Máte
otázku?

Rozvod manželstva uzavretého v USA


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Prešov

Otázka: Rozvod manželstva uzavretého v USA

Sme obaja občania Slovenskej republiky, pričom ja vlastním dvojité občianstvo USA/SR. Manželstvo sme uzavreli v USA, avšak zatiaľ nie je legalizované na Slovensku. Chceli by sme sa vrátiť späť na Slovensko, avšak v USA sa už pravdepodobne nestihneme rozviesť. Radi by sme zistili, či je možné rozviesť takéto manželstvo na Slovensku a ak áno, aké sú podmienky a aké dokumenty si máme zabezpečiť pred odchodom z USA. Majetkové vyrovnanie sme už dohodli vo všetkom, deti nemáme. Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod manželstva uzavretého v USA

Dobrý deň, rozvod manželstva uzavretého v USA je možný aj na Slovensku. Najskôr je potrebné, aby ste mali zapísaný sobáš v osobitnej matrike v SR. Vydajú Vám osobitný sobášny list v slovenskom jazyku.

Aby bol sobáš uzavretý v zahraničí uznaný na Slovensku, je potrebné požiadať o zápis do osobitnej matriky Ministerstva vnútra SR, na základe ktorého bude vydaný slovenský sobášny list. .

Žiadosť o zápis do osobitnej matriky podáva slovenský štátny občan na zastupiteľskom úrade SR v zahraničí alebo na matričnom úrade príslušnom podľa miesta trvalého pobytu v SR (alebo posledného trvalého pobytu, prípadne ktoromkoľvek matričnom úrade ak nemal nikdy v SR pobyt). Žiadosť sa podáva na formulári, ktorý je dostupný tu. K žiadosti je potrebné priložiť:

- zahraničný sobášny list, ktorý musí byť úradne osvedčený („apostilla“, ak ide o verejnú listinu vydanú v štáte, ktorý pristúpil k Haagskemu dohovoru o zrušení požiadavky vyššieho overenia zahraničných verejných listín, alebo „superlegalizácia“ v prípade listín vydaných v ostatných štátoch) a preložený do slovenčiny prekladateľom zapísaným v Zozname znalcov, tlmočníkov a prekladateľov vedenom MS SR,

- platný občiansky preukaz, cestovný pas alebo osvedčenie o občianstve.

 

Osobitná matrika vykoná zápis najneskôr do troch mesiacov odo dňa žiadosti. V odôvodnených prípadoch sa táto lehota môže predĺžiť najviac o tri mesiace.

 

Keď budete mať slovenský sobášny list, môžete požiadať o rozvod. Ak chcete, aby rozvod prebehol čo najskôr je vhodné si ho nechať vypracovať. Naša kancelária pripravuje všetky potrebné podklady k rozvodu. 

 

Trápi vás "Rozvod manželstva uzavretého v USA" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod manželstva uzavretého v USA (Rozvod)

Dobrý deň. Môžem požiadať o rozvod na Slovensku, ak bolo manželstvo uzavreté v USA, ale je zapísané na matrike? Som držiteľkou slovenského občianstva a už dva roky žijem na Slovensku. Môj manžel je Američan a nemá záujem o rozvod. Už dva roky žijeme oddelene - on v USA a ja na Slovensku.

Odpoveď: Rozvod manželstva uzavretého v USA

(odpoveď odoslaná: 29.12.2018)


Dobrý deň, 
áno je možné podať návrh na rozvod aj na Slovensku.
Rozvod s cudzincom je však o niečo komplikovanejší vzhľadom na okolnosť, že Váš manžel sa zrejme nechce rozviesť.
V prípade, že by sa jednalo len o to, že  rozvod v USA Váš manžel nechce vybavovať vzhľadom na súdne poplatky, potom lepšou alternatívou by bolo keby s rozvodom na Slovensku súhlasil. Táto okolnosť síce nie je rozhodujúca pre rozhodnutie slovenského súdu, ale samotné súdne konanie to urýchli a zjednoduší.

Môžete kontaktovať našu advokátsku kanceláriu.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod manželstva uzavretého v USA (Rozvod)

Som v USA už 18 rokov a požiadal som o rozvod na súde v Chicagu. Moja manželka je na Slovensku. Chcel by som sa opýtať, či tento rozvod bude platný na Slovensku a čo treba urobiť, aby všetko prebehlo bez problémov.

Odpoveď: Rozvod manželstva uzavretého v USA

(odpoveď odoslaná: 25.11.2018)

Dobrý deň, po rozvode v USA musíte podať návrh na uznanie rozvodu v SR.

Prebieha o tom súdne konanie. V prípade otázok mi napíšte.


Podotázka: Rozvod manželstva uzavretého v USA (Rozvod)

Som občianka Slovenskej republiky a práve som sa rozviedla v USA. Mám na Slovensku právoplatný sobášny list, avšak potrebujem aj slovenský rozvodový list. Keďže mám malé dieťa a momentálne nemôžem vycestovať, potrebovala by som právneho zástupcu na Slovensku. Mohli by ste mi, prosím, poradiť alebo ma zastúpiť, ako aj informovať o potrebných dokumentoch z USA? Môžeme sa dohodnúť na konzultácii cez Skype alebo telefonicky.

Odpoveď: Rozvod manželstva uzavretého v USA

(odpoveď odoslaná: 09.04.2017)

Dobrý deň, ak ste sa už rozviedli v USA je možno postačujúce na Slovensku uznať toto cudzie rozhodnutie a nebude potrebné riešiť rozvod ešte aj na Slovensku. V prípade Vášho záujmu o poskytnutie právnej pomoci nás môžete kontaktovať tu.



V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod manželstva uzavretého v USA" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.