Máte
otázku?

Rozvod dohodou u notára


Online právna poradňa
Oblasť práva: Rozvod, Žilina

Otázka: Rozvod dohodou u notára

Dobrý deň prajem, je možné bezdetné manželstvo rozviesť u notára? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod dohodou u notára

Dobrý deň, v našom právnom poriadku je možné manželstvo rozviesť len v odôvodnených prípadoch. Manželstvo môže rozviesť podľa ustanovenia § 23 ods. 1 zákona o rodine iba súd. Súd manželstvo rozvedie ak sú vzťahy medzi manželstva vážne narušené a trvalo rozvrátené a nie je možné očakávať obnovenie manželského spolužitia. V prípade, že sú vzťahy medzi Vami vážne narušené, pričom ste sa s manželom na rozvode dohodli, je možné podať na súd návrh na rozvod manželstva, požiadať súd o rozhodnutie bez nariadenia pojednávania a Vašej prítomnosti. Rovnako Váš manžel môže podať k tomuto návrhu vyjadrenie v tom duchu, že s rozvodom manželstva súhlasí a tiež žiada o rozhodnutie bez nariadenia pojednávania. Väčšina súdov v takom prípade rozhodne v priebehu 2-3 mesiacov, bez nariadenia pojednávania, pričom Vám bude zo súdu priamo doručený rozsudok o rozvode manželstva.

Trápi vás "Rozvod dohodou u notára" a chcete pomôcť?

Nenašli ste odpoveď na svoju otázku? Vyhľadajte ju:



Podotázka: Rozvod dohodou u notára (Rozvod)

Dobrý deň, chcela by som poprosiť o informáciu. Je možné, keď sa manželia dohodnú na rozvode, podať žiadosť o rozvod v znení "po vzájomnej dohode" a podpíšu ju obaja? Alebo musí v každom prípade byť jeden navrhovateľ a druhý odporca? Ak teda musí byť navrhovateľ aj odporca a chceme proces urýchliť, môžeme spolu so žiadosťou o rozvod podať rovno aj vyjadrenie odporcu? Ešte by som sa chcela opýtať, či je potrebné podať spolu so žiadosťou aj potvrdenie o trvalom pobyte? Ďakujem.

Odpoveď: Rozvod dohodou u notára

(odpoveď odoslaná: 21.08.2020)

Dobrý deň,
u nás žiaľ neexistuje procesná forma návrhu na rozvod dohodou. Aj keď sú manželia dohodnutí, musí byť jeden navrhovateľ a druhý odporca. Môžete to urobiť pre urýchlenie tak, že podáte návrh osobne, vyžiadate si spisovú značku (tú Vám dajú hneď na infocentre) a následne ju dopíše manžel do vyjadrenia a podá tiež. Ak nemáte deti, tak súd by po úhrade súdneho poplatku mal nariadiť pojednávanie a ak bude mať podmienky za splnené, tak manželstvo rozvedie. Potvrdenie o trvalo pobyte nie je potrebné prikladať. Prikladá sa potvrdenie o spoločnom bydlisku. To Vám vedia dať na obci.


4,9 (4 969)
Všetky recenzie

V prípade doplňujúcej otázky vyplňte formulár nižšie:


Trápi vás "Rozvod dohodou u notára" a chcete pomôcť?



Príbuzné otázky v PRÁVNICKEJ PORADNI:



najpravo.sk | epravo.sk | pravnelisty.sk
4,9 (4.969)
Všetky recenzie
Chatbot
Dobrý deň,
volám sa Lexana a som virtuálna asistentka. Nižšie vyberte, s čím chcete pomôcť.