rozviedol. Treba podať návrh na rozvod na súd príslušný podľa miesta pobytu vašej ženy na SK. V návrhu je nevyhnutné opísať skutočnosti nasvedčujúce tomu, že vzťahy medzi vami ako manželmi sú tak trvalo rozvrátené a vážne narušené, že vaše manželstvo už nemôže plniť svoj účel a nádej na jeho obnovu neexistuje. Opíšte aj to, ako vás vaša manželka zneužíva, ako zneužíva vaše spoločné financie a pod. 

Ak by ste potrebovali, vieme vám s návrhom pomôcť. 


Podotázka: Rozvod Slovákov v UK (Rozvod)

Dobrý deň. Pred rokom sme sa s manželom rozišli a odvtedy žijeme v samostatných domácnostiach. Máme neplnoletého syna, o ktorého výchove a návštevách sme sa dohodli ústne. Chceme podať žiadosť o rozvod. Sobáš sme mali na Slovensku, avšak obaja momentálne žijeme v Anglicku, kde sa narodil aj náš syn. Radi by sme vedeli, ako postupovať, ak žiadame o rozvod bez nutnosti cestovania na Slovensko, čo je momentálne počas tohto obdobia COVID-19 nemožné. Jediný spoločný majetok, ktorý vlastníme, je pozemok na Slovensku. Ďakujem vám vopred.

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

(odpoveď odoslaná: 12.06.2020)

Dobrý deň,
pokiaľ žijete v UK a máte maloleté dieťa, ktoré tam má obvyklý pobyt, potom je potrebné návrh podať v UK. Rovnako súd v UK má jediný v tomto prípade právomoc rozhodovať o maloletom dieťati, pretože tam má obvyklý pobyt. Odporúčam však kontaktovať advokáta v UK, aby Vám vysvetlil proces a prípadne Vás ním aj previedol. Pozemok potom môžete vyporiadavať dohodou, alebo na súde (pokiaľ ide o pozemok).


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál



Podotázka: Rozvod Slovákov v UK (Rozvod)

Dobrý deň, Chcela by som sa opýtať, aké sú možnosti pre Slovenku, ktorá je vydatá za Angličana a manželstvo je uzavreté v UK. Manželský pár má dve maloleté deti vo veku dvoch rokov a päť mesiacov a žijú spolu v Anglicku. Staršie dieťa má slovenské občianstvo. Ak by došlo k rozvodu, má žena a matka detí možnosť vrátiť sa žiť na Slovensko so svojimi deťmi? Čo je potrebné k tomu, aby sa to mohlo uskutočniť? Je povinné obsiahnuť určité požiadavky v rozvodovej návrhe alebo sa súdiť o nejakú dohodu s manželom, ktorá by umožnila matke s deťmi pobyt na Slovensku? Mám na mysli, či existuje bežná prax, ako riešiť podobnú situáciu, napríklad dohoda, že deti by každých šesť týždňov leteli do UK - hoci nie som si istá, či je to reálne možné. Nakoniec, má matka reálnu šancu vrátiť sa na Slovensko aj s deťmi a vyhnúť sa situácii, v ktorej by ostala sama v cudzej krajine bez rodinného zázemia?

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

(odpoveď odoslaná: 06.02.2020)

Dobrý deň, takéto situácie je potrebné posudzovať veľmi citlivo a obozretne, najmä s ohľadom na tzv. Haagský dohovor. Ak totiž matka s maloletými deťmi opustí UK s úmyslom trvalo sa presťahovať na Slovensku bez súhlasu otca maloletých detí, jemu vznikne právo podať návrh na nariadenie návratu maloletých detí do krajiny pôvodu, v tomto prípade UK. Samozrejme závisí iba na otcovi, či toto právo využije. Ak by do roka nepodal návrh, bude sa mať za to, že s ich presťahovaním súhlasil. Následne akákoľvek dohoda o úprave výkonu rodičovských práv a povinností je možná, ak bude v záujme detí. Tzn. že bude na jednej strane bude zabezpečovať ich právo a právo otca na vzájomný kontakt, ale zároveň nebude deti neprimerane obmedzovať (najmä z pohľadu do budúcna a školských povinností). V praxi sme sa dokonca  stretli aj s prípadmi, kedy dieťa súčasne študoval na škole v jednej a v druhej krajine, nakoľko to učebné osnovy škôl umožňovali. Rovnako je zvykom, že ak rodina nie je finančne schopná zabezpečovať časté cestovanie, otec sa stretáva s deťmi niekoľkokrát (2-3x) na dlhšie obdobie. Závisí to od konkrétnych okolností a možností rodičov.


Trápi vás "Rozvod Slovákov v UK" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod Slovákov v UK (Rozvod)

Dobrý deň, potrebovala by som poradiť. Žijem v Anglicku, ale chceli by sme sa rozviesť. Deti sú v jeho starostlivosti. Rada by som vedela, kde a ako mám podať žiadosť, aby som nemusela zbytočne cestovať na Slovensko. Tiež by ma zaujímalo, koľko približne stojí zastupovanie advokátom. Vopred ďakujem za radu.

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

(odpoveď odoslaná: 04.05.2018)

Dobrý deň, vo svojej otázke ste neuviedli kde býva Váš manžel s deťmi. Vzhľadom na znenie otázky môžeme iba vyvodiť, že žijú na Slovensku. V takom prípade (aj vzhľadom na európsku právnu úpravu ohľadom úpravy výkonu rodičovských práv a povinností k deťom) bude potrebné návrh na rozvod manželstva podať na Slovensku podľa slovenského práva. Miestna príslušnosť sa bude pritom určovať podľa ustanovenia § 92 Civilného mimosporového poriadku. V prípade, že by ste mali záujem o zastupovanie v konaní a vybavenie všetkých záležitostí ohľadom rozvodu na diaľku (hoci na pojednávanie sa dostaviť budete musieť) kontaktujte nás prostredníctvom e-mailu uvedeného na našej stránke a dohodneme sa ohľadom ďalšieho postupu vo Vašej právnej veci.


Podotázka: Rozvod Slovákov v UK (Rozvod)

Prosím Vás, potrebujeme radu. S manželom sa chceme rozviesť, sme občanmi Slovenskej Republiky, ale žijeme na oddelených miestach v UK, kde od roku 2007 pracujeme. Chceme sa rozviesť, ale nevieme, či môžeme podať žiadosť na Slovensku a ako je postup. Môžu nás zastupovať advokáti, keďže pracujeme v UK a ja nechcem o prácu prísť. Naše manželstvo trvalo 25 rokov a máme dve dospelé deti. Koľko trvá taký rozvod a čo k nemu potrebujeme? Prosím Vás, poraďte nám. Nemáme spoločné majetky. Vopred Vám ďakujem za poradenstvo.

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

(odpoveď odoslaná: 30.10.2017)

Dobrý deň, rozvod je možné aj na Slovensku. Súdne pojednávanie určite bude, ale môžete sa dať zastúpiť advokátskou kanceláriou. V rozvode sa nebudú riešiť deti (nakoľko sú dospelé) a ani majetky. 

Rozvod, ak bude správne zvolený postup trvá obyčajne okolo 3 mesiacov. Tiež ale môže trvať aj 8 mesiacov (závisí to od toho, akého sudcu dostanete a koľko má práce.


Podotázka: Rozvod Slovákov v UK (Rozvod)

Dobrý deň! Chcel by som sa opýtať, ako je to vlastne s manželstvom a rozvodom v zahraničí a aký to má vplyv na život na Slovensku. Moja bývalá manželka a ja sme uzavreli manželstvo vo Veľkej Británii, kde sme sa následne aj rozviedli. Je potrebné takýto rozvod dokladovať na Slovensku?

Odpoveď: Rozvod Slovákov v UK

(odpoveď odoslaná: 05.10.2017)

Dobrý deň, na Vašu otázku odpovedám nasledovne :

Aby rozhodnutie o rozvode mohlo byť uznané právne účinky na území území SR musíte  podať návrh na Krajský súd v Bratislave, ktorý má obsahovať nasledovné náležitosti  :

a.  návrh  má byť určený Krajskému súdu v  Bratislave, Záhradnícka 10, 813 66  Bratislava,
b. kto ho robí, t.j. navrhovateľ (meno, priezvisko, rodné priezvisko a všetky ostatné priezviská, dátum a  miesto narodenia, štátne občianstvo, trvalé, resp. aj prechodné bydlisko); V prípade, že navrhovateľovi nie je známe bydlisko alebo pobyt druhého účastníka konania, túto skutočnosť musí uviesť v návrhu. 
c. označenie druhého účastníka – bývalého manžela (meno, priezvisko, rodné priezvisko a všetky ostatné priezviská, dátum a miesto narodenia, štátne občianstvo, trvalé, resp. aj prechodné bydlisko);
d. ktorej veci sa týka (označenie cudzieho rozhodnutia, názov orgánu, ktorý ho vydal; spisová značka, resp. číslo konania, dátum vydania a dátum právoplatnosti cudzieho rozhodnutia alebo údaj o jeho vykonateľnosti); 
e. žalobný petit, t.j. čo sleduje (návrh, aby súd svojím rozsudkom uznal vyššie cudzie rozhodnutie na území SR alebo iba v jeho časti (napr. v časti rozvodu manželstva);
f. musí byť podpísaný a datovaný; 
g. zoznam listín, ktoré sa k návrhu pripájajú, t.j. prílohy.

 

Prílohy : 

a. originál alebo úradne osvedčenú kópiu cudzieho rozhodnutia v plnom znení;
b. potvrdenie príslušného cudzieho orgánu o právoplatnosti alebo vykonateľnosti cudzieho rozhodnutia alebo o tom, že rozhodnutie už nemožno napadnúť riadnym opravným prostriedkom;

c. listinné dôkazy o tom, že nie je daná prekážka uznania uvedená v § 64 písm. d) zákona č. 97/1963 Zb. alebo vyhlásenie druhého účastníka, že na jej skúmaní netrvá (ide o preukázanie, že druhému účastníkovi nebola postupom cudzieho orgánu odňatá možnosť konať pred týmto orgánom, najmä ak mu nebolo riadne doručené predvolanie alebo návrh na začatie konania; splnenie tejto podmienky súd neskúma, ak sa tomuto účastníkovi cudzie rozhodnutie riadne doručilo a účastník sa proti nemu neodvolal alebo ak  tento účastník  vyhlásil, že na skúmaní tejto podmienky netrvá);
d. úradne osvedčené preklady pripojených listín do slovenského jazyka;

Poznámka : Pred prekladom je treba vykonať tzv. legalizáciu listiny - legalizované na Legalisation Office of the Foreign & Commonwealth Office. Legalizačný úrad opatrí   rozsudok apostille vo forme nálepky. Legalizácia je oficiálne osvedčenie podpisu, pečiatky alebo pečate na oficiálnych verejných listinách vydaných Veľkou Britániou.
Legalizáciu je možné vybaviť poštou na adrese:

The Legalisation Office
Foreign and Commonwealth Office
PO Box 6255
Milton Keynes
MK10 1XX
Tel: 037 00 00 22 44

Bližšie info tu : https://www.gov.uk/government/organisations/foreign-commonwealth-office


e. osvedčenie o slovenskom štátnom občianstve (aspoň jedného) účastníka v čase vydania rozhodnutia cudzieho orgánu v origináli alebo úradne overenej kópii;
f. čestné prehlásenie navrhovateľa, že v danej veci už právoplatne nerozhodol  slovenský súd alebo že tu nie je skoršie rozhodnutie v tej istej veci, ktoré sa uznalo alebo spĺňa podmienky na uznanie;
g. originál alebo úradne osvedčenú kópiu sobášneho listu o uzavretí manželstva, ktoré bolo cudzím rozhodnutím rozvedené (v prípade zahraničného sobášneho listu je nevyhnutné priložiť aj osvedčený preklad sobášneho listu);
h. súdny poplatok za návrh vo výške 66,- eur, a to v kolkových známkach alebo prevodom na účet súdu č. 7000142457/8180, KS: 0308 (§ 2 ods. 1 písm. a), § 9 ods. 1, § 10 ods. 1 zákona č. 71/1992 Zb. o súdnych poplatkoch a poplatku za výpis z registra trestov, položka 18d) sadzobníka súdnych poplatkov).

 

 

Kontakt KS Bratislavahttps://obcan.justice.sk/infosud/-/infosud/detail/sud/101/kontakty

 

 

Dúfame, že sme Vám pomohli.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod Slovákov v UK" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.