Máte
otázku?

Rozvod, opatrovanie detí pred rozvodom


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Bratislava

Otázka: Rozvod, opatrovanie detí pred rozvodom

Dobrý deň, chcem sa čo najskôr rozviesť s manželkou. Počas manželstva sme nadobudli dom, ktorý je zapísaný na manželku. Obávam sa, že bude chcieť rýchlo tento dom predať alebo prepísať na tretiu osobu. Existuje nejaké opatrenie, ktoré by jej v tom zabránilo, teda že v čase rozvodu nesmie s nehnuteľnosťou disponovať? Zároveň mám záujem o získanie striedavej starostlivosti o deti. Manželka má problémy s tým, keď ich chcem vidieť a tráviť s nimi čas a nechce mi to umožniť. Existuje nejaký návrh na úpravu styku s deťmi ešte pred rozvodom, aby som ich mohol vidieť a byť s nimi? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod, opatrovanie detí pred rozvodom

Dobrý deň, aj keď je nehnuteľnosť napísaná iba na manželku (asi došlo k pochybeniu), táto nehnuteľnosť patrí do BSM, ak bola nadobudnutá hoci aj sčasti z majetku patriaceho do BSM počas trvania manželstva. V prípade, ak by chcela touto nehnuteľnosťou disponovať, musela by mať od Vás na to súhlas. Bez súhlasu je právny úkon, ktorým by previedla byt relatívne neplatným. Relatívne neplatným znamená, že by ste jej neplatnosť museli na súde napadnúť. Čo sa týka starostlivosti o Vaše maloleté deti, tak je možné súčasne podať návrh na rozvod manželstva (v ktorom by ste žiadali zveriť do striedavej osobnej starostlivosti) a zároveň podať návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností na čas do rozvodu. V tomto druhom návrhu by ste mohli tiež žiadať zverenie do striedavej osobnej starostlivosti. Súd na základe Vášho návrhu bude skúmať, či je zverenie maloletých detí do striedavej osobnej starostlivosti v ich najlepší záujem. Až vtedy rozhodne o ich zverení do striedavej osobnej starostlivosti. Pri skúmaní ich najlepšieho záujmu súd posudzuje aj to, akým spôsobom ste sa o deti starali doteraz. Súdy častejšie schvaľujú striedavú starostlivosť vtedy, ak sa rodičia už aj pred podaním návrhom starali o maloleté deti striedavo.

Trápi vás "Rozvod, opatrovanie detí pred rozvodom" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod, opatrovanie detí pred rozvodom (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať, pretože plánujem rozvod s manželom. Spolu máme päť detí, no momentálne sú u mňa len štyri. Najstaršie sa postavilo proti mne a manžel mi ho nechce vydať. Existuje nejaké miesto, kde by som mohla požiadať o opateru nad deťmi počas prebiehajúceho rozvodového konania?

Odpoveď: Rozvod, opatrovanie detí pred rozvodom

(odpoveď odoslaná: 04.05.2021)

Dobrý deň,
áno, je možné podať na súd návrh na úpravu výkonu rodičovských práv a povinností na čas do rozvodu. Ak je situácia taká, že vyžaduje nevyhnutný zásah do Vašich právnych pomerov, je možné podať aj návrh na nariadenie neodkladného opatrenia.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod, opatrovanie detí pred rozvodom" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.