Máte
otázku?

Rozvod s Turkom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Trenčín

Otázka: Rozvod s Turkom

Dobrý deň, som vydatá za Turka a mám záujem o rozvod. Prosím, mohli by ste mi povedať, aké doklady budú potrebné a ako by som mala postupovať, keď môj manžel odišiel do Turecka? Pochybujem, či sa mi ho podarí dostať na rozvodový súd. Ďakujem za informácie.

Odpoveď: Rozvod s Turkom

Dobrý deň. Základný doklad, ktorý je potrebný predložiť pri každom rozvodovom konaní, je sobášny list. Ďalšie doklady potom závisia od konkrétnych okolností prípadu, najmä však od toho, či z manželstva pochádzajú deti alebo nie. Návrh na rozvod je potrebné podať na príslušný súd, ktorý musí mať tiež právomoc konať v danej veci. V návrhu je potrebné stručne a jasne opísať situáciu v manželstve, pričom z návrhu musí byť zrejmé to, že vzťahy medzi manželmi sú tak vážne narušené a trvalo rozvrátené, že manželstvo nemôže plniť svoj účel a od manželov nemožno očakávať obnovenie manželského spolužitia. Pokiaľ ide o to, že zrejme nebude možné zabezpečiť účasť Vášho manžela na rozvode, toto môže súd vyriešiť tým, že mu ustanoví opatrovníka. Najvhodnejšie by však bolo, ak by sa Váš manžel k návrhu aspoň písomne vyjadril v tom zmysle, že s rozvodom súhlasí. To by konanie o rozvod určite urýchlilo.

Trápi vás "Rozvod s Turkom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod s Turkom (Rozvod)

Dobrý deň, prosím o informácie. Som vydatá za Turka od roku 2016; vzali sme sa v Turecku. Máme spolu osemročnú dcéru. Po určitú dobu sme žili spolu na Slovensku, v blízkosti Trenčína. Už štyri roky však on žije v Turecku a ja so dcérou na Slovensku. Aký je najjednoduchší spôsob, ako sa rozviesť? Je možné sa na Slovensku rozviesť bez jeho prítomnosti? Je nutné, aby poslal súhlas s rozvodom? A kde môžem podať žiadosť o rozvod? Veľmi pekne ďakujem.

Odpoveď: Rozvod s Turkom

(odpoveď odoslaná: 20.08.2022)

Dobrý deň, vo vami uvedenom prípade platí, že keďže vy a dieťa žijete na Slovensku, príslušným na rozvod manželstva je slovenský súd.
Najlepšie by bolo, keby vám návrh na rozvod manželstva spísal advokát a to s tým, že manžel by s rozvodom súhlasil a súhlasil by aj so zverením maloletej dcéry do vašej výlučnej starostlivosti, vrátane dohody o výživnom. Predpokladáme, že viete, kde sa v Turecku manžel nachádza, máte na neho kontakt, aby sme zabezpečili s ním aj komunikáciu ohľadom rozvodu.

Vo  veci môžete kontaktovať aj našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod s Turkom (Rozvod)

Dobrý deň, môj manžel je občanom Tureckej republiky a manželstvo sme uzavreli v Turecku. Už vyše siedmych rokov žijeme na Slovensku. Manžel tu má trvalý pobyt a plánujeme sa rozviesť. Je možné realizovať rozvod na Slovensku, alebo je potrebné ho riešiť v Turecku? Keďže nemáme deti, stratí môj manžel právo na trvalý pobyt po rozvode, aj keď mu bol udelený na neobmedzený čas? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod s Turkom

(odpoveď odoslaná: 31.01.2017)

Dobrý deň, môžete sa rozviesť aj na Slovensku, a to aj napriek tomu, že ste sa sobášili v Turecku. Pokiaľ nemáte deti, rozvod pôjde pomerne rýchlo.


Podotázka: Rozvod s Turkom (Rozvod)

Dobrý deň. Prosím vás, chcela by som sa opýtať, ako mám postupovať. Som vydatá za Turka od roku 2008. Vzali sme sa v Nemecku, no posledné dva roky bydlím na Slovensku. Som Slovenka a máme spoločného štyriročného syna. Chcem sa rozviesť, avšak nechcela by som neustále cestovať do Nemecka. Existuje možnosť vybaviť to cez slovenský súd? Aký asi bude náklad a čo všetko budem potrebovať? Musíme byť prítomní obaja na súde? Ďakujem za odpovede na moje otázky, viem, že ich je veľa, a budem vám vďačná za odpovede. Vašu prácu si veľmi vážim.

Odpoveď: Rozvod s Turkom

(odpoveď odoslaná: 28.07.2015)

Dobrý deň, ak bývate v SR posledné 2 roky, potom bude daná právomoc slovenského súdu na rozvod manželstva. Súd bude rozhodovať aj o Vašom synovi. Pre rozvod manželstva teda nebudete musieť cestovať do Nemecka. Na Slovensku je poplatok za rozvodové konanie 66,- €. Informácie o rozvode nájdete tu: všetko o rozvode.

Čo sa týka odmeny za zastupovanie advokátom, tak výška závisí od okolností Vášho prípadu. Dá sa rozviesť dokonca aj bez toho, aby to manžel vedel, súd nemusí za každú cenu doručiť rozvodový návrh aj manželovi na to, aby Vás rozviedol. 


Trápi vás "Rozvod s Turkom" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod s Turkom (Rozvod)

Dobrý deň! Môj manžel je občanom Tureckej republiky a žije v Turecku. Už 27 rokov nežijeme v spoločnej domácnosti. Manželstvo sme uzavreli v Turecku a on podal návrh na rozvod v tejto krajine. Rada by som sa vás opýtala, aké dokumenty ja, ako slovenská občianka, spolu s ním musím poslať, aby sme sa čo najrýchlejšie rozviedli. Za odpoveď vopred ďakujem. S pozdravom.

Odpoveď: Rozvod s Turkom

(odpoveď odoslaná: 20.07.2015)

Dobrý deň, ako postupovať a riešiť rozvod s Turkom v Turecku Vám nepomôžem, pretože na tento rozvod sa nevzťahuje slovenské právo ale právo Turecka. Ak by ste riešili rozvod v SR, potom by som Vám vedel poradiť. 


Podotázka: Rozvod s Turkom (Rozvod)

Dobrý deň. Rada by som sa vás opýtala, ako mám postupovať. Som vydatá za Turka od roku 2008. Vzali sme sa v Rakúsku, ale posledné dva roky žijem na Slovensku. Som Slovenka. Máme spoločného štvorročného syna. Chcem sa rozviesť, ale chcela by som, aby som nemusela neustále cestovať do Rakúska. Bolo by možné to zaobstarať cez slovenský súd? Aké by to mohlo mať finančné náklady a čo všetko k tomu potrebujem? Je potrebné, aby sme pri procese boli prítomní obaja?

Odpoveď: Rozvod s Turkom

(odpoveď odoslaná: 23.04.2015)

Dobrý deň, vo Vašom prípade bude príslušný slovenský súd, pretože bývate na slovensku (aspoň 6 mesiacov) pred podaním návrhu. Takže za rozvodom nemusíte cestovať do Rakúska. Cena rozvodu závisí od toho, čo budete požadovať v súvislosti s dieťaťom a či sa viete dohodnúť a spísať pred rozvodom aj dohodu o úprave práv a povinností k dieťaťu na čas po rozvode. K návrhu na rozvod budete potrebovať sobášny list, rodný list dieťaťa. Účasť oboch manželov za každých okolností nie je potrebná, to tiež záleží na sudcovi.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod s Turkom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.