Máte
otázku?

Rozvod v Českej republike


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Zahraničie

Otázka: Rozvod v Českej republike

Dobrý deň. S manželom sme mali svadbu na Slovensku, ale už 8 rokov žijeme a pracujeme v Českej republike. Chceme sa rozísť, no máme tu len prechodný pobyt. Trvalý pobyt máme na Slovensku a rovnako sme aj držiteľmi slovenského občianstva. Nemáme deti. Je možné podať žiadosť o rozvod u súdu v Českej republike, alebo musíme tak urobiť na Slovensku? Ďakujem za pomoc.

Odpoveď: Rozvod v Českej republike

Dobrý deň, o rozvod môžete požiadať v Českej republike, ak tam žijete minimálne 1 rok pred podaním návrhu na rozvod manželstva. Voči slovenským úradom Vám vzniknú povinnosti, ak budete rozvedení v zahraničí. 

Ak nemáte deti a ste obaja Slováci (máte slovenské štátne občianstvo), odporúčam Vám rozviesť sa na Slovensku. Konanie bezdetného manželstva môže prebehnúť aj bez Vašej účasti. 

Ak by ste mali deti, tak je možné, aby na Slovensku prebehol len rozvod a deti sa riešili v ČR. 

Takže slovenský súd by rozhodol iba o samotnom rozvode (nie o deťoch). O deťoch by potom rozhodoval český súd. 

Veľa klientov to tak robí (tí, ktorí žijú v ČR), že ak sa chcú len rozviesť a neriešiť deti v rozvode.

Trápi vás "Rozvod v Českej republike" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod v Českej republike (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa opýtať, ako postupovať pri rozvode, keď žijeme v ČR a vzali sme sa na Slovensku. S manželom sme sa dohodli na rozvode, máme dve deti a dohodli sme sa na striedavej starostlivosti. Je možné uskutočniť rozvod aj na území ČR, alebo je nutné ísť na Slovensko?

Odpoveď: Rozvod v Českej republike

(odpoveď odoslaná: 12.04.2017)

Dobrý deň,

vzhľadom na to, že žijete v ČR, máte tam v zmysle nariadenia Brusel 2a obvyklý pobyt, podľa ktorého sa následne určuje právomoc súdu rozhodnúť o rozvode a starostlivosti o deti. Návrh teda môžete podať aj na český súd. Pokiaľ ide o to, že ste dohodnutí, ani u nás, ani v ČR neexistujú rozvody dohodou, ale musí prebehnúť riadne súdne konanie, kde súd podrobne skúma, či sú vzťahy medzi manželmi rozvrátené a nie je nádej na ich obnovu. Súhlas manžela však proces značne urýchli. Pokiaľ ide o deti, pri nich bude rozhodovať tak, aby to bolo v ich najlepšom záujme.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

Podotázka: Rozvod v Českej republike (Rozvod)

Žijeme v Českej republike asi 11 rokov, ale máme len povolenie k pobytu za účelom zamestnania. Nevadí, že to nie je trvalý pobyt?

Odpoveď: Rozvod v Českej republike

(odpoveď odoslaná: 12.04.2017)

Dobrý večer, 

nevadí pretože obvyklý pobyt nie je totožný s pojmom trvalý, či prechodný pobyt. Obvyklý pobyt je podľa rozhodnutí Súdneho dvora EÚ miesto, kde sa osoba zdržiava po dlhší čas a má v danom mieste vytvorené určité sociálne väzby (bývanie, škola, zamestnanie a pod.), resp, ide o centrum jej záujmu.


Podotázka: Rozvod v Českej republike (Rozvod)

Dobrý deň, rada by som sa informovala o rozvode. Moja sestra je vdaná za Pákistánca, podala si žiadosť o azyl v Rakúsku, kde taktiež prebehla ich svadba. Momentálne majú spoločne 6-mesačnú dcéru, o ktorú sa otec nestará a neprispieva na jej výživu. Sestra žije v Českej republike, nesdílejú spoločnú domácnosť a rada by sa rozviedla. Nevie, ako začať a má obavy, že v prípade vyhostenia jej manžela nebude zabezpečený príspevok na výživu dieťaťa.

Odpoveď: Rozvod v Českej republike

(odpoveď odoslaná: 30.11.2016)

Dobrý deň,

v danej veci je potrebné v prvom rade ustáliť súdy ktorého štátu majú právomoc konať o rozvode - štátne občianstvo je totiž v danom prípade na účely stanovenia príslušných súdov nevýznamnou skutočnosťou.

Na základe Vami uvádzaných skutočností totiž možno vyvodiť, že slovenské súdy nemajú právomoc konať o rozvode daného manželstva.

Ak manželia žili spolu po určitý čas na území Rakúska (teda mali tam obvyklý pobyt) a manžel sa tam zdržiava doteraz, je nutné podať návrh na rozvod manželstva v Rakúsku.

Len v prípade, ak manželka žije v Českej republike už viac ako 1 rok, môže podať návrh na rozvod aj na českom súde, v opačnom prípade len, ako sme uviedli vyššie, v Rakúsku.

Čo sa týka úpravy rodičovských práv a povinností vo vzťahu k maloletým deťom, o tomto budú oprávnené rozhodovať súdy toho členského štátu EÚ, v ktorom majú deti obvyklý pobyt. Ak sa preto zdržiavajú na území Českej republiky spolu s matkou a ich pobyt na území Českej republiky vykazuje stálosť, je im tu poskytovaná zdravotná starostlivosť a pod., rozhodovať o úprave rodičovských práv a povinností budú oprávnené súdy Českej republiky. Od uvedených skutočností závisí aj to, ktoré súdy budú mať právomoc konať o výživnom. 

Rovnako je možné (v závislosti na vnútroštátnej právnej úprave Rakúska, resp. Českej republiky), že v daných veciach budú súdy rozhodovať podľa svojho vnútroštátneho práva (teda nie slovenského). Z tohto dôvodu nie je možné zodpovedať na otázku, ako by bola podľa daného právneho poriadku zabezpečená vyživovacia povinnosť k maloletej v prípade vyhostenia manžela Vašej sestry. Odpoveď na uvedenú otázku totiž závisí práve právneho poriadku toho štátu, ktoré bude v danom prípade použité ako rozhodné.

 

 


Trápi vás "Rozvod v Českej republike" a chcete pomôcť?

Podotázka: Rozvod v Českej republike (Rozvod)

Dobrý deň, v roku 2003 sme uzavreli manželstvo na území Slovenskej republiky. Oba sme slovenskej národnosti a momentálne žijeme v Českej republike, kde máme aj trvalý pobyt. Chceme sa rozviesť. Je možné uskutočniť rozvod v Českej republike, alebo je to možné len na území Slovenskej republiky?

Odpoveď: Rozvod v Českej republike

(odpoveď odoslaná: 20.08.2016)

Dobrý deň,

pokiaľ ide o krajiny Európskej únie, pri určovaní štátu, ktorého súd je príslušný konať sa uplatňuje nariadenie Brusel II. Podľa tohto nariadenia je hlavným kritériom obvyklý pobyt manželov (faktický pobyt). Ak sa reálne bývate v ČR, potom sú príslušnými súdmi, súdy v ČR. Na Slovensku by ste mohli podať návrh, len ak by ste pred jeho podaním mali obvyklý pobyt minimálne 6 mesiacov a zároveň občianstvo SR.


Podotázka: Rozvod v Českej republike (Rozvod)

Dobrý deň, chcem sa rozviesť s manželom. Už nežijeme spolu sedem rokov. Máme spolu tri deti, ktoré sú v mojej opatere, avšak momentálne som s deťmi v Českej republike. Ďakujem za odpoveď.

Odpoveď: Rozvod v Českej republike

(odpoveď odoslaná: 24.03.2015)

Dobrý deň, to či má slovenský súd právomoc rozhodnúť o rozvode bude závisieť aj od toho, kde býva manžel a aké ma občianstvo. Ak by ste boli obaja Slováci, potom je možné riešiť rozvod v SR. Ak by však manžel býval mimi SR a nebol by Slovákom, právomoc slovenského súdu by nemusela byť daná. Napíšte mi a ja Vám poviem, či má slovenský súd právomoc.


V tejto právne poradni odpovedajú:

JUDr. Milan Ficek

JUDr. Barbora Ficek

JUDr. Boris Gál




V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod v Českej republike" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.